Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto na šlehačkovou roládu podle našeho receptu neobsahuje žádnou mouku, pouze vejce, cukr a kakao. Postup není složitý a co se týče náplně a zdobení, můžeme uplatnit svou fantazii. Využijeme sezonní ovoce, které chutná zvlášť lahodně. Mezi nejoblíbenější druhy patří jahody a maliny.

Sladká tečka na rodinnou oslavu

Roláda nejen výborně chutná, ale i krásně vypadá, je křehoučká a nadýchaná, přitom není příliš sladká. Plná šlehačky a čerstvého ovoce je luxusním moučníkem. Můžeme ji připravit jako sváteční moučník nebo sladkou tečku na rodinnou oslavu. Roládu navíc ocení ti, kdo nechtějí nebo nemohou jíst mouku.

Šlehačková roláda bez mouky

Postup zvládnou i méně zkušení.

  • Na těsto si připravíme 6 vajec, 70 g cukru krupice a 2 lžíce kakaa. Na náplň potřebujeme 1 kelímek 40% smetany na šlehání, na potření pečicího papíru kousek másla.
  • Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr krupici.  Společně vyšleháme.
  • Přidáme dvě lžíce kakaa, které prosejeme přes síto.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vyšlehaných žloutků.
  • Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme ho máslem. Nalijeme na něj těsto.
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu cca 8 minut.
  • Na piškot položíme suchou utěrku a ihned ho překlopíme na druhý plech.
  • Po pěti až deseti minutách odlepíme pečicí papír z upečeného těsta.
  • Plát těsta srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout.
  • Dále si připravíme do misky 1 kelímek dobře vychlazené 40% smetany ke šlehání. Šleháme nejprve na mírné otáčky. Po mírném zhoustnutí otáčky zvýšíme a šleháme téměř dotuha.
  • Plát těsta rozložíme a potřeme šlehačkou. na šlehačku můžeme dát banán nebo naplátkované jahody.
  • Plát zamotáme a necháme 1–2 hodiny vychladit v lednici.

Postupem nás provede následující video. Roláda je velmi "jedlá" a rychle bude ubývat, proto můžeme rovnou připravit dvě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více