12 nejoblíbenějších omáček: Dáte přednost hříbkové s těstovinami nebo klasické svíčkové?
2. 9. 2021 Vaření
Jestli se o nějakém národě právem říká, že je omáčkový a knedlíkový, pak jsme to právě my. Pokud s ochlazením počasí taky dostáváte chuť na trochu vydatnější jídla, nechte se inspirovat naším přehledem nejoblíbenějších omáček.
Jemné bílé
Bílé se těmto omáčkám říká nejen kvůli světlé, skoro bílé barvě, ale také kvůli zpravidla mléčnému či smetanovému základu. Mezi nejznámější z bílých omáček patří francouzská bešamelová, o které jsme podrobněji psali v našem článku minule. Bešamelová omáčka má jemnou chuť a sametově hedvábnou konzistenci a dá se různě dochutit. Mezi další bílé omáčky patří třeba sýrová, koprová nebo česneková. Vyberte si, která je vaší chuti nejbližší:
Fenomén svíčková
Ani nemusíte hádat, která ze všech omáček, jež u nás vaříme, je naprosto nejoblíbenější. Ano, je to svíčková. S hovězím masem, knedlíkem, citronem a brusinkami patří mezi kulinární klenoty českých domácností a restaurací. Neexistuje na ni jeden jediný zaručený recept. Svíčkovou si každá rodina dělá podle sebe. Výsledná chuť má být sladko-slano-kyselá, ale přesně tak, jak to chutná vám. Svíčková na smetaně je pracnější pokrm, ale na druhé straně, pokud se ji jednou naučíte dělat, pak už máte vystaráno a zvládnete ji klidně každou druhou neděli. Maso je tradičně hovězí, ale klidně použijte i zvěřinu. Zkuste to podle našich receptů:
Sezonní
Do této kategorie můžeme zařadit jak koprovku, tak rajskou či hříbkovou omáčku. Přestože všechny tři lze vařit celoročně, dáváme jim logicky předost právě v době, kdy jsou k mání čerstvé suroviny, ze kterých se tyto omáčky připravují. Jestli tedy máte zrovna dost hub, asi sáhnete právě po houbovce, pokud se vám urodilo hodně rajčat, uděláte omáčku právě z nich, respektive třeba z domácího rajského protlaku. A když jsme u té sezony, už jste ochutnali omáčku dýňovou nebo cuketovou?
Výrazné
Tyhle omáčky nemusejí „vonět“ každému. Ale přesto jsou u nás hodně oblíbené. Ať jde o znojemskou s okurkou, ostřejší křenovou nebo cibulovo-hořčičnou, své fanoušky si jistě najdou. Ostatně, jíst celý život jen svíčkovou by přece byla nuda. Tak se někdy odvažte a ochutnejte něco jiného, na co vás třeba doposud nikdo nenalákal:
A pokud si chcete rozmyslet, co podávat k omáčkám, připravili jsme pro vás velký knedlíkový rozcestník. Najdete v něm jak klasické kynuté houskové knedlíky, tak knedlíky bramborové či speciální.
Velká knedlíková hitparáda vás čeká zde ➔
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cake pops, dortová lízátka: Na originální pochoutku využijete nepovedený moučník a přesto sklidíte pochvalu
Možná jste již slyšeli o dortových lízátkách tzv. cake pops, která se připravují z dortového korpusu a polevy. Hotová lízátka vypadají krásně, a… Číst více
Den lízátek
Lízátko je sladkost určená k olizování nebo sání. Sladká část lízátka je obvykle připevněna na plastové nebo papírové tyčince, zatímco větší varianty… Číst více
Konec školního roku se blíží. Jakým dárečkem uděláte radost spolužákům a paní učitelce?
Jedlý dárek pro kamaráda nebo paní učitelku nemusí být drahý, ale měl by být vyrobený s láskou. S jeho přípravou může pomoci maminka nebo babička a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na oblíbené Míša řezy? Dejte je do skleničky a podávejte na party nebo dětem na svačinku!
Máte v těchto dnech náladu na pečení a chcete… Číst více
Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!
Tvarem připínají normální lízátka, pod barevnou… Číst více
Jak si vyrobit domácí lízátka: Cukrovinky do mikulášského balíčku
Svátek svatého Mikuláše se kvapem blíží a nastává čas přemýšlet nad tím, jaké dobroty zvolíme do balíčku pro naše ratolesti. Připravit si pro ně… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na dortová lízátka, aby byla dokonalá? Tenhle krok nevynechávejte!
Pokud jste sledovali pořad Peče celá země, pak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Jaké knedlíky patří do české kuchyně. Jaká je jejich základní příprava
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Bešamelová omáčka získala jméno podle markýze Louis de Béchamel. Víte, jak se správně dělá?
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova