Kváskový hrnkový chléb

Marie Klara Kuchařka: Marie Klara

Domácí pekárna 9 názorů

Suroviny

2 hrnky žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
1 hrnek žitné chlebové mouky
1 hrnek pšeničné chlebové mouky
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku vody
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
4-8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
podle chuti semínka, ovesné vločky atd.
hrnek = 200 ml
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.

  2. Po signálu přidáme podle chuti semínka a ovesné vločky. Osobně dávám směs ze slunečnice, lnu, sezamu a vloček o celkovém objemu 200 ml. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kváskový hrnkový chléb

  • StandaCB StandaCB

    Jiný recept, mkrněte sem: kvaskovy-chleb.cz

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Vitalij: Bylo by docela fajn tady mít i recept od Tebe, pokud teda tomu rozumíš tak, jak naznačuješ;-) Tady autorka netvrdí, že je to žitný chleba a celokváskový. Je více různých druhů chleba s různým složením a ne jen z žitné mouky.

    Odpovědět

  • Vitalij Vitalij(neregistrovaný)

    Já když vidím ty mudrlanty, jak cpou do žitného chleba pšeničnou mouku a normální kvasnice, tak bych je poslal na Macháčkův palouk na maliny a ať se nemotají do pečení chleba! Když chleba, tak zdravý chleba! Pak se musí péci z žitného kvásku, z žitné celozrnné mouky grahamového typu a z žitné tmavé chlebové mouky. A jen voda, mořská sůl, kmín a mletý koriandr. Chleba pak nemá konkurenci! Kdo chce péci chleba jako buchty s kvasnicema, ať píše recepty do buchet!;-)

    Odpovědět

  • Jita Jita(neregistrovaná)

    :):Máte pravdu,já peču kváskový a nechám těsto kynout 16 hod v míse pak ještě 2 hod a pak 55 min.peču v jenském skle.Napřed 30 min.zakrytý víkem a pak 25 min.odkrytý.Je krásný,křupavý a vydrží celý týden.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Tenhle chleba kváskový je....jak jinak byste (třeba už jen názvem) dali vědět, že v těstě je žitný kvásek? A je ho tam docela hodně.
    Chlebík, který je kynutý POUZE kváskem, přece může být nazván celokváskovým;-)
    S tímhle názvem plně souhlasím:yes: (a všem, :-) i :-( doporučuju - máte-li recept na vyzkoušený celokváskový chleba, přidejte ho sem! Takto to vypadá, že pouze planě mentorujete a poučujete. A to umí každý.....:-D )

    Odpovědět

  • :-( :-((neregistrovaný)

    Marie Klara říká kváskový všem chlebům s kvasnicemi, do kterých dá trošku kvásku...

    Odpovědět

  • :) :)(neregistrovaný)

    vypadá krásně ale s kváskovým má bohužl společné jen jméno, kváskový má být proto že se v něm neužívají kvasnice které následně v našem žaludku kvasí, ale přírodní kvásek z žitné mouky a vody (opravdu to nakyne ale chce to dny ne hodiny !)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Chlebík vypadá nádherně a určitě je i moc dobrý:yes: +

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Krásný chlebík!!:-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kváskový chléb pro začátečníky hrnkový chléb hrnkový chleba kváskový chléb podle dity p. celožitný chléb domácí kváskový chléb pečeme z kvásku chleba s kváskem jak se peče kváskový chléb žitný chléb s kvasnicemi celožitný chléb recept kváskový chléb v domácí pekárně nejlepší recept na bezlepkový chleba chleba z kvásku recept na chleba z kvásků chleb s kvaskem domacichleb chléb z kvásku domácí chleba hrnkovy kvaskovy chleb z pekarny

Zapomněl/a jsem heslo