Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby naložené v sádle nebo v soli: Dva tradiční způsoby, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Zdroj: Wikimedia Commons, By Sigurdas - Own work, CC BY-SA 3.0

Houbařská sezona je v plném proudu a i jinak méně úspěšní hledači se vrací z lesa s plnými košíky. Po prvotním nadšení ovšem přijde vystřízlivění, když si uvědomíme, že úlovek z lesa musíme nějak zpracovat. Při velké úrodě je nejlepší možností je nějak zakonzervovat na později. V zimních měsících pak zásoby určitě oceníte.

Sušení nebo mražení?

I když je samozřejmě nejlepší zpracovat houby ještě čerstvé, často to není možné. Nevýhodou hub totiž je, že podléhají velmi rychle zkáze, je proto třeba z nich něco připravit co nejdřív. Co ale dělat, když už po týdnu neustálého přísunu hub nemá na houbové speciality nikdo chuť? Vyhazovat houby by byla škoda, pokud jich tedy máte hodně, nastává ten pravý čas na jejich konzervaci, aby se nezkazily.

Na Vánoce pak můžete uskladněné houby použít do houbového kuby nebo si z nich můžete v zimě uvařit na zahřátí třeba bramboračku a zavzpomínat na letní houbaření. Houby většinou sušíme, nakládáme do octa nebo směs podušených hub mrazíme. Jsou ale i další zajímavé možnosti. Co třeba houby naložit do soli nebo do sádla?

Nasolené houby využijete jako čerstvé

Naložení hub do soli patří dnes možná už k méně tradičním metodám, jak si houby uchovat na později. Jde však o způsob velmi jednoduchý, navíc vám houby takto uskladněné vydrží až šest měsíců. Sůl totiž působí jako ideální přírodní konzervant. K naložení do soli jsou vhodné hlavně tvrdší druhy hub – hříbky nebo křemenáče. Na 1 kg hub budete potřebovat asi 200 g soli. A jak postupovat? Očištěné houby nejprve nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na noviny nebo pečicí papír a nechte trochu na slunci zavadnout. Pak je dejte do mísy a promíchejte s potřebným množstvím soli podle váhy hub. Spojte tak, aby všechny houby byly dokonaly prosoleny, ale nepolámaly se.

Houby se solí pak přendejte do vymytých sklenic a pořádně je upěchujte, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bubliny. Houby za chvíli pustí šťávu a budou pak naložené v jakémsi slaném nálevu. Povrch poté zasypejte solí a sklenice zavíčkujte. Houby v soli uchovávejte na chladném, temném a suchém místě. Použít je můžete jako čerstvé do jakéhokoliv pokrmu (výborné jsou třeba do polévky nebo omáčky), jen je třeba je nejprve propláchnout. Myslete ovšem na to, že jsou i tak dost slané a se solí tedy šetřete. Před přidáním do pokrmu je ještě nutné je trochu podusit s trochou vody. Naložením do soli totiž houby část vody ztrácí.

Náš tip: Pokud houby nasušíte, můžete si z nich připravit i vynikající aromatickou houbovou sůl. Stačí, když sušené houby rozemelete na prášek a pak je smícháte se solí. Můžete případně přidat i nějaké bylinky. Sůl pak funguje jako vynikající dochucovadlo třeba do rizota nebo bramboračky.

Houby v sádle jsou výbornou pochutinou

Dříve tradiční metoda se dnes opět dostává na výsluníalší. Zavařením do tuku uchovávaly houby na horší časy již naše babičky. Houby naložené v tuku mají svou původní chuť a vůni a pokud je navíc ještě sterilujete, vydrží vám někde v chladu až šest měsíců. A až dostanete chuť na smaženici, stačí je jen vhodit na pánev, přidat vajíčka a za chvíli si můžete pochutnávat.

Jak na to? Houby nejprve očistěte, případně omyjte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozpalte tuk (nejlépe sádlo) a houby na něm osmahněte a poduste asi 15 minut, dokud se z nich neodpaří voda. Můžete je případně ještě trochu osolit. Ještě horké houby přeneste do vymytých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Můžete je případně ještě ve sklenicích zalít dalším rozehřátým sádlem, aby byly ponořené. Pro delší trvanlivost je můžete navíc sterilovat minimálně 45 minut při teplotě 95 stupňů Celsia.  

Náš tip: Do houbového sádla můžete přidat i bylinky (např. tymián). Vznikne vám vynikající pomazánka na chleba. Stejně tak si můžete připravit i houby v másle. Mají jemnější chuť a využijete je pak v zimě třeba do omáček. Zkuste třeba omáčku s pomazánkovým máslem:

 

Recepty k tomuto článku