Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 1. 2017 14:01
Rajska mi po citronech s kurou shorkla
20. 9. 2016 17:17
Bibinka: Naprosto a nejen u nas!
20. 9. 2016 16:49
Sonik: Soni, udělala jsi mi velkou radost, že u Vás moje rajská zdomácněla, fakt mě to těší
18. 9. 2016 10:05
Bibinko,jinou rajskou nez tuto jiz nedelam.Je skvela jako ji nam delavala maminka.Dekuji za tento skvely recept!
14. 9. 2016 22:45
Josef: JOSEFE, prosím, buď SOUDNÝ, a nepiš, když to NEVÍŠ, kdo co jak má říkat. Ano. Rajskou, a cokoli jiného, má každý svoji. Ale podle RECEPTŮRY RAJSKÁ je na bázi CIBULO - ZELENINOVÉHO ZÁKLADU. Amen.
14. 9. 2016 22:38
Jiří Křížek: KVALITNÍ MASO - MÉNĚ KVALITNÍ POLÉVKA: maso do vroucí vody. MASO DO STUDENÉ VODY - maso MÍRNĚ tratí na kvalitě, ale je kvalitní vývar.
21. 8. 2016 08:39
Tak joo, jdem na to. RAJSKÁ: Hovězí zadní uvaříme do měkka. Na sádle orestujeme cibuli, mrkev, celer, petržel, celý pepř, celé nové koření, bobek, hvězdičku badyánu a kousek skořice. Když základ zbrunátní, zarestujeme nakrájená rajčata, nebo protlak, orestujeme, rozředíme vodou, či vývarem a rozmícháme. Vytaháme koření, dobře rozmixujeme, pasírovat ne třeba. Když je dost základu, je dost hustá. Zavaříme nastrouhaný perník, osolíme, ochutíme cukrem, citronem. AMEN
15. 8. 2016 12:46
Sabinko, na jedné straně píšete, že maso vyždímané do vody (vyvařené) nemáte ráda, ale v následující větě píšete, že v základu nesmí chybět půl litru šťávy z masa. Jak dokážete z masa dostat šťávu bez vaření? Souhlasím s tím, že zahušťovat moukou není ideální, sám používám k zahuštění strouhaný perník.
28. 7. 2016 16:55
Vepe: a Josefe: Kolik lidí, skoro tolik druhů rajské omáčky a hlavně každý si jí dělá tak, jak jí má rád a jak mu chutná, nám moc chutná tato a proto jsem jí dala a někomu může chutnat jako nám. Nikomu jí však nevnucuji a samozřejmě to není ta pravá......ale která rajská je ta pravá toť otázka, ale asi žádná, proto je ta pravá ta, která nám chutná
27. 7. 2016 23:09
Maso se má vařit s tím kořením ( celý pepř, nové koření a bobkový list + sůl ) , aby maso dostalo tu chuť. A omáčka se zahustí tmavší CIBULOVOU jíškou. A v žádném případě do rajské nedáváme mletou sladkou papriku, která tu chuť rajské omáčky naprosto změní a s rajskou už to nemá téměř nic společného. Naopak ke zvýraznění chutě rajské omáčky můžeme použít a přidat trochu nastrouhaného perníku ( perník na strouhání ) .
27. 7. 2016 17:15
Rajských je spousta, ale podle mne je správná ta s cibulkou a rajčaty, propasírovaná po rozvaření spolu s bobkovým listem a novým kořením. Potom dále pokračuje redukování, kdy přidám švestková povidla a něco málo skořice a masoxovou kostku. Povidle osladí, zahustí a dodají zcela vyjímečnou chuť jakkoli vzniklé rajské. Kdo jednou zkusil s povidly, nebude už nikdy dělat jinak. Já takhle zpracovávám na konce sezóny rajčat vše, co najdu, co se nesní hned, v mrazáku udělá v zimě radost na 100%!
19. 7. 2016 12:26
marien: Přeji, aby se povedla a chutnala
19. 7. 2016 07:55
No jjdu vařit poprvé v životě
15. 7. 2016 11:04
Markéta : Markétko, jsem potěšena, že rajská chutnala a recept dostal pochvalu
14. 7. 2016 21:12
Dnes jsem uvařila a byla naprosto skvělá, Všem moc chutnala Receptik chválím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 5 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 8 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 11 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
Sabos uvařila před 5 minutami
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 3 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 4 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 4 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 4 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 4 hodinami
Kebab pro vegetariány
TondaJ uvařila před 5 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
MarcelaPa uvařil před 5 hodinami
Slaninová kolínka snadno a rychle
Valis uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak uvařit rajskou omáčku jako od babičky? Chuti pomůže mrkev i skořice!
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Další recepty
Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty recept rajska omačka jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept recept rajska rajská omáčka top recepty jaké maso na rajskou recepty na rajskou omačku recept na rajskou rajská omáčka s masem rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka
Suroviny: maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
180 názorů