Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarborový koláč s mákem

Sezona rebarbory je již pomalu v plném proudu a pokud nevíte, co z této zeleniny, lehce nakyslé chuti připravit, vsaďte na makový koláč, s glazurou z citronové a rebarborové šťávy.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 75 min bez doby odležení rebarbory přes noc

105 min (30 min příprava + 75 min tepelná úprava, bez doby odležení rebarbory přes noc)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 162 kJ /
5 297 kcal
Bílkoviny98,25 g
Tuky284,56 g
Vláknina60,00 g
Cholesterol 1,18 g
Sodík 654 mg
Sůl1,50 g
Sacharidy555,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky, smícháme s cukrem necháme přes noc pustit šťávu. Krok 2: Druhý den necháme rebarboru okapat, šťávu uschováme. Krok 3: Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidáme máslo nakrájené kousky a vajíčko. Všechny přísady rychle zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladu. Krok 4: Mléko, smetanu, máslo a citrónovou kůru přivedeme k varu, přidáme umletý mák a cukr a vaříme asi 10 minut. Vzniklou kaši necháme vychladnout. Krok 5: Těsto rozválíme na půl centimetru silnou placku, kterou vložíme do formy. Kolem dokola vytvarujeme zvýšený okraj. Krok 6: Těsto propícháme vidličkou a předpečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 °C. Krok 7: Do vychladlé makové hmoty vmícháme rozkvedlané žloutky a tuhý sníh z bílků. Krok 8: Těsto poklademe rebarborou, navrch rozetřeme makovou hmotu a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme citrónovou glazurou.

TIP: Mák v naší kuchyni

Zveřejněno 19. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rebarborový koláč s mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O9E

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rebarborový koláč s mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O9E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

a jaká mouka patří do toho těsta?

koláč je dobrý ak keď cesto trochu suchšie a drobivé :-)

tak rez bude zajtra, ale krásne voní už sa teším na raňajky :-p

No, škoda, že jsem si nevšimla včera tady toho receptu:-S Rebarboru jsem si koupila odpoledne a měla jsem i mák, který jsem použila na bábovku. Ale byla moc dobrá, tak nevadí. Určitě se k té buchtě vrátím, docela by mne zajímalo, jak bude vypadat ta glazura na ní:-p:yes:, jestli se úplně vsákne, nebo se malinko na tom leskne. Mňam, už teď mám na ni chuť, připadám si, jak člověk, co mu tečou sliny, když vidí někoho olizovat citron

Tématické fráze:
kašpárku vař recepty, recepty z rebarbory, moučníky s mákem, peceme z rebarbory, nejlepší buchta z rebarbory, peceme s rebarborou, rebarbora recepty, připravy e stránky, připravy e stránky, maminčiny recepty z rebarbory, nejlepší buchta z cukety, maminčiny recepty bezlepkový koláč, cramble, rebarborov, rebarborový moučník, recepty s rebarborou, rebarborový, připravi e stranki, krumble, kašpárku vař-recepty

Suroviny:
rebarbora, cukr, mouka polohrubá, cukr, cukr vanilkový, prášek do pečiva, sůl, máslo, vejce, mléko, smetana, máslo, mák mletý, kůra citronová, cukr, žloutek, šťáva citronová, šťáva rebarborová, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu