Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchyňská sůl je chemická sloučenina, chlorid sodný. V přírodě se nachází jako nerost halit (sůl kamenná), ale většina je jí rozpuštěna v mořské vodě. V jednom litru je možné rozpustit téměř 360 gramů soli.

Mořská voda obsahuje asi 3,5% různých solí, ale existují i vodní zdroje s mnohonásobně vyšším obsahem solí, jako například Velké solné jezero v USA (27%) a Mrtvé moře v Izraeli (přes 30%). Nerostná forma soli vznikla pravděpodobně také ze soli rozpuštěné v mořské vodě, která před 250 miliony let zaplavovala Evropu.
Podle formy, v jaké se sůl nalézá se také liší její těžba. Sůl se získává buď těžbou v solných dolech nebo odpařováním mořské vody.

Trocha historie

Sůl se používala již od pravěku, ale jejím původním zdrojem pro člověka bylo zejména maso ulovených zvířat. Prví písemná zpráva o získávání soli odpařováním vody a těžbou je stará asi 4700 let a pochází z Číny.
Podle archeologických nálezů se v Evropě těžila sůl již ve starší době kamenné. Nejznámější stará naleziště se nachází v Rakousku v okolí Hallstattu.
Sůl byla významnou obchodní komoditou a ve starém Římě se používala i jako platidlo. Odtud pochází i v angličtině používaný výraz pro mzdu – salary.
Do Čech se sůl dopravovala z Hallstattu karavanami soumarů po takzvané „solné stezce“, vedoucí přes Linec, Freistadt, Kaplici, České Budějovice a Týn nad Vltavou až do Prahy. Ztezka byla později rozšířena na silnici, po které v 18. století bylo trvale v provozu kolem 400 formanských vozů. Tyto formanské vozy se solí jezdili až do roku 1832, kdy byla zprovozněna konězpřežná dráha z Lince do Českých Budějovic.

Čím nám sůl prospívá a jak může škodit
Lžička soliSůl je zdrojem sodíků a chloridových jontů, které jsou nepostradatelné pro organizmus.
Lidské tělo obsahuje asi 250 g soli.
Sůl se podílí na regulaci množství vody v těle, na jejím zpětném vstřebávání v ledvinách a při metabolických procesech. Sodík je jedním ze stavebních prvků kostí a podílí se také na přenosu signálů ze svalů do nervů.
Kromě solení potravin z důvodu ochucení a potřeby složek soli pro organizmus se sůl také používá jako konzervační přípravek.
Protože sůl napomáhá zadržování vody v těle, musí její množství v potravě omezovat lidé s vysokým krevním tlakem, u kterých je riziko poškození cév. Nadměrné množství soli škodí ledvinám a játrům.
 

Komentáře

Přidat komentář