Štercle
Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 6 009 kJ / 1 436 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,50 g |
Tuky | 124,15 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 113 mg |
Sodík | 3,23 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 64,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 1. 2024 17:11
Merylas: Je to jídlo že staré Šumavy
17. 1. 2024 17:04
Moc ráda se vždy podívám na recepty našich babiček. Já osobně toto jídlo z domova neznám.
25. 9. 2023 19:21
Miluji tohle jídlo a ani by mě nenapadlo tuhle dobrotu kazit nějakým masem. Nejraději k němu mám sterilované sladkokyselé zelí
6. 1. 2022 10:52
Marie Svarcova: Já děkuji. Tento recept pochází od nás že Šumavy a mám ho od příbuzné, která zde žije celý život a je jí již 80 let.
6. 1. 2022 09:53
mám ráda takové recepty - jednoduché a moc dobré, díky za to.že ještě jsou a dík za zveřejnění
14. 10. 2021 19:58
BlaV.: Moc děkuji za vyzkoušení.
14. 10. 2021 19:05
vyzkoušeno ze zbylých brambor, byla to chutná večeře
12. 10. 2018 16:46
klukodvody: Moc děkuji
12. 10. 2018 13:11
Co dodat. Jen obrovské díky za takové recepty.
11. 10. 2018 22:24
Je to fakt dobrota - znám jako rýpl - a ten druhý způsob určitě zkusím
11. 10. 2018 19:25
Dvě z mých prababiček, ač původem sedlácké dcery, sloužily ve Vídni jako pomocné kuchařky. Takže kuchyně jak z otcovy, tak matčiny strany byla a pořád je monarchií ovlivněna. Vzpomínám, že se třeba moje spolužačky a jejich maminky divily, jak se u nás vaří, zejména spousty zeleninových jídel a maso v různých úpravách, ne jen vařené v polévce. Jednou jsem se velmi výrazně jako hodně malá podivila, že hospodyně v sousedství vařila husu. No, byla z toho mrzutost. Měli sedm dětí a vařené se nezpeklo.
11. 10. 2018 19:13
Recpt I. poznám s malou odchýlkou, opekám to na panvici. Neskutočná dobrota a pritom také jednoduché...
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
11. 10. 2018 18:02
hospodyne: Děkuji, tyto staré recepty objevuji moc ráda. Jsou velmi chutné.
11. 10. 2018 17:36
dík za připomenutí receptu. Znám od dětství, česnek jsme přidávali standardně, ale bez uzeniny a sádla muselo být dost, aby brambory zespod udělaly křupavou kůru. Ta byla samozřejmě nejžádanější a každým strávníkem její podíl žárlivě střežený. K tomu mléko od vlastních krav...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 15 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Bábovka bez vajec a bez mléka
Roman111 uvařila před 12 minutami
Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí
babice uvařila před 2 hodinami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 4 hodinami
Rebarborový koláč s tvarohem
Matea uvařila před 4 hodinami
Cuketovo - vločkové placičky se sýrem
Matea uvařila před 4 hodinami
Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)
Matea uvařila před 4 hodinami
Majonéza bez vajec
svobi9 uvařila před 5 hodinami
Pečené uzené koleno
Martas_U uvařila před 5 hodinami
Uzené pečené koleno
Martas_U uvařila před 5 hodinami
Těsto na buchtu v koláčové formě
MMishicka uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit celé brambory ve slupce? Závisí to na několika okolnostech
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Jedna z oblíbených příloh jsou šťouchané brambory. Poradíme, jak na ně a čím je ochutit
Další recepty
Tématické fráze: bramborové štercle pečení s kyškou co jsou stercle jidlo z brambor štercle jak se vaří štercle top recepty-stercle bramborák s kyškou rypl recept set top recepty youtubeseznam šmorn recept recepty ze staročeské kuchařky
Suroviny: brambory, sádlo, sůl, mouka hrubá, česnek, uzenina, cibule, smetana
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Šmorn - bramborový trhanec
Hella
Hodnocení receptu je 4,8 (11×)