Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Kysané zelí je významnou potravinou pro zimní a předjarní období. Obsahuje důležité množství vitamínu C a látek příznivých pro naši střevní mikroflóru. Velmi dobře chutná a nejlepší je domácí, pokud se dobře povede.
1
Jak je zdravé kysané zelí
V kysaném zelí se uchová nejvíc vitamínů a minerálů, je to tedy nejšetrnější způsob konzervace. Navíc bakterie mléčného kvašení působí příznivě na střevní mikroflóru. To oceníme zvláště v zimním období a v předjaří, kdy je čerstvé zeleniny a ovoce nedostatek nebo jsou drahé.
2
Kdy se dělá kysané zelí
Kysané zelí je nejlépe připravit v říjnu až listopadu, kdy má jeho sklizeň sezonu a lze jej koupit za příznivou cenu. Zelí nakládáme z tzv. zimního zelí, které má tvrdé husté hlávky. Čtvrtíme ho a krouháme na nudličky. V obchodech se zeleninou lze koupit zelí rovnou nakrouhané, což nám usnadní práci.
3
Jak ochutit kysané zelí
K 10 kg krouhanky přidáváme 100-150 g soli, 20 g kmínu, 150 g tence nakrájené cibule. Podle zvyku nebo kraje můžeme přidat ještě kopr, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, jalovec. Také čtvrtky jablek, strouhaná nebo na kolečka nakrájená mrkev, jeřabiny apod. vylepší zelnou směs. Do nádob je nutné zelí důkladně upěchovat, abychom zamezili přístupu vzduchu a zelí správně vykysalo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
4
Čím zalít kysané zelí
Pokud zelí při pěchování pustí málo vlastní šťávy, zalijeme ho zchladlým 2% roztokem soli. Jak zelí správně připravit, nám poradí článek.
5
Jak udělat kysané zelí do sklenic
Zelí ve sklenicích má tu výhodu, že nepotřebujeme žádnou velkou a těžkou nádobu, nemusíme hlídat proces kvašení, pečovat o něj atd. Zelí jen promícháme s kořením a cibulí, po odležení (pustí šťávu) napěchujeme do sklenic, uzavřeme a v teple necháme kysat. Ze zelí unikne zelná šťáva, kterou zachytíme. Po vykysání víčka sama ke sklenici přilnou a tím je zelí důkladně uzavřené bez přístupu vzduchu. Způsob nakládání zelí do sklenic přiblíží naše názorné video.
6
Jak dlouho vydrží kysané zelí v sudu
Správně vykysané a udržované zelí vydrží až do jara. Zjara můžeme zbytek zelí sterilovat a tím jeho trvanlivost ještě prodloužit. Šetrným způsobem sterilujeme tak, že zelí i s nálevem zahřejeme v hrnci na teplotu 90 °C a rychle plníme do čistých, horkých a suchých sklenic, uzavřeme a převrátíme na 10 minut na víčko. Nálev musí sahat na zelí. Teplota zelí před uzavřením nesmí klesnout pod 85 °C.
7
Jak poznáme, že je zelí zkažené
Pokud zelí ztmavne, změkne a zapáchá, působí v něm místo žádoucí kyseliny mléčné kyselina máselná, která zelí zkazila. Zkažené zelí nejde napravit, proto musíme zkažení předcházet. Článek nám napoví, jak se to dělá.
8
Jak dlouho se vaří kysané zelí?
Kysané zelí nevaříme dlouho, protože dlouhým varem ničíme vitamín C. Vaříme ho jen nezbytně dlouhou dobu, aby změklo. Většinou stačí 15-20 minut.
9
Jak z kysaného zelí udělat sladké
Při vaření přílohového zelí někdo dává přednost zelí sladkému. Jde to i z kysaného. Zelí propláchneme studenou vodou, necháme okapat a překrájíme. Na tuku usmažíme dorůžova jednu nakrájenou cibuli. Cibuli zaprášíme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku. Na ni vložíme připravené zelí, podlijeme vodou, osladíme podle chuti a podusíme do změknutí. Tímto způsobem se ale zbytečně připravíme o to, co je na kysaném zelí nejcennější.
10
Čím se zahušťuje zelí
Zelí zahustíme jíškou (cibulovou jíškou) nebo jemně nastrouhaným syrovým bramborem. Jíška i brambor potřebují čas k provaření, jíška alespoň 15 minut. Přidáme ji tedy hned zpočátku nebo zelí dusíme rovnou na připravené jíšce.
Kysané zelí můžeme využít v řadě výborných receptů. Jedním z nich jsou halušky se zelím.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Kysané zelí je skvělý zdroj vitaminu C po celou zimu. Poradíme, jak ho vyrobit doma
Komentáře