Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

5. 5. 2021 10:00

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Eliza Zdroj: Toprecepty, Eliza
Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy nevěstilo nic dobrého. U jídla je to podobné. Polévka, omáčka nebo kaše ve stylu „samá voda“ nezní moc lákavě. Jenže co když k zahuštění pokrmu mouku použít nemůžete nebo nechcete? Známe řešení!

Mouka milovaná i zatracovaná

Za mouku se obecně považuje rozmělněná neboli pomletá vnitřní část obilného zrna. Drcení obilných zrn na mouku bylo podle portálu Phys.org známo už v období paleolitu, tedy ve starší době kamenné. Tehdy se z nadrcených zrn připravovaly různé kaše nebo pečivo ve formě placek. Po celá tisíciletí lidé používali pouze celozrnnou mouku, kterou nejdříve vyráběli drcením zrní pomocí kamenů, později bylo vynalezeno rotační mletí pomocí žernovů, tedy ručních kamenných mlýnků. V 19. století se pak podle webu Mlynky.biz začaly používat válcové mlýny a posléze byly pomocí kovových sít rozemleté slupky odděleny od vnitřní škrobové části zrna. Tak se zrodila dnes běžná bílá mouka.  

Tak trochu jiné mouky

Pečivo z bílé mouky bylo jemnější a chutnalo lépe, takže se záhy stala velmi oblíbenou. V moderní době je ovšem na pranýři, byť pšeničná bílá mouka sama o sobě obvykle za nic nemůže. Problémem je spíš její celkové množství v naší stravě, případně idividuální nesnášenlivost lepku. Právě z toho důvodu začaly vznikat alternativní „mouky“ z čočky, kaštanů nebo dokonce z banánů. Můžete jimi nahrazovat mouku při pečení pečiva částečně nebo úplně, ale také se těmito moukami dají skvěle zahušťovat různé pokrmy. Jedinou nevýhodou je poměrně vyšší cena. Ale polévky, omáčky a jiná jídla mohou být skvělá i zcela bez jakékoliv mouky.

Brambory, vločky i ovoce

Zelňačku, fazolačku a jiné vydatné polévky můžete zahustit místo obvyklé jíšky například najemno či nahrubo nastrouhanými bramborami. Stejně fungují brambory i při zahušťování sekané, které dodají hutnost i šťavnatost zároveň. Ostatně, i klasické bramboráky se dají připravit zcela bez mouky. Další možností, jak ze „samé vody“ udělat vydatnější jídlo, je přidat ovesné, pohankové či jiné vločky, jáhly, nebo pohanku lámanku. Jakoukoliv zeleninovou polévku lze zahustit přesně tou zeleninou, z níž se vaří. Stačí zkrátka část odebrat, rozmixovat a nalít zpět, případně rozmixovat vše a máte hned třeba skvělý dýňový krém.

A to není všechno. I leckterá sladká jídla se obejdou bez mouky. Nahrazují ji například rozmačkané ovoce, kakao, mleté ořechy nebo strouhaný kokos. Vyzkoušejte třeba voňavé banánové lívance, šlehačkovou roládu bez mouky, nebo zdravý ořechový koláč pouze ze tří surovin. Jak vidíte, vařit zdravěji a ještě při tom ušetřit kalorie i peníze se dá, stačí jen popustit uzdu fantazii!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Přidat komentář

Další články

Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky…
Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

V případě, že radikálně nezměníme své zvyky a chování, tak se potraviny stanou do roku 2030…
Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a…