Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2015 13:14
danulik: Bibinka má pravdu,co rodina,to jiná rajská.U nás se dělá k plněným paprikám a musí v ní být smetana
22. 12. 2015 13:09
danulik: A ako vieš, čo je pravá? Lebo tak varíte vy ? Neexistuje pravá ani ľavá Aký kraj, taký mrav, u nás sa varí vždy sladká, bez ohľadu na to, či je s masom, plnenou paprikou a pod. Keď pred rokmi začali v školských jedálňach variť na slano, deti to nejedli, neboli zvyknuté. Museli sa vrátiť k starým normám a variť to, ako sa varí u nás. Každý varí tak, ako je zvyknutý.
22. 12. 2015 13:00
danulik: Danulíku, každý dělá rajskou tak, jak mu chutná, jak je zvyklí a nebo tak, jak to dělali jeho předci a název má rajská omáčka, nikoliv pravá rajská a myslím, že žádná pravá neexistuje. Nám tato chutná nejvíc a proto jí dělám,což neznamená, že to tak musí dělat každý....Svíčková má také 100 podob a žádná není "ta pravá"
22. 12. 2015 12:37
Pravá paradajková omáčka sa varí tak, že sa na tuku (masle, oleji, sádle) spení cibuľa, orestuje sa na nej prešpikované hovädzie mäso, pridá sa pretlak, koreňová zelenina a koreniny a prikryté sa dusí, alebo pečie v rúre, kým mäso nezmäkne. Zelenina sa v omáčke rozmixuje a nezahusťuje sa múkou. Zelenina ju zahustí dostatočne.
2. 12. 2015 06:56
skuste prosím přidat i bazalku. Nemá to chybu.
2. 11. 2015 13:53
U nás rajskou všichni mají rádi. V létě používám rajčata, v zimě rajčatové pyré v krabičkách (rajčata nemají takovou chuť jako v létě).Na másle s trochou oleje odělám cibuli, přidám celý pepř, nové koření, bob. list, celou skořici,hřebíček, lehce opeču a přidám mouku . Pak přidám pyré a vývar a když mám po ruce červené víno, tak přidám i skleničku vína).Vařím cca 20 min, přecedím a ochutím citronem a osladím medem.Celý citron ani papriku nedávám. Dávám bodík.
11. 4. 2015 11:05
cathleen: já koření (krom základního - bobk.list,nové koření a celý pepř v čajítku) nahrazuji perníkovým kořením od Vitany a je to přesně onohttp://vitana.cz/produkty/koreni/korenici-smesi/pe...
11. 4. 2015 07:55
ASsi to bude krajové...nebo lišit se rodinu od rodiny. Z dětství pamatuju jak voňavou rajskou omáčku, tak polévku od maminky, ve které voněly hřebíčky i skořice. Škoda, že jsem si na polévku nevzala recept...
11. 4. 2015 07:48
U nás sa robí aj paradajková omáčka aj paradajková polievka nasladko. A nedáva sa do nej nič okrem soli, klinčekov a cukru.
http://www.toprecepty.cz/recept/6047-rajska-polevk...
http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
http://www.toprecepty.cz/recept/6047-rajska-polevk...
http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
11. 4. 2015 07:08
sikulka7: Kečup do rajské nepatří v žádném případě. Skořice tam patří, ale dává se celá skořice na začátku spolu s dalším kořením. Celá skořice je méně aromatická než mletá.
10. 4. 2015 23:36
Ano, moje rodina taky miluje rajskou, nedávám skořici ani papriku, zahušťuju máslovou jíškou a perníkem a rajčatový protlak s kečupem patří až na konec, nevařím, jen zahřeju k bodu varu.
10. 2. 2014 15:33
pekne.delano s laskou
9. 1. 2014 17:50
Každý jí má nějak jinak vytuněnouDnes u nás byla taky túze oblíbená rajská Já zase třeba koření proháním horkým tukem, než na něj hodím cibul. Aby se z něj uvolnily vůně a chutě. Cibule taky hodně. Tymiánem nešetřím a vůbec vším kořením do rajské. Skořici, citron a papriku tedy nedávám. Taky protlaky dávám dva 250ml, aby byla echt rajskáA jíšku dělám na začátku.
Co člověk, to rajská
Co člověk, to rajská
9. 1. 2014 17:27
omáčku jsem vyzkoušela, je dobrá. Jen jsem dávala jiné poměry koření, dochucovala citronem.
Jak příše předcházející ner. kuchařka, že jí omáčka zhořkla, myslím, že to udělal citron s kůrou, když máte větší citron i s kůrou a déle vaříte vždy to zhořkne. Já nedávám s kůrou, okrajuji, nebo pouze dochucuji. Mně se to jednou stalo u šípkové, kterou jsem dělal k divočákovi.
Jak příše předcházející ner. kuchařka, že jí omáčka zhořkla, myslím, že to udělal citron s kůrou, když máte větší citron i s kůrou a déle vaříte vždy to zhořkne. Já nedávám s kůrou, okrajuji, nebo pouze dochucuji. Mně se to jednou stalo u šípkové, kterou jsem dělal k divočákovi.
6. 11. 2013 13:54
skjaninka:díky, jsem ráda, že chutnala
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 12 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 3 hodinami
Cibulovo - podmáslový chleba
Liborec uvařila před 3 hodinami
Kuře na zelí (kysaném)
veeraa uvařila před 4 hodinami
Jednoduché punčové řezy
michaelabur uvařila před 4 hodinami
Zmrzlina ze zavařených meruněk
slunicka uvařila před 5 hodinami
Libečková polévka
Jasol uvařila před 5 hodinami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 6 hodinami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 7 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 7 hodinami
Kuřecí s chřestem na cidru
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
12 nejoblíbenějších omáček: Dáte přednost hříbkové s těstovinami nebo klasické svíčkové?
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Další recepty
Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty recept rajska omačka jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept recept rajska rajská omáčka top recepty jaké maso na rajskou recepty na rajskou omačku recept na rajskou rajská omáčka s masem rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka
Suroviny: maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
180 názorů