Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vánoční pečení
Zdroj: Foto: Unsplash, Nicholas Safran

Pečicí papír je skvělým pomocníkem a těžko se bez něj obejdete i při přípravě vánočního cukroví. Ušetříte za vymazávání plechů a můžete ho používat několikrát. Zjistěte, jak správně zacházet s pečicím papírem.

Proč péct na pečicím papíru

Pečicí papír usnadňuje práci. Díky tomu se vánočka ani různé druhy cukroví nepřipečou a nemusíte zbytečně plech mastit. Nejenže ušetříte, ale upečené dobroty tak budou příznivější pro vaše trávení. Výhoda pečicího papíru je také v manipulaci s upečeným jídlem. Pomocí papíru ho můžete lépe sesunout, až na křehounké výjimky (třeba vanilkové rohlíčky), pro které tento proces vhodný není, a přemístit na talíř.

Co vydrží pečicí papír

I u pečicího papíru záleží na kvalitě. Ten s dobrou kvalitou většinou zvládne teploty do 220 °C. Někteří výrobci uvádějí i teploty vyšší. Horní hranici je ale vždy třeba hlídat, protože by mohl začít hořet, a o to nikdo nestojí. Orientovat se můžete podle gramáže, čím vyšší, tím lepší (40 g/m2). Někdy ale nebývá uvedena, třeba u značek prodejních řetězců. Najdete tam ale informaci, jestli je možno papír použít oboustranně a opakovaně. A právě opakované využití je výhodné nejen ekologicky, ale také prakticky.

Jak ho tedy využít opakovaně? Pokud papír není poškozený, vysypte drobečky, případně si vemte na pomoc papírovou utěrku. Je důležité, aby na něm neulpívaly drobečky, protože by se pálily. Pokud je papír určen k opakovanému použití, vydrží alespoň dvě várky.

Co s pečicím papírem, když se kroutí

Protože je pečicí papír srolovaný v ruličce, má tendenci se kroutit. Někdy stačí zakroucenou část převrátit a ohnout na druhou stranu. Můžete také pokroucený arch zmačkat a znovu rozložit. V případě drobných druhů cukroví by to nemusela být ideální cesta, ale pod větší kusy je to úplně v pořádku. Jinou možností plech namočit a papír na něj přitisknout. Jinou variantou je místo vody použít tuk (třeba jen na pár místech). 

Mohlo by vás zajímat

Jak ještě využít pečicí papír

Pokud nemáte zdobítko a budete potřebovat stříkat krém na cukroví, můžete využít stočený pečicí papír. Poslouží jako kornoutek, se kterým se dobře pracuje. Další možností, kdy skvěle využijete pečicí papír, je při ukládání jednotlivých druhů co krabic. Díky němu se lépe cukrovinky uchovají, nebudou okorávat a vlhnout.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den limonády

Den limonády

Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více