Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 266 kJ / 64 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,79 g |
Tuky | 0,35 g |
Vláknina | 5,64 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 11,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Najviac chutí s čerstvým bielym chlebom.
A pretože jedlo je pálivé, dobre padne pohár červeného.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 6. 2015 00:45
Zlákal mě název pokrmu. Výsledek mě nenadchnul. Pravděpodobně neumím vařit. Pa.
17. 4. 2015 22:52
Dřštky mam rad.Na husto nebo polevku to je jedno .Mnam
17. 11. 2012 20:58
winco:
17. 11. 2012 19:13
Bomba v puse , nemaju chybu
11. 3. 2012 14:12
rebeka: držky sú fajn...pán Rebečák je môj človek.
10. 3. 2012 21:53
nebudu já držkovat a bod ti hned musím dát.. zdraví i pan rebečák... držky, to on tuze rád
10. 3. 2012 21:28
Totosan z Budapešti: Vďaka za zaujímavý komentár.
V našich končinách a v našej rodine sa pacalpörkölt varil vždy takto, síce je to zo slovenskej strany Dunaja, ale sme maďarskou kuchyňou značne ovplyvnení. (Netvrdím, že toto je ten najpravejší recept. Len ja to varím takto.) V Maďarsku si v reštaurácii dávam často aj držky - pacalpörkölt, obyčajne s haluškami (nokedli alebo galuska). Niekde majoránku kuchári pridávajú, niekde nie. Výskumu držkového perkeltu som sa viac nevenovala.
Makó a okolie je preslávené pestovaním cibule, nie papriky.
Pestovaním papriky sú známe oblasti Szeged, Kalocsa, Bogyiszló, Cece.
Pekný večer!
V našich končinách a v našej rodine sa pacalpörkölt varil vždy takto, síce je to zo slovenskej strany Dunaja, ale sme maďarskou kuchyňou značne ovplyvnení. (Netvrdím, že toto je ten najpravejší recept. Len ja to varím takto.) V Maďarsku si v reštaurácii dávam často aj držky - pacalpörkölt, obyčajne s haluškami (nokedli alebo galuska). Niekde majoránku kuchári pridávajú, niekde nie. Výskumu držkového perkeltu som sa viac nevenovala.
Makó a okolie je preslávené pestovaním cibule, nie papriky.
Pestovaním papriky sú známe oblasti Szeged, Kalocsa, Bogyiszló, Cece.
Pekný večer!
10. 3. 2012 17:03
Na 1 kg drštěk 2-3 cibule, 2-3 listů bobkových při každé výměně vody (nutno syrové dršťky víckrát převařit až budou zcela bez zápachu). 2-3 lžičky červené papriky, nejlepší je z oblasti Makó nebo Szeged na jihu Maďarska, trocha mletého pepře. Dle chuti kmín, 2-3 stroužky česneku, 1 ks paprika, 1 ks rajče, 1-2 dl červené víno.
Libeček, majoránka a hlavně Maggi či jiné tekuté koření tam vůbec nepatří. Tyto věci v maďarské kuchyni se vůbec nebo jen málo používají.
Ve finále to má mít mírně zahuštěnou šťávu červené barvy. Chuť se u maďarských jídel tohoto typu dělá na mírně pálivou (aby mohl jíst každý) a na stole se přidává pálivá paprika - sušená, mletá, čerstvá či dnes i v krému - aby si to mohl každý dle své chuti přikořenit. Standardní příloha v Maďarsku jsou obyčejné ve vodě vařené brambory plus čerstvý bílý pšeničný chléb. Chléb se v Maďarsku standardně podává skoro ke všemu, i když je na talíři jiná příloha. Dobrou chuť!
Libeček, majoránka a hlavně Maggi či jiné tekuté koření tam vůbec nepatří. Tyto věci v maďarské kuchyni se vůbec nebo jen málo používají.
Ve finále to má mít mírně zahuštěnou šťávu červené barvy. Chuť se u maďarských jídel tohoto typu dělá na mírně pálivou (aby mohl jíst každý) a na stole se přidává pálivá paprika - sušená, mletá, čerstvá či dnes i v krému - aby si to mohl každý dle své chuti přikořenit. Standardní příloha v Maďarsku jsou obyčejné ve vodě vařené brambory plus čerstvý bílý pšeničný chléb. Chléb se v Maďarsku standardně podává skoro ke všemu, i když je na talíři jiná příloha. Dobrou chuť!
17. 8. 2009 22:36
17. 8. 2009 22:30
Ja som vedela, že milovníci držiek si to tu nájdu! Ďakujem za záujem a pochvalu.
Bazalka, na kilo držiek dávam 1 papriku, 1-2 paradajky, veľmi zeleninové to nie je. Je to hlavne držkové a pálivé - v originál maďarskej úprave.
Bazalka, na kilo držiek dávam 1 papriku, 1-2 paradajky, veľmi zeleninové to nie je. Je to hlavne držkové a pálivé - v originál maďarskej úprave.
15. 8. 2009 11:24
Krása ! Já myslela, že to podle názvu bude na smetaně, jako např. kuře na paprice a ono takové příjemné zeleninové překvapení.
15. 8. 2009 11:22
Tak já dršťky mám moc ráda a také chválím. Bodík
15. 8. 2009 11:00
Kdo má rád dršťky, tak si moc pochutná. Posílám bodík - vidím, že už šestý a bez jediného komentáře , magdalenko, já moc chválím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 19 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 20 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 23 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 6 hodinami
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 8 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 12 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 12 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 12 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 12 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 12 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 13 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Další recepty
Tématické fráze: drstky na paprice dršťky držkovy perkelt držky na paprice hovězí držky držky recepty drskova polevka dršťky recepty držky recept perkelt z drštek dršťky recept držky držky na smetaně držková polévka z předvařených držek drškový perkelt dršková polévka recept babicova držková polévka recepty z drštěk hovězí držky recepty držky na paprike
Suroviny: dršťky, cibule, olej, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, feferonka, rajče, česnek, majoránka, sůl, libeček, maggi
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El8W
13 názorů