Staročeská couračka

hosta Kuchařka: hosta

Polévky 6 názorů

Suroviny

500 g kysaného zelí
3 středně velké brambory
2-3 lžíce cukru (podle kyselosti zelí)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
lžička celého pepře
sůl
kmín
1 cibule
10-15 dkg slaniny, špeku ....
máslová jíška
200 ml smetany
pikantní klobása (nemusí být)
Recept si zatím oblíbilo 37 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do jednoho hrnce dáte vařit zelí (pokud ze sáčku, tak i s nálevem), přidáte cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíte.

  2. V druhém, menším hrnci uvaříte oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dejte jen tolik, aby byly brambory potopené. Než se uvaří, na pánvi osmažíte dozlatova spolu s pokrájenou cibulí i pokrájenou slaninu (můžete přidat lžíci sádla).

  3. Když jsou zelí i brambory měkké, přelijete brambory i s vodou k zelí, zahustíte jíškou (nebo záklechtkou) a povaříte dohromady ještě tak 10 minut. Podle chuti dosolíte, event. dosadíte. Z pánve pak přidáte i osmaženou slaninu s cibulí. Nakonec - už mimo zdroj tepla - vmícháte smetanu. Pokud chcete, můžete přidat na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 355 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeská couračka

  • Artaban Artaban

    Výborná polévka :yes:

    Odpovědět

  • adamos adamos

    Zdravím kuchařinky a kuchaře - jestli-pak víte proč se téhle dobré polívce říká " couračka " ? (proto-že se jedla z jedné mísy uprostřed stolu a strávníci jak nabírali lžící, tak zůstávala na stole " ucouraná stopa po zelí " - (to jen tak pro zajímavost . . . zdr. ad ;-);-)

    Odpovědět

  • Kozelek Kozelek

    Vynikající žraso,jezdím celoročně na kole a v zimě to je zupr,když dovalíte z venku. Dan

    Odpovědět

  • RH-12 RH-12

    To zní lákavě a jednoduše :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Jitrenka: díky za vyzkoušení, já jí dělávám velký hrnec, druhý den je ještě lepší :-8

    Odpovědět

  • Jitrenka Jitrenka

    Vynikající!! Dnes jsem uvařila, vynechala jsem klobásku, ale jen slaninka bohatě stačila a musím říct, že už dlouho jsem si na polévce tak nepochutnala.. Vážně skvělá!! :yes:<3:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: staročeské brambory se zelím recept na couračku staroceska recepty top recepty couračka couracka když jsou zelí i brambory měkké, přelijete brambory i s vodou k zelí

Zapomněl/a jsem heslo