Kdo nepřišel na chuť kysanému zelí, přichází o hodně a měl by si rozšířit obzory
Pro tuto pochoutku existuje hned několik označení – kysané zelí, kyselé zelí nebo také kvašené zelí. Připravuje se z hlávkového bílého i červeného zelí nakrájeného najemno a vzniká kvašením pomocí bakterií mléčného kvašení. Kyselou chuť získává díky kvašení obsažených cukrů, tj. díky kyselině mléčné.
Látky obsažené v kysaném zelí
Ačkoli kysané zelí nadýmá, což některé strávníky odrazuje od jeho konzumace, je velmi zdravé. Obsahuje především mnoho vitamínu C, dále vitamín K a skupinu vitamínů B. V kysaném zelí jsou i minerály jako draslík, vápník, hořčík a další.
Jak využít kysané zelí v kuchyni
Kyselé zelí je hlavní ingrediencí polévek, např. chutné zelňačky nebo staročeské couračky. Oblíbeným hlavním jídlem z kysaného zelí je segedínský guláš. Kysané zelí ale využijeme hlavně jako přílohu, komu by se nevybavila jídla jako vepřo knedlo zelo nebo kachna se zelím a knedlíkem.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ladislav Špaček o správné etiketě, nejen u stolu: Nesrkáme, nemluvíme s plnými ústy a u stolu nikdy nepoužíváme párátko, říká
Beárnská omáčka dokonale dochutí steak i zeleninu. K tomu, aby byla krásně hladká, pomůže trik slavné kuchařky Julie Child
Jablečný závin z kynutého těsta bez kynutí: Je mnohem rychlejší, vláčnější a při pečení nepopraská