Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Top recepty

Gulášová polévka nás dovede dobře zasytit. Můžeme ji podávat jako hlavní jídlo, stačí k ní nakrájet chutný chléb. Voní po majoránce, paprice a česneku. Zahřeje nás už na pohled - svou výraznou teplou barvou, když se z ní kouří na talíři. A co teprve, když se do ní pustíme.

Oblíbená polévka pro zahřátí

Gulášové polévky připravujeme z hovězího masa, klobásků, salámu, hlívy ústřičné nebo třeba z fazolí či sójových kostek. Pochutnáme si na každé z nich. Barvu a chuť jim dává sušená paprika, dostatek utřeného česneku a majoránka. Kdo chce, přidá ještě více ostrého koření. 

Zahušťování gulášové polévky

  • Gulášovou polévku zahušťujeme často tmavou jíškou. Připravuje se obvykle z mouky a másla (nebo oleje) v poměru 1:1. Nevýhodou je kalorická vydatnost. Oproti světlé jíšce se připravuje déle, aby získala tmavší barvu. Světlá jíška se naopak přidává do světlých polévek.
  • Pokud hledáme něco méně kalorického, případně snadnějšího na přípravu, sáhneme po záklechtce. Rozmícháme pečlivě trochu hladké mouky ve studené vodě - 1 lžíce hladké mouky na 1 litr polévky by měla stačit. Potom tekutinu nalijeme do polévky přes malý cedník, abychom předešli vytvoření hrudek, a hned důkladně zamícháme. Polévku pak vaříme ještě alespoň 15 minut
  • Jinou možností zahušťování je použití suché jíšky - mouky opražené na pánvi nasucho

Další oblíbené varianty zahušťování

  • Jednoduchý a pohodlný způsob je zahušťování nastrouhanou syrovou bramborou. Přidáme ji co nejdříve, aby se důkladně rozvařila a rozmělnila v polévce.
  • Oblíbené je zahušťování starším chlebem. Nejvhodnější je žitný chléb, od kterého odkrojíme kůrku a nakrájíme ho na malé kostky, nastrouháme nebo jednoduše rozdrobíme. Přidáme ho do polévky zavčas, aby se stihl dobře rozvařit.
  • Dostatek jemně nakrájené cibule v základu se během vaření rozvaří a sníží potřebu zahušťovat. Část osmahnuté cibulky můžeme hned na začátku odebrat, propasírovat ji přes sítko nebo rozmixovat a do polévky znovu vrátit.
  • Stejně tak polévku může zahustit některá další surovina, kterou do ní přidáme a která se v ní rozvaří. Do jídel podle některých receptů se přidává hustý rajčatový protlak nebo jemná červená čočka.
  • Polévka zhoustne i postupným odpařováním - pokud nám to tak bude vyhovovat, nemusíme již řešit další zahušťování.  
  • Použijeme-li škrob (bramborový nebo kukuřičný), polévka při opětovném ohřívání ztrácí hustotuGulášovou polévku si ale rádi dáme znovu ohřátou, když se její chutě ještě lépe rozleží a propojí. 

Pokud nechceme používat jíšku nebo záklechtku, máme dostatek dalších možností, jak gulášovou polévku zahustit. Nejsnadnější je použít syrovou bramboru nebo ztvrdlý chléb. Na polévce si určitě pochutnáme.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům