Domácí chleba bez kvasnic
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 913 kJ / 1 413 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,00 g |
Tuky | 6,80 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,40 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 286,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Někdy je problém jak získat kvásek. Lze jej vypěstovat doma, nebo jej získat od známých nebo vyžebrat v místní pekárně. Ovšem pro domácí vypěstování je třeba mít lžíci profesionálního kvásku z pekárny, snadno najdete z mapy www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html pekárnu ve své blízkosti. Tato lžíce kvásku bude pak základ pro dlouhý čas doma pěstovaného kvásku v ledničce třeba ve velkém kelímku od jogurtu s víčkem. Kvásek odpočívá v chladu a alespoň den před pečením se doplní žitnou moukou s převařenou vodou (1:1) a nechá v teple namnožit. Po odebrání do spotřeby se zase uloží menší zbytek do ledničky, kde vydrží i pár týdnů. Je ovšem dobré jej pravidelně "dokrmit" asi každý druhý týden, aby se předešlo jeho zestárnutí nebo zkažení. Dokrmení je stejný postup jako množení před pečením, tím samozřejmě nabyde na objemu podle toho, kolik mouky přidáme. Přebytek můžeme vyhodit nebo využít na menší pečivo chlebového typu, nebo k přípravě "perly Krkonošské kuchyně" - kysela.
Z množství receptů a variant na domácí chleba zde uvedených se jen v jednom případě (bez detailů) uvádí použití kvásku, všechny jsou jinak založené na použití kvasnic. Rozdíl chuti chleba z kvásku oproti kvasnicovému poznáte hned po prvním pečení, je lahodnější, chuť je chlebová a nikoliv housková a čerstvý třeba jen s máslem je pochoutkou. Vydrží také oproti kupovanému měkký a chutný i pět dní (pokud vydrží) a struktura se vyznačuje většími otvory, jejichž vnitřní stěna je lesklá. Mluvím ovšem o chlebu pečeném v troubě, z moderní domácí pekárny je tento efekt hůře dosažitelný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 2. 2014 01:30
6. 2. 2014 17:09
5. 2. 2014 21:50
5. 2. 2014 21:27
5. 2. 2014 20:51
5. 2. 2014 19:43
5. 2. 2014 18:29
5. 2. 2014 17:44
5. 2. 2014 17:41
5. 2. 2014 17:37
vody asi čtvrt litru
5. 2. 2014 10:49
Celkovo len zo 400 g???
5. 2. 2014 10:24
5. 2. 2014 08:05
Mluví se o vodě a žitné mouce .... pak o vodě a pšeničné mouce, a le které?? V receptu je pš. chlebová a pš. hladká (nebo ta hladká je jenom na posypání??) A množství vody by mně taky zajímalo, aspoň cca, pro nás, kdo nemají zkušenosti. Díky.
5. 2. 2014 07:49
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 8 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Banana split
Přidáno před 8 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 22 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 22 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 50 minutami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 1 hodinou
Tvarohové muffiny s ovocem
Kacennaa uvařila před 1 hodinou
Focaccia s rozmarýnem a černými olivami
Adlla uvařila před 1 hodinou
Luxusní a rychlý makovník
Babrlik uvařila před 2 hodinami
Hrníčková tvarohová bábovka
Kosice uvařila před 2 hodinami
Rýžový nákyp
Kikaa uvařil před 3 hodinami
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
eliskac uvařila před 3 hodinami
Mleté maso ve smetanové omáčce
mafinka888 uvařila před 3 hodinami
Farářská polévka / zeleninová s vaječnými nočky
kraloja uvařil před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pečivo bez kvasnic domácí pečivo bez kvasnic pečení bez kvasnic žitný chléb z kvasnic chleba bez droždí zitny chleba z kvasnic domácí chléb bez kvásku kvásek z kvasnic žitný chléb bez kvasnic domácí chléb bez droždí domaci chleba bez drozdi chleba bez kvasnic a kvasku množení kvasnic domaci chleba bez kvasku recept na kvasnice kvasnice na pečení chleba sušené kvasnice na pečení pečení chleba bez kvasnic teplota pečení chleba kvasnice
Suroviny: kvásek chlebový, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, semínka slunečnicová, voda, mouka pšeničná
Domácí chleba bez kvasnic
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qm8G
14 názorů