Staročeská couračka

Suroviny

500 g kysaného zelí
3 středně velké brambory
2-3 lžíce cukru (podle kyselosti zelí)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
lžička celého pepře
sůl
kmín
1 cibule
10-15 dkg slaniny, špeku ....
máslová jíška
200 ml smetany
pikantní klobása (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Do jednoho hrnce dáte vařit zelí (pokud ze sáčku, tak i s nálevem), přidáte cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíte.

  2. V druhém, menším hrnci uvaříte oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dejte jen tolik, aby byly brambory potopené. Než se uvaří, na pánvi osmažíte dozlatova spolu s pokrájenou cibulí i pokrájenou slaninu (můžete přidat lžíci sádla).

  3. Když jsou zelí i brambory měkké, přelijete brambory i s vodou k zelí, zahustíte jíškou (nebo záklechtkou) a povaříte dohromady ještě tak 10 minut. Podle chuti dosolíte, event. dosadíte. Z pánve pak přidáte i osmaženou slaninu s cibulí. Nakonec - už mimo zdroj tepla - vmícháte smetanu. Pokud chcete, můžete přidat na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.

Komentáře k receptu Staročeská couračka

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes: tu mám moc ráda ani tu klobásu nemusím :-)

    Odpovědět

  • nalim122 nalim122

    super polévka, dost žravá

    Odpovědět

  • ELISABETTA LAKE ELISABETTA LAKE

    No parada, prave uvarena. Vynikajici!!!! Moc dekuji!:-8:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Artaban Artaban

    Výborná polévka :yes:

    Odpovědět

  • adamos adamos

    Zdravím kuchařinky a kuchaře - jestli-pak víte proč se téhle dobré polívce říká " couračka " ? (proto-že se jedla z jedné mísy uprostřed stolu a strávníci jak nabírali lžící, tak zůstávala na stole " ucouraná stopa po zelí " - (to jen tak pro zajímavost . . . zdr. ad ;-);-)

    Odpovědět

  • Kozelek Kozelek

    Vynikající žraso,jezdím celoročně na kole a v zimě to je zupr,když dovalíte z venku. Dan

    Odpovědět

  • RH-12 RH-12

    To zní lákavě a jednoduše :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Jitrenka: díky za vyzkoušení, já jí dělávám velký hrnec, druhý den je ještě lepší :-8

    Odpovědět

  • Jitrenka Jitrenka

    Vynikající!! Dnes jsem uvařila, vynechala jsem klobásku, ale jen slaninka bohatě stačila a musím říct, že už dlouho jsem si na polévce tak nepochutnala.. Vážně skvělá!! :yes:<3:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: couracka staročeské recepty recept na couračku couralka recepty ze staročeské kuchařky polévka couračka couracka recept couračka polévka recept couračka couracka-top dobrá couračka bila couracka co je couračka staročeské brambory se zelím recept na staročeská bramborak babiččina couračka jak na dobrou couračku polévka-couračka polévka couračka polévka couračka bila