Jak dlouho vydrží pečicí papír a jaký zvolit, aby se dal na pečení využít opakovaně? Všímat si musíme hlavně gramáže
7. 11. 2022 Vaření
Pečicí papír je skvělým pomocníkem a těžko se bez něj obejdete i při přípravě vánočního cukroví. Ušetříte za vymazávání plechů a můžete ho používat několikrát. Zjistěte, jak správně zacházet s pečicím papírem.
Proč péct na pečicím papíru
Pečicí papír usnadňuje práci. Díky tomu se vánočka ani různé druhy cukroví nepřipečou a nemusíte zbytečně plech mastit. Nejenže ušetříte, ale upečené dobroty tak budou příznivější pro vaše trávení. Výhoda pečicího papíru je také v manipulaci s upečeným jídlem. Pomocí papíru ho můžete lépe sesunout, až na křehounké výjimky (třeba vanilkové rohlíčky), pro které tento proces vhodný není, a přemístit na talíř.
Mohlo by vás zajímat
Co vydrží pečicí papír
I u pečicího papíru záleží na kvalitě. Ten s dobrou kvalitou většinou zvládne teploty do 220 °C. Někteří výrobci uvádějí i teploty vyšší. Horní hranici je ale vždy třeba hlídat, protože by mohl začít hořet, a o to nikdo nestojí. Orientovat se můžete podle gramáže, čím vyšší, tím lepší (40 g/m2). Někdy ale nebývá uvedena, třeba u značek prodejních řetězců. Najdete tam ale informaci, jestli je možno papír použít oboustranně a opakovaně. A právě opakované využití je výhodné nejen ekologicky, ale také prakticky.
Jak ho tedy využít opakovaně? Pokud papír není poškozený, vysypte drobečky, případně si vemte na pomoc papírovou utěrku. Je důležité, aby na něm neulpívaly drobečky, protože by se pálily. Pokud je papír určen k opakovanému použití, vydrží alespoň dvě várky.
Mohlo by vás zajímat
Co s pečicím papírem, když se kroutí
Protože je pečicí papír srolovaný v ruličce, má tendenci se kroutit. Někdy stačí zakroucenou část převrátit a ohnout na druhou stranu. Můžete také pokroucený arch zmačkat a znovu rozložit. V případě drobných druhů cukroví by to nemusela být ideální cesta, ale pod větší kusy je to úplně v pořádku. Jinou možností plech namočit a papír na něj přitisknout. Jinou variantou je místo vody použít tuk (třeba jen na pár místech).
Mohlo by vás zajímat
Jak ještě využít pečicí papír
Pokud nemáte zdobítko a budete potřebovat stříkat krém na cukroví, můžete využít stočený pečicí papír. Poslouží jako kornoutek, se kterým se dobře pracuje. Další možností, kdy skvěle využijete pečicí papír, je při ukládání jednotlivých druhů co krabic. Díky němu se lépe cukrovinky uchovají, nebudou okorávat a vlhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kuřecí žaludky na houbách
Přidáno před 33 minutami

Hovězí srdce na špeku
Přidáno před 44 minutami

Krém z mascarpone a šlehačky s jahodami
Přidáno před 3 hodinami

Banánová zmrzlina s Lučinou
Přidáno před 6 hodinami

Kuřecí dráček
Přidáno před 7 hodinami

Pečený patizon s bramborovou kaší
Přidáno před 9 hodinami
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více