

Kynuté pečivo - domácí housky
Suroviny 16 porcí
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 vajíčka
- 1/2 kostky droždí
- 1 hrnek mléka
- 4 lžíce sádla (rozpuštěného, jen sádlo !!)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- kmín (nebo mák, na posyp)
Postup přípravy receptu
Odebereme lžíci mouky, přidáme kvasnice, vlahé mléko a cukr, zamícháme kvásek, a na teplém místě ho necháme vzejít.
Mouku prosejeme, přidáme sůl, vajíčko, sádlo a kvásek. Postupně ještě přidáme opatrně vlahé mléko tak, aby bylo těsto trochu tužší než na buchty. Nebojte se, krásně vykyne.
Po vykynutí krájíme kousky, které válíme na válečky, ze kterých pleteme houstičky. Na plech dáme 4x4 řady. Pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme buď kmínem a solí, nebo mákem.
Necháme ještě půl hodiny kynout a pak pečeme na 200°C do zčervenání.
Poznámka od kuchařky
Housky ještě nabydou pečením. Jsou velmi chutné, a použití je jako u klasických housek. Tak dobrou chuť
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynuté pečivo - domácí housky
-
andrea:jedno vejce je do těsta a to druhé na potření.
-
dobry den, chtela bych se zeptat zda v tom receptu patri ta dve vajicka do testa a nebo jenom jedno a druhe je na potreni.dekuji
-
Houstičky jsem vyzkoušela jsou vynikající, hladkou mouku jsem nahradila moukou na vícezrnný chléb a jsou také dobré.
-
Výborný recept,dnes jsem pekla a chutnalo všem,naprostá spokojenost.
-
Housticky se mi povedly,jsou vyborne! Super recept,zatim jedine,co mi chutnaji a jsou mekkounke jak vata. Moc dekuji !!!
-
mnam mnam mnam
-
Mě housky chutnají i 3 den, když teda vydrží
to sádlo je dělá pořád měkké
-
Prosím chtěla jsem se zeptat, kdo má vyzkoušeno, jestli pečivo je dobré i druhý den. V několika receptech na housky či rohlíky se mi stalo, že první den jsou super, ale druhý den už téměř nepoživatelné. Na uskladnění nepoužívám igelit, jen plátno a plastovou krabici. Moc děkuji
-
Dobrý den, je mi 12 let a ráda vařím. Váš recept bych ráda vyzkoušela ale je moc složitý ani na druhej pokus se mi nepoved. prosim o podrbnější informace
-
Super recept. Dokonce jsem to zvládla i já a baví mne to. A rodince moc chutnají
-
Pekla jsem na 180°C a 15 minut a bylo to akorát a jsou výborné
-
Výborný!!!!
Moc nám chutnají
-
Johanko, nádherné houstičky, přímo vybízejí k zakousnutí. Posílám další bod a recept ukládám.
-
Klarisko,
máte pravdu, já myslela zadělávání těsta a pletení housek. To víte, letos mi bude 70, a myslím si že už každý všechno zná, a neuvědomuji si, že jsou tu i mladá děvčata co začínají. Taky mám problém, dávat gramáže, jelikož jsou to moje recepty a já za ty dlouhé roky už nic nevážím, všechno už dělám od oka. Budu muset být pozornější, uznávám. Děkuji Hanahttp://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/19.gif -
Doba přípravy krátká asi nezahrnuje kynutí :).