Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

6 tipů pro dokonalý hovězí vývar: Uvařte si silný vývar s výraznou barvou
Zdroj: Freepik-stockgiu

Vývary patří k nejoblíbenějším polévkám, které si rádi uvaříme během celého roku. Zároveň se výborně hodí jako základ do nejrůznějších omáček a pokrmů. Vyzkoušejte s námi uvařit dokonalý a pomalu tažený hovězí vývar.

Poctivý domácí vývar zasytí a zahřeje. Potřebujeme na něj jak kosti, tak maso, které dodává vývaru sílu. Ideální je hovězí žebro, hruď, krk, oháňka nebo morkové kosti. Mimo maso do vývaru patří kořenová zelenina, cibule, česnek a divoké koření. Nechybí ani uvařené polévkové nudle či játrové knedlíčky

Jak uvařit silný hovězí vývar

Silný a poctivý hovězí vývar je třeba pomalu v hrnci táhnout (jemně probublávat), abychom z masa a kostí získali co nejsilnější chuť. Tento proces trvá minimálně 5 hodin, ideálně i 10. V průběhu táhnutí vývar kontrolujeme a dolíváme odpařenou vodu. A jak uvařit nejlepší hovězí vývar

  1. Předpečení kostí: Kosti bez masa pečeme v troubě na 200 °C asi 20 minut, čímž docílíme silné chuti a tmavé barvy vývaru. Krásnou barvu i chuť udělá také na másle opečená kořenová zelenina s cibulí. 
  2. Opražení koření: Dříve než přidáme další ingredience a vodu, doporučujeme divoké koření na sucho opražit v hrnci. Uvolní se tím veškeré jeho aroma. 
  3. Zelenina v celku: Dlouhým vařením by nakrájená zelenina zcela pustila chuť a ve vývaru se ztratila, proto je lepší ji vařit v celku a krájet až po uvaření. Cibuli není třeba ani loupat, stačí pouze přepůlit.  
  4. Studená voda: Všechny suroviny zalijeme v hrnci studenou vodou a poté pozvolna ohříváme, zachováme tak jejich intenzivní chuť. 
  5. Sbírání pěny: Prvotní pěna se objeví již po pár minutách vaření vývaru. Doporučujeme ji průběžně odebírat lžící, čímž zabráníme zakalení vývaru. 
  6. Přecezení vývaru: Pro dokonale čirý vývar je dobré po skončení vaření přecedit vývar přes husté síto nebo plátýnko

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Vývar podle našeho receptu se výborně hodí i na slavnostní příležitosti. S našimi tipy bude mít silnou intenzivní chuť a s polévkovými nudlemi a domácími játrovými knedlíčky z vepřových jater sklidí zaručeně úspěch. 

Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. 

Dáváte přednost hovězímu vývaru nebo kuřecímu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky