Rajská rajda rajčatová omáčka každý jí říká jinak :)

katenka Kuchařka: katenka

Doba přípravy: max2 hodiny 5 porcí Omáčky 10 názorů

Suroviny

2 cibule
citronová šťáva (z jednoho citronu)
0,25-0,5 kostky másla
polohrubou mouku
2 rajské protlaky
1 kečup
3-5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
tymián jen na špičku nože
5 bobkových listů
cukr podle chuti
vodu nebo vývar z hovězího masa
uvařené hovězí maso
(pokud nemáme rádi hovězí, tak do rajdy dáme vodu a kuličky mletého osoleného masa nebo plněné papriky mletým masem)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli zpěníme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, (mleté maso) přidáme kečup, rajčatové protlaky, nové koření, pepř celý, bobkový list, špetku tymiánu.

  2. Povaříme, dochutíme citronem a sladíme cukrem podle chuti, diabetici umělým sladidlem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rajská rajda rajčatová omáčka každý jí říká jinak :)

  • ianka ianka

    Kečup do rajské rozhodně nepatří, omáčka chytne úplně jinou chuť. Nejlepší jsou kvalitní protlaky, osvědčil se mi Zámecký protlak, velká sklenice za cca 30 Kč. A citrón také nepoužívám, většinou jen trochu přisladím nebo přidám pár rozinek. Na zjemnění používám také pár lžic šlehačky nebo smetany.

    Odpovědět

  • sumiska III sumiska III

    :-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes: moc dobrá

    Odpovědět

  • karolina1 karolina1

    vsetci mate pravdu a kazdemu chuti ta jeho rajska a ja ked sa mozem pridat pridavam nakoniec trochu smotany na slahanie ktora tuto omacku trochu zjemni takze kazdy podla svojej chute skuste

    Odpovědět

  • katenka katenka(autorka receptu)

    zizala: je pravda že spíš jsem pro některý měla napsat spíše rajčatová omáčka protože z vyučeny kuchaři této omáčce říkají spíše rejčatová ne ne rajská rajská jako taková je s rajčaty jinak přesně na 3litry musí byt kečupu a protlaku nebo pasty či pyré po dvou právě aby byla ochucená jinak já dělám i z vody a neni v tom pomalu žády rozdíl protože v omáčce vařím mleté maso každý je zvyklí na jiný typ rajsky :-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    chocolate: dělám úplně stejně jako ty. Citrón jsem ještě nezkoušela, dochucuji octem, ale ponejvíce spíš jen cukrem, rajčata bývají kyselá. Teď jsem koupila od Heinz Tomato pizza pasta sauce a je také moc dobrá...:-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Já používám kvalitní passatu od Valfruty, kečup raději ne, ale přiznávám, že občas jsem lžíci dvě v nouzi přidala (v rámci dochucení).Ale i tady je důležitá kvalita, on Heinz je opravdu z rajčat a nakyslý, což je rozdíl oproti litrovce za 15 Kč.
    Z koření vynechávám tymián a přidávám kousek skořice.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jarka, výsledná chuť našej paradajkovej je vyložene sladká, takže preto nie vývar. Karamel sa u nás používa vyslovene do múčnikov, inde nie.
    Ja som len chcela povedať, že vôbec to nemusí byť zlé, záleží na tom, kde sa ako robí, všade je to inak.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Teri, asi záleží na zvyklostech, mě jen ten kečup tak zarazil, takže píšu, v čem dělám rajskou já jinak. Já také dělám rajskou polévku i omáčku víc dosladka, ale výsledná chuť je sladko - slano - kyselá. Proto ten vývar a raději čerstvá rajčata ;-)Pak už nedávám citron. To "v nouzi" jsem myslela třeba v zimě, kdy je lépe použít dobrý protlak než vybledlá rajčata bez chuti;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: U nás sa do paradajkovej polievky aj omáčky odjakživa používa pretlak ( nielen v núdzi ;-)), čerstvé paradajky nie, ale zase ani kečup tam nepatrí, to súhlasím. Jediné korenie, ktoré sa pridáva, sú klinčeky ( hřebíčky ).
    A keďže aj polievka, aj omáčka sa robia sladené, žiadny vývar, ale voda. Sladí sa cukrom, a poviem ti, že by si si pochutnala.
    http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
    Všade sa varí inak, a neznamená to, že to musí byť horšie alebo lepšie, je to proste iné.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Kečup rozhodně ne! (čerstvá rajčata, v nouzi kvalitní protlak nebo loupaná sterilovaná), místo vody zásadně vývar. Na 3 litry tekutiny to bude málo ochucené, proto tam asi autorka cpe ten kečup, který kolem rajčat šel veeelikým obloukem. Kečup používám, nic proti němu, ale do rajské je to dost masakr. Místo cukru karamel...
    Podle tohoto receptu bych si nepochutnala a rozhodně bych rajskou takhle nevařila, bylo by mi líto strávníků i surovin;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: rajská omáčka z rajčatoveho pyre rajska omacka z pyre rajská omáčka s protlakem rajská omáčka s masovými kuličkami video rajčatove pyre zavařování rajská omáčka s kečupem rajská omáčka z kecupu rajčatová pasta rajčatová pasta na pizzu rajčatová omáčka z protlaku omacky pro diabetiky rajčatová omáčka z kečupu rajská z rajčatového pyré rajská omáčka video rajská omáčka pro diabetiky rajska omacka s protlakem rajská omačka z rajčat-video rajčatová omáčka zavařování kvalitni rajska omacka omáčka z rajčatového pyré

Zapomněl/a jsem heslo