

Staročeská couračka
Suroviny
- 500 g kysaného zelí
- 3 středně velké brambory
- 2-3 lžíce cukru (podle kyselosti zelí)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- lžička celého pepře
- sůl
- kmín
- 1 cibule
- 10-15 dkg slaniny, špeku ....
- máslová jíška
- 200 ml smetany
- pikantní klobása (nemusí být)
Postup přípravy receptu
Do jednoho hrnce dáte vařit zelí (pokud ze sáčku, tak i s nálevem), přidáte cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíte.
V druhém, menším hrnci uvaříte oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dejte jen tolik, aby byly brambory potopené. Než se uvaří, na pánvi osmažíte dozlatova spolu s pokrájenou cibulí i pokrájenou slaninu (můžete přidat lžíci sádla).
Když jsou zelí i brambory měkké, přelijete brambory i s vodou k zelí, zahustíte jíškou (nebo záklechtkou) a povaříte dohromady ještě tak 10 minut. Podle chuti dosolíte, event. dosadíte. Z pánve pak přidáte i osmaženou slaninu s cibulí. Nakonec - už mimo zdroj tepla - vmícháte smetanu. Pokud chcete, můžete přidat na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Staročeská couračka
-
tu mám moc ráda ani tu klobásu nemusím
-
super polévka, dost žravá
-
No parada, prave uvarena. Vynikajici!!!! Moc dekuji!
-
Výborná polévka
-
Zdravím kuchařinky a kuchaře - jestli-pak víte proč se téhle dobré polívce říká " couračka " ? (proto-že se jedla z jedné mísy uprostřed stolu a strávníci jak nabírali lžící, tak zůstávala na stole " ucouraná stopa po zelí " - (to jen tak pro zajímavost . . . zdr. ad
-
Vynikající žraso,jezdím celoročně na kole a v zimě to je zupr,když dovalíte z venku. Dan
-
To zní lákavě a jednoduše
-
Jitrenka: díky za vyzkoušení, já jí dělávám velký hrnec, druhý den je ještě lepší
-
Vynikající!! Dnes jsem uvařila, vynechala jsem klobásku, ale jen slaninka bohatě stačila a musím říct, že už dlouho jsem si na polévce tak nepochutnala.. Vážně skvělá!!