Angreštový clafoutis
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 9 827 kJ / 2 349 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,85 g |
Tuky | 96,02 g |
Vláknina | 12,30 g |
Cholesterol | 1,23 g |
Sodík | 511 mg |
Sůl | 1,09 g |
Sacharidy | 313,18 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Clafoutis se často překládá jako bublanina. S naší tradiční bublaninou má pramálo společného. Clafoutis je spíš něco jako puding, resp. ovoce zalité palačinkovým těstem. Receptura není nijak zvlášť ustálená, každá vesnice má svoje clafoutis. Princip je minimum mouky, mnoho vajec, lehce spálená kůrka na vrchu.
V bezlepkové verzi se dá mouka nahradit kukuřičným škrobem.
Smetanu ke šlehání můžeme nahradit klidně smetanou 12% nebo také jenom mlékem.
Na ovoci nezáleží, použít a kombinovat se dá vše - drobné ovoce, ostružiny, maliny, třešně, višně, muchovníky, borůvky... Kousky švestek, meruněk, broskví, výborné jsou hrušky. Ovoce se dá použít i čerstvé. U angreštu preferuji předvaření s cukrem.
Zapékací miska zhruba 23 cm, menší teflonový pekáč nebo litinová pánev - vše je použitelné. Okraj by měl být alespoň 4-5 cm vysoký. Směs naběhne, ale pak zase spadne. Tak to ale má být. Mnoho receptů používá pečení na 220°C, 20-25 minut (toto nemám vyzkoušené).
Podává se teplé, studené, vychlazené. Bez ničeho, se šlehačkou, nebo se zmrzlinou. Za tepla se nedá krájet, to ale nijak nevadí.
Sherry, portské, nebo kapku tokajského nepodáváme, pokud si clafoutis děláme ke snídani.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2016 08:35
Clafoutis je to jen tehdy, jsou-li pri priprave tohoto moucniku pouzity tresne . S jakymkoliv jinym ovocem uz by to technicky nemel byt clafoutis, ale flognarde, tedy ve Francii, ale tez i na tamnich webovych strankach nekdy chybuji ;-
Jeste dodam, ze ve Francii clafoutis patri do kategorie "svitek", v zadnem pripade to neni nase bublanina, tu tam maji tez a pod jmenem - gateau aux cerises
Zde jsem nasla nekolik receptu:
cuisine.notrefamille.com/recettes-cuisine/gateau-aux-cerises-15215-u.html
10. 7. 2016 23:37
Já to pekl s višněmi před týdnem podle rcp z novin, říkali tomu Francouzská bublanina
Už surovinami mi těsto přišlo jako na palačinky... a taky část těsta co se nevešla do koláčové formy skončila jako palačinka na pánvi.
No, snědlo se to... Resp. mančaft ochutnal a já to dojedl
Pokud tento rcp někdo zkusí, doporučuji nepodcenit prezentaci jídla jako francouzskou specialitku, která má s naší bublaninou opravdu ale opravdu málo společného...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 7 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 13 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 14 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Právě bylo uvařeno:
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 45 minutami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 56 minutami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 1 hodinou
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 3 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 3 hodinami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 3 hodinami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 3 hodinami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 5 hodinami
Quiche se špenátem a brokolicí
Denny2711 uvařila před 6 hodinami
Zdravý banánový chlebík
Kristian uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Další recepty
Tématické fráze: angreštový sirup angreštový sirup recept angraštový akgrestovy puding recept na angreštový sirup rebarborový clafoutis angrešový sirup recept clafoutis bublanina clafoutis recept na clafoutis recept clafoutis angreštovy sirup recepty angreštov bublanina s angrešt bublanina z angrestu angreštová buchta z čerstvého angreštu angreštové recepty výborný angreštový bublanina angrešt recepty angraštový sirup recept
Suroviny: máslo, angrešt, cukr krystal, mléko, smetana ke šlehání, vejce, mouka hladká, cukr moučkový, vanilkové aroma, sůl
Angreštový clafoutis
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2w4J
2 názory