Rebarborový koláč s mákem

www.toprecepty.cz Kuchař:

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 4 názory

21
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Suroviny

500 g rebarbory
60 g cukru
Těsto:
250 g mouky
80 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
na špičku nože prášku do pečiva
špetka soli
150 g másla (z chladničky)
1 vejce
Maková hmota:
1,5 dcl mléka
0,75 dcl smetany
30 g másla
250 g čerstvě mletého máku
citrónová kůra
120 g cukru
2 žloutky
(2 bílky)
Glazura:
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rebarborové šťávy
30 g moučkového cukru
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky, smícháme s cukrem necháme přes noc pustit šťávu.

  2. Druhý den necháme rebarboru okapat, šťávu uschováme.

  3. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidáme máslo nakrájené kousky a vajíčko. Všechny přísady rychle zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladu.

  4. Mléko, smetanu, máslo a citrónovou kůru přivedeme k varu, přidáme umletý mák a cukr a vaříme asi 10 minut. Vzniklou kaši necháme vychladnout.

  5. Těsto rozválíme na půl centimetru silnou placku, kterou vložíme do formy. Kolem dokola vytvarujeme zvýšený okraj.

  6. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů.

  7. Do vychladlé makové hmoty vmícháme rozkvedlané žloutky a tuhý sníh z bílků.

  8. Těsto poklademe rebarborou, navrch rozetřeme makovou hmotu a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme citrónovou glazurou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rebarborový koláč s mákem

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    a jaká mouka patří do toho těsta?

    Odpovědět

  • mariaj mariaj

    koláč je dobrý ak keď cesto trochu suchšie a drobivé :-)

    Odpovědět

  • mariaj mariaj

    tak rez bude zajtra, ale krásne voní už sa teším na raňajky :-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, škoda, že jsem si nevšimla včera tady toho receptu:-S Rebarboru jsem si koupila odpoledne a měla jsem i mák, který jsem použila na bábovku. Ale byla moc dobrá, tak nevadí. Určitě se k té buchtě vrátím, docela by mne zajímalo, jak bude vypadat ta glazura na ní:-p:yes:, jestli se úplně vsákne, nebo se malinko na tom leskne. Mňam, už teď mám na ni chuť, připadám si, jak člověk, co mu tečou sliny, když vidí někoho olizovat citron

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo