

Rajská rajda rajčatová omáčka každý jí říká jinak :)
Doba přípravy: max2 hodiny 5 porcí Omáčky 10 názorů
Suroviny
- 2 cibule
- citronová šťáva (z jednoho citronu)
- 0,25-0,5 kostky másla
- polohrubou mouku
- 2 rajské protlaky
- 1 kečup
- 3-5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- tymián jen na špičku nože
- 5 bobkových listů
- cukr podle chuti
- vodu nebo vývar z hovězího masa
- uvařené hovězí maso
- (pokud nemáme rádi hovězí, tak do rajdy dáme vodu a kuličky mletého osoleného masa nebo plněné papriky mletým masem)
Postup přípravy receptu
Cibuli zpěníme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, (mleté maso) přidáme kečup, rajčatové protlaky, nové koření, pepř celý, bobkový list, špetku tymiánu.
Povaříme, dochutíme citronem a sladíme cukrem podle chuti, diabetici umělým sladidlem.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Rajská rajda rajčatová omáčka každý jí říká jinak :)
-
Kečup do rajské rozhodně nepatří, omáčka chytne úplně jinou chuť. Nejlepší jsou kvalitní protlaky, osvědčil se mi Zámecký protlak, velká sklenice za cca 30 Kč. A citrón také nepoužívám, většinou jen trochu přisladím nebo přidám pár rozinek. Na zjemnění používám také pár lžic šlehačky nebo smetany.
-
moc dobrá
-
vsetci mate pravdu a kazdemu chuti ta jeho rajska a ja ked sa mozem pridat pridavam nakoniec trochu smotany na slahanie ktora tuto omacku trochu zjemni takze kazdy podla svojej chute skuste
-
zizala: je pravda že spíš jsem pro některý měla napsat spíše rajčatová omáčka protože z vyučeny kuchaři této omáčce říkají spíše rejčatová ne ne rajská rajská jako taková je s rajčaty jinak přesně na 3litry musí byt kečupu a protlaku nebo pasty či pyré po dvou právě aby byla ochucená jinak já dělám i z vody a neni v tom pomalu žády rozdíl protože v omáčce vařím mleté maso každý je zvyklí na jiný typ rajsky
-
chocolate: dělám úplně stejně jako ty. Citrón jsem ještě nezkoušela, dochucuji octem, ale ponejvíce spíš jen cukrem, rajčata bývají kyselá. Teď jsem koupila od Heinz Tomato pizza pasta sauce a je také moc dobrá...
-
Já používám kvalitní passatu od Valfruty, kečup raději ne, ale přiznávám, že občas jsem lžíci dvě v nouzi přidala (v rámci dochucení).Ale i tady je důležitá kvalita, on Heinz je opravdu z rajčat a nakyslý, což je rozdíl oproti litrovce za 15 Kč.
Z koření vynechávám tymián a přidávám kousek skořice. -
Jarka, výsledná chuť našej paradajkovej je vyložene sladká, takže preto nie vývar. Karamel sa u nás používa vyslovene do múčnikov, inde nie.
Ja som len chcela povedať, že vôbec to nemusí byť zlé, záleží na tom, kde sa ako robí, všade je to inak. -
Teri, asi záleží na zvyklostech, mě jen ten kečup tak zarazil, takže píšu, v čem dělám rajskou já jinak. Já také dělám rajskou polévku i omáčku víc dosladka, ale výsledná chuť je sladko - slano - kyselá. Proto ten vývar a raději čerstvá rajčata
Pak už nedávám citron. To "v nouzi" jsem myslela třeba v zimě, kdy je lépe použít dobrý protlak než vybledlá rajčata bez chuti
-
zizala: U nás sa do paradajkovej polievky aj omáčky odjakživa používa pretlak ( nielen v núdzi
), čerstvé paradajky nie, ale zase ani kečup tam nepatrí, to súhlasím. Jediné korenie, ktoré sa pridáva, sú klinčeky ( hřebíčky ).
A keďže aj polievka, aj omáčka sa robia sladené, žiadny vývar, ale voda. Sladí sa cukrom, a poviem ti, že by si si pochutnala.
http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
Všade sa varí inak, a neznamená to, že to musí byť horšie alebo lepšie, je to proste iné. -
Kečup rozhodně ne! (čerstvá rajčata, v nouzi kvalitní protlak nebo loupaná sterilovaná), místo vody zásadně vývar. Na 3 litry tekutiny to bude málo ochucené, proto tam asi autorka cpe ten kečup, který kolem rajčat šel veeelikým obloukem. Kečup používám, nic proti němu, ale do rajské je to dost masakr. Místo cukru karamel...
Podle tohoto receptu bych si nepochutnala a rozhodně bych rajskou takhle nevařila, bylo by mi líto strávníků i surovin