Recepty na kyselá jídla
Když se řekne kyselá, většina z nás si asi vybaví citron a zkřivená ústa. Velké množství kyselé chuti je pro člověka nepříjemné, pokud je jí ale jen trochu, je to naopak zázrak. Kyselá chuť totiž v ústech funguje jako regulátor ostatních chutí; zvýrazňuje slanost, vyvažuje sladkost, tlumí hořkost a zmírňuje pálivost. Navíc kyselá chuť podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a napomáhá tvorbě slin, čímž usnadňuje žvýkání a polykání jednotlivých soust.
Kyselá chuť jídlu jako takovému dodává svěžest - proto se na ryby dává trocha citronové šťávy. Zároveň zabraňuje oxidaci některých druhů ovoce a zeleniny. Pokud například nakrájíte a oloupete jablka, která hodláte jíst až později, dejte je do vody s citronem. Ovoce díky tomu nezhnědne a zachová si svou křehkost.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavá sýrová pomazánka s pivem: Slavnou německou obatzdu si vychutnáte nejen během Octoberfestu
Portugalský sendvič bifana se připravuje jen ze dvou ingrediencí: Neuvěřitelně křehký a báječně šťavnatý je díky marinádě z vína
Jidáše připomínají velikonoční příběh zrady. Podle legendy ale podporují i pevné zdraví