Karlovarský knedlík
Výborná česká příloha k mnoha omáčkám i pečením je karlovarský knedlík. Recept je hezky rozepsaný pro ty, kdo knedlík vaří poprvé. Zkuste použít potravinářskou fresh fólii podle videa, jak karlovarský knedlík zabalit a vytvarovat.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 6 913 kJ / 1 652 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,26 g |
Tuky | 26,65 g |
Vláknina | 18,05 g |
Cholesterol | 530 mg |
Sodík | 2,46 g |
Sůl | 5,89 g |
Sacharidy | 279,85 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 12. 2018 20:24
magdalenka: No, chutná jako křen, nebo spíše nevím , jak chutná žen-šen! Omáčka je z něj báječná a je mi docela fuk, jestli je to žen-šen, nebo křen, ať se tím trápí on! Śtípe, jako čert a je takový smetanově sladký jako šlehačka ! Možná hybrid mezi křenem a žen-šenem? Když jsme to řekli našemu veterináři/ tomu co ordinuje za štrůdl/ tak říkal, že prý křen působí proti parazitům a chechtal se nad vynalézavostí našich štěnat , spát hezky ve stínu křenových listů a hned si dát zdravou svačinku!
20. 12. 2018 19:16
Veronika.Hrozna: si si istá, že je to chren??? Žen-šen to nie je?
20. 12. 2018 18:39
No vida, kam jsme se od knedlíků dostaly...
20. 12. 2018 18:37
magdalenka: Já to dělám stejně , kromě cukru, někdy přidám, někdy není třeba. Křen mi roste pod hrušní a je velice sladký, když je čerstvý. Netuším proč, záhada biologie. Dokonce naše štěňátka 5-6 týdnů, kdysi před lety okusovaly listy našeho křenu, až do býle , netušíme proč. Když si je vzali , noví páníčkové , tak se křen vzpamatovával asi dva roky ! Musí být ten náš křen docela čarodějný, protože štěňátka byly zdravé jako křen! Bylo jich 8 , takže křen byl úplně bez listů!
20. 12. 2018 18:25
Veronika.Hrozna: Mňa svokra naučila chrenovú omáčku takto: bešamel (s maslom a hladkou múkou), dobre prevariť, osoliť, na koniec chren, ocot a osladiť...(decentne ocot a cukor)
20. 12. 2018 18:03
Veronika.Hrozna: omáčka má specifickou chuť, takovou drsnou. Žádné máslo ani ocet, jen sádlo, hrubá mouka, křen a vývar.Rodiče a já ji máme rádi i na výpeku z kačeny. Zbytek rodiny to nejí
20. 12. 2018 17:08
hospodyne: Zajímavé , ale v podstatě je to omáčka, i když ji dnes děláme z hladké mouky a dochucujeme octem , cukrem , solí a máslem.
20. 12. 2018 17:05
casino: U nás je to, já knedlík, manžel chléb , pokud je karlovarský nebo hrníčkový s máslem, tak se neopováží moc odporovat a baští ! Kynutý on nerad, já ano ! K pečené divoké kachně se zelíčkem, chce brambory ! Tchýně vařila po Švábsku a Maďarsku, tam knedlíky moc neznají. On si zvykl na její kuchyni a furt tím opruzuje. Já jsem to rozsekla , udělám vždycky lokše a baští !
19. 12. 2018 13:07
casino: já jsem si tu familii pěkně zpovykala, to si nestěžuji, jen konstatuji.Kdybych nechtěla, nedělám to..
19. 12. 2018 10:58
hospodyne: Veronika.Hrozna:
No, s výběrem vhodného knedlíku k určitému jídlu (či vhodného jídla ke zvolenému knedlíku) to ani u nás mnohdy není žádná sranda
https://www.labuznik.cz/recept/karlovarsky-knedlik...
(zde v komentářích 14.06.12 00:37)
No, s výběrem vhodného knedlíku k určitému jídlu (či vhodného jídla ke zvolenému knedlíku) to ani u nás mnohdy není žádná sranda
https://www.labuznik.cz/recept/karlovarsky-knedlik...
(zde v komentářích 14.06.12 00:37)
18. 12. 2018 21:29
Veronika.Hrozna: víte, on už je to takový selský pravěk. Na sádle se zpěnila hrubá mouka s velkou hrstí křenu, zalilo se to polévkou z masa, nejčastěji drůbežího, dál zaklechtalo opět hrubou moukou, osolilo, provařilo a nakonec se zamíchal čerstvý křen. Omáčka byla velmi hustá. kastrol stál uprostřed stolu, každý měl na talíři na kostky nakrájený knedlík a kus vařené slepice. No, kus, to je relativní. Muselo zbýt i k večeři. Takže vidíte, že recept je na dnešní dobu véélmi rustikální Tak jsme už doma nejedli.
18. 12. 2018 20:33
hospodyne: Jaká zvláštní omáčka s křenem něco dobrého s křenem, sem s tím, zítra mám v plánu strouhat křen/ no on to zatím netuší a lebedí si pod hrušní/ snad ho někdo vykope !
18. 12. 2018 20:27
casino: Já dělala knedlíky dva , do zásoby, v tom střívku ho nechám vychladit a v střívku uvrhnu do útrob mrazáku /vždy připraven/ je , jako čerstvý ! Moje polovička žádný kynutý knedlík nechce , segedýn baští s chlebem , prostě knedlík ne, kromě tohoto jediného! Vždycky trošku vymažu sáček máslem, jak se podaří a pak plním. V receptu je muškátový oříšek a vždycky jeden knedlík dělám bez muškátového oříšku , protože ke kysanému zelí i dušenému zelí ten oříšek jaksi nejde. Možná, že se mi to jen zdá- nevím! Ke svíčkové i zajíci na smetaně, je s tím oříškem výborný.
18. 12. 2018 20:23
casino: no jo, také to pamatuji, zvlášť jedna z mých prababiček si takové knedlíky potrpěla, měla pro ně zvláštní výraz, který už si nepamatuji. Většinou se v obou rodinách vařily kynuté a mimořádně i ječné ke zvláštní omáčce s křenem
18. 12. 2018 19:04
hospodyne: "Konec nevážu -jen založím, aby těsto mělo prostor."
No, pro větší tvůrčí rozmanitost dodávám
Pamatuji, že v "předvixlajvantových" dobách se tento a jemu podobní knedlíci balili do mokré utěrky ve tvaru koule (styl "ranec", ne styl "hašlerka"). Nití se provedly dva úvazky: první těsně u těsta, druhý asi 2 cm od prvního; po chvilce, až těsto varem zpevnilo, tak se první úvazek přestřihl a posléze těsto "expandovalo" po druhý úvazek...
Tož tak
No, pro větší tvůrčí rozmanitost dodávám
Pamatuji, že v "předvixlajvantových" dobách se tento a jemu podobní knedlíci balili do mokré utěrky ve tvaru koule (styl "ranec", ne styl "hašlerka"). Nití se provedly dva úvazky: první těsně u těsta, druhý asi 2 cm od prvního; po chvilce, až těsto varem zpevnilo, tak se první úvazek přestřihl a posléze těsto "expandovalo" po druhý úvazek...
Tož tak
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 1 hodinou
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 15 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 15 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 16 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno před 22 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Právě bylo uvařeno:
Plátky panenky na másle
Zuzka1023 uvařila před 8 minutami
Ovesný koláč s jogurtem a ovocem
katka639 uvařila před 46 minutami
Masové kuličky v rajské omáčce
tomikk81 uvařila před 52 minutami
Bramborové krokety se sýrem a anglickou slaninou
Monika.b19 uvařila před 1 hodinou
Kynutý makový závin
monika.jandikova uvařila před 1 hodinou
Povidlové šátečky bez kynutí
gedzitka uvařila před 2 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Wanilor uvařila před 3 hodinami
Polévka z ředkviček
ha.vavrova@gmail.com uvařila před 5 hodinami
Sýrové bulky
Slozilova uvařil před 8 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na slavný pajfálský knedlík? Božská příloha z filmu Slavnosti sněženek voní po slanině a na závěr potřebuje jeden krok navíc
Jak na dokonalou křenovou omáčku podle Viléma Vrabce: Skvělé chuti pomůže vývar, žloutek i smetana
7 nejlepších receptů na knedlíky: Vyzkoušejte houskové, bramborové i karlovarské - svého favorita si jistě najde každý
Další recepty
Tématické fráze: karlovarský knedlík karlovarský knedlík recept karlovarské knedlíky recept na karlovarský knedlík karlovarský knedlíky top recepty karlovarsky knedlik nejlepší karlovarský knedlík karlovarské knedlíky recept karlovarské knedlíky top recepty recept na karlovarské knedlíky recept karlovarský knedlík karlovarský knedlík top recepty karlovarsky knedlik recepty karlovarské knedlíky z rohlíků domaci karlovarsky knedlik recepty karlovarský knedlík karlovarský knedlík z rohliku knedlík karlovarský recepty na karlovarský knedlík karlovarskýknedlík
Suroviny: rohlík, vejce, mléko, mouka hrubá, nať petrželová, ořech muškátový strouhaný, sůl
Karlovarský knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ByNJ
54 názorů