Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlebohousky alias chlebánky

Hodnocení receptu je 4,9 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 377 kJ /
2 719 kcal
Bílkoviny86,63 g
Tuky15,06 g
Vláknina22,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 9,61 g
Sůl24,00 g
Sacharidy547,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku smísíme ve větší míse se solí a droždím, vlijeme vodu a dobře promícháme. Mísu přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 12 hodin na teplé místo. Krok 2: Po 12-ti hodinách těsto 2-3 x znásobí svůj objem a je stále řídké a lepivé, to je v pořádku :-) Těsto vyškrábneme pomocí stěrky na pomoučněnou plochu, několikrát přehneme a obalíme v mouce a nožem rozdělíme na 8-12 dílků, záleží, jak velké chlebánky chcete. Krok 3: Jednotlivé dílky nehňácáme, ale jen zlehka okoulíme v mouce, vytvarujeme cosi alespoň vzdáleně podobné bochánku, uložíme na plech s pečicím papírem a posypeme solí, kmínem či semínky (doporučuje se namočit předem na chvíli, aby tak rychle na povrchu nehnědla a nehořkla - teda - semínka, ne ta sůl :-D) a necháme dalších 10-30 minut dokynout (ale už jsem dělala i bez tohoto mezikroku a výsledek byl stejný - prostě šup rovnou do trouby). Krok 4: Pečeme v troubě předehřáté na 200°C cca 20 min., je třeba hlídat ke konci barvu, každá trouba si dělá, co chce :)

Zveřejněno 9. 12. 2013

Poznámka autorky isindy

Zdroj: www.muffinarium.cz

jedná se vlastně o jiné použití mediálně známého těsta na chléb bez hnětení, jen po prohlédnutí místních receptů jsem zjistila, že nápad na využití do menšího pečiva tu nikdo pro inspiraci ostatním nedal - a také je menší množství droždí (obvykle uvádíte 1 lžička, mně stačí 1/4 lžičky :-) ), tak snad nebude recept na závadu :-)

jo a přidala jsem sůl, oproti původnímu receptu z 1,5 lžičky na 3 lžičky, mám raději pečivo výraznější chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlebohousky alias chlebánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0p0K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlebohousky alias chlebánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0p0K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (36)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Isindy ahoj, tvoj recept vyzera naozaj uzasne, ale mne cesto vobec nenakyslo. Nemas pre mna nejaku radu?

Měla jsem trochu obavy,ale úplně zbytečně :-D dopadlo to na výbornou,dovolím si přidat fotečku a bodík :yes: Do těsta jsem přidala trošku otrub a slunečnicová semínka,prostě paráda hned hotová :-p Díky za super recept

isindy: Děkuji za odpověď, to by těm mým kobylkám mohlo stačit z jedné dávky :-)).

kamila29: záleží na velikosti, já udělala tusím 1 plech, 9 ks - ale byly poměrně velké

Chtěla bych zkusit, zatím jsem pekla pouze chleba bez hnětění - kolik je z tohoto množství cca kusů?

danielle72: budu se těšit ;-)

isindy: Díky za bleskovou odpověď;-) Těsto čeká na ráno, musela jsem improvizovat, hladké mouky bylo doma téměř méně než málo, tak je tam jen asi půl hrnku hladké, 1,5 hrnku polohrubé a hrnek žitné. Děj se vůle boží:-) Když to dopadne, přidám i fotky.

danielle72: já myslím, že by to šlo určitě ;-)

:yes::yes::yes: Já už si párkrát říkala, že bych z toho těsta na chléb bez hnětení udělala minibochánky jako na polévkovou misku. Ale odrazovalo mě to, že nemám tři stejné nádoby s pokličkami. Tohle je fajn nápad, když se nemusí předehřívat ani trouba, ani hrnce. Chlebánky vypadají kouzelně:-K;-). Jen bych tam možná zkusila dát čtvrtinu žitné hladké mouky, místo klasické bílé, šlo by to, že?

rebeka: nádhera, Naďo :-):yes:

isindy: díky za inspiraci a recept:-K před chvilkou dopečeno, prsty jsem si opálila, jak jsem chutnala...:-D:-D s domácím máslíčkem a solí to prostě nemá chybu:yes::yes: Mouku jsem dala: po hrnku hladké, polohrubé a žitné chlebové. Přidala jsem chlebové koření a těsně před koncem pečení jsem bobany pocákala slanou vodou. Posílám bodík a foto, jestli neva:-K

Perfektní, skvělé, vyzkouším,taky mám obavy, aby mi nevznikla tvrdá hrouda čehosi, jako píše Andrea, no snad ne, ale podle popisu se zdá, že to dopadne:-), dobře, dám si na to den pro sebe jen;-):-K:yes::yes::yes::-p

URČITĚ O VÍKENDU UPEČU.

Páni,Isi,ty jsou nádherné:-Ka určitě moc dobré,mňam:-p:yes::-K

díky všem :-K, jsem ráda, že se líbí a snad i upečete ;-) podle slibu dodávám fotky z průběhu zpracování, tentokrát jsem do těsta dala ještě hrst předsmažené cibule :-)

Tématické fráze:
chlebánky, rychlé chlebánky, žitné chlebánky, chlebánky recept, minibochanky, muffinarium, recept na chlebánky, kvaskove chlebanky, chlebanky recepty, mufinarium, muffinarium.cz, pečeme chlebánky, chlebohousky-recept, chlebanky z trouby, chlebanek, top recept na chlebanky, velké chlebánky, hruska 29 .4 .2018 lneny chleba, kolik prstů je na trhací hrnec, domácí chlebánky

Suroviny:
mouka hladká, droždí sušené, sůl, voda, kmín celý, semínka sezamová, sůl hrubá,

Přidat fotografie receptu