Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 704 kJ / 1 841 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,02 g |
Tuky | 10,29 g |
Vláknina | 30,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 368,04 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Recept z větší části vychází z receptu na domácí chleba bez hnětení, ke kterému mně navedla sestra (čímž ji zdravim ;)) Originál receptu je zde:
http://www.toprecepty.cz/recept/19373-domaci-chleb...
Já jsem jen přidal koriandr, více octa a maličko jiný poměr muk. A taky jsem oveřil postup pečení, za pomocí kvásku. Jde to úplně snadno a chleba je vyloženě exkluzivní!
Čas pečení se může poněkud lišit, v závislosti od trouby/teploty a materiálu použité nádoby! Uvádím časy odzkoušené se skleněnou nádobou. Chleba je obvykle hotový, pokud má kůrka pekně hnědou barvu. Troubu při pečení pokud možno neotvírat, ideálně otevřít jen kvůli sundání pokrývky, jinak ne.
Postup vypadá slozitě, ale realita je taková, že bez času kynutí a pečení, je potřeba jen cca 10 minut času na založení těsta, což se dá bez problému před odchodem do práce. A pak už jen pohlídat čas pečení.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 7. 2015 20:08

5. 7. 2014 16:41







24. 1. 2014 19:33
24. 1. 2014 09:37
Tezko rict? Ta zakryta nadoba ma ten ucel, ze udrzi vlhkost prvnich par minut peceni a chleba tolik nepraska. Nestaci totiz tak rychle oschnout. Zejmena pokud se bavime o nehnetenem chlebu, ktery se nenachava se vykynout v osatce. Pokud se pred pecenim chleba vytvaruje a necha se dokynout v osatce, pak asi pokryvka neni az tak nutna? Treba vyzkouset.
Ja jsem po mnoha pokusech a omylech nakonec rezignoval a uz chleba taky tvaruju a nechavam pred pecenim dokynout. Je to sice vice prace a bordelu v kuchyni, ale chleba temer vubec nepraska.
24. 1. 2014 09:22
já dávám jablečný ocet, je navíc zdravý
21. 1. 2014 12:32
20. 1. 2014 13:27
31. 7. 2013 12:41



Mrkni, třeba by se ti taky hodila, dobře se s ní sklízí třeba i zbytky mouky ze stolu.... http://eshop.tescoma.cz/priprava-a-zpracovani-potr...
31. 7. 2013 12:37
31. 7. 2013 12:09
31. 7. 2013 07:12
Zadělání na domácí pšenično-žitný chleba naší babičky- cca 900 gr.:
Suroviny na cca 900 gr.chleba
250 g hladké pšeničné mouky T650 (polosvětlá,Mlýny Kyjov)
150 g hladká pšeničná chlebová T 1000 ( mlýny Kyjov)
50 g celozrnná mouka pšeničná( pro zdraví vláknina,nemusí být) 50 g hladké žitné mouky (Kaufland,Spar,Tesco Mlýny Kyjov)
1,5 čaj.lžičky soli (nepřesolit)
1 čaj.lžička kmínu (kdo má rád,nebo jiná
semínka,dýně,slunečnice,lněné,sezam apd.)
0,6 lt.žitného kvásku-obsah sklenice omnia (Nechat nakvasit předem do husté mírně
nakyslé pěny)
0,25 lt pitná voda ( mírně teplou do těsta a nedát ji naráz do těsta,po částech dle hustoty těsta)
Potřeby: pečící papír+nůžky,síto na mouku,mísu na těsto,vařečku a gumovou stěrku na těsto,
kastrol s nejlépe s vypouklou poklicí- vyčlenit na toto pečení)
1.Zadělání těsta
Hladké mouky-pšeničnou a žitnou mimo celozrnnou přes síto prosejeme.(důležité)
Zamícháme všechny suroviny (asi 5 min.) na hrubé polohusté těsto,které se mírně lepí na mísu,upravíme v míse do bochánku a dáme pod utěrku kynout do tepla kuchyně.
2.První zamíchání-provzdušnění těsta velmi důležité
Asi za 1hod.promícháme mírně asi 2 min.,aby se těsto provzdušnilo a aby bylo hladké.Těsto předěláme na pečící papír,utvoříme bochánek doprostřed papíru a i s papírem vložíme zpět do mísy kynout.Můžeme povrch těsta navlhčit vodou a posypat semínky,kmínem,oves.vloč-
kami apd.
3.Vlastní pečení v troubě
Po nakynutí (asi za 2-3 hod.(po jednou tolik nabytí objemu dáme těsto i s papírem do kastrolu s pokličkou asi 24 cm v průměru péct do vytopené trouby asi na 220°C.(Trouba musí být vytopená i kastrol na pečení také předehřátý)
Chleba této velikosti (asi 900 gr)pečeme asi 35 min.pod pokličkou a dále 10 min.bez pokličky.Po vyndání a odstranění papíru se dá ještě dopéct,pokud je kůrka světlejší a chceme tmavší.
Rada:Těsto přendáme na papír pomocí namočené gumové stěrky ve vodě,jinak se velmi lepíRukama se těsta vůbec nedotkneme.Z papíru se upečený chleba lehce oddělí.Upečený chleba chladíme na mřížce,nebo podložený třeba vařečkami.
Kvásek děláme dopředu z žitné mouky a vody.
1.den-založení kvásku-2 vrchovaté pol.lž.žitné mouky + 1,5 dcl vlažné vody-nechat v teple
2.den-po 24 hod. přidáme opět 2 PL ž.m. + 1.5 dcl vl.vody
3 den-opět přidáme 2 PL ž.m. + 1,5 dcl vody a necháme nakvasit a kvásek je hotov
Množství ve sklenici omnia(skoro plná) se použije do 1 těsta,nechá se trošku na dně sklenice a přidá zase žitná mouka a voda.Kvásek se jen již rozmnožuje a lze ho použít hned druhý den znovu,pokud se hned nepoužije,nechá se v lednici a před dalším pečením se oživí-přikrmí žitnou moukou tak 6 hod.předem,nebo večer vydělat z lednice a ráno se může péct znovu.Vždy nadělat do výše uvedeného v receptu,potřebné množství.Přeji úspěch.Pekař
upečený chleba je bezkonkurenčně
velmi jedlý
30. 7. 2013 23:38



30. 7. 2013 23:12



30. 7. 2013 16:54

30. 7. 2013 15:50
V pripade kvaskoveho chleba, se o kyselost stara kvasek. Drozdi ovsem neni kysele a tak se tam musi pridat ocet. Zkuste bez nej, ale myslim ze to nebude ono?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bramborové škvarkové placky
Přidáno před 17 hodinami

Hovězí pečeně z Kolína nad Rýnem
Přidáno před 21 hodinami

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno 8. 6. 2023 19:43

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno 8. 6. 2023 08:08

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21
Právě bylo uvařeno:

Vepřová krkovička s paprikovou omáčkou
uvařil/a Moanka
před 45 minutami

Grilovaná krkovička
uvařil/a bertidlo
před 2 hodinami

Nadýchaný hrnečkový perník
uvařil/a Eliska99
před 7 hodinami

Nakládaný hermelín I
uvařil/a Eliska99
před 7 hodinami

Domácí houstičky
uvařil/a MarketaLaus
před 8 hodinami

Borůvkový drobenkový koláč-šup-šup
uvařil/a HelenaOborilova
před 8 hodinami

Shakshuka (arabske leco)
uvařil/a ripko
před 8 hodinami

Vláčné donutky à la koblihy
uvařil/a sterzova1963@seznam.cz
před 10 hodinami

Jednoduché tiramisu bez vajec
uvařil/a niklova
před 10 hodinami

Hovězí guláš se sušenými houbami
uvařil/a Ivana Ch
před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domácí kváskový chléb kváskový chléb bez hnětení domácí chléb pečený v kastrolu domácí kváskový chleba chleba bez hnětení z domaciho kvasku žitný chléb s droždím kváskový chleba bez hnětení recept na domaci kvaskovy chleba domácí chléb sušené droždí chleb ze suseneho drozdi kvásek na domácí chléb domácí chleba domácí chleba ve skleněné míse domácí chléb domácí chléb pečený pod pokličkou bez hnětení cuketka chleba bez hnětení chleba pečený v kastrolu domácí chléb bez hnětení domácí kváskový chléb recept kváskový chleba z domácí pekárny
Suroviny: mouka žitná, mouka hladká, mouka polohrubá, mouka grahamová, kmín drcený, koriandr, sůl, droždí sušené, kvásek, kvásek
Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GAn8
16 názorů