Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Zdroj: Unsplash, Sébastien Marchand

Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a přemýšlíte, jak nejlépe úrodu zpracovat? První volbou bývá většinou smaženice. Jednodušší pokrm z hub nenajdete, pokud by vám ale přišel příliš obyčejný, můžete si ho trochu vylepšit. Pusťte se do toho spolu s námi.

Základem jsou dobré houby

Klasická houbová smaženice patří k jídlům, které v létě musíte aspoň jednou udělat, stejně jako bublaninu nebo borůvkové knedlíky. Pokud samozřejmě splňujete jednu zásadní podmínku, tedy tu, že máte rádi houby. Na přípravě smaženice není nic složitého a suroviny na ni máte také většinou doma. Potřebujete totiž jen vajíčka, máslo nebo nějaký jiný tuk a cibuli. Pak už vám stačí jen ty zmiňované houby. Do smaženice se hodí všechny druhy, nesnažte se do ní ale upotřebit jen horší kousky, které se vám už nehodí na sušení a v octě by nevypadaly tak pěkně. I smaženice si zaslouží mladé a zdravé houby, z měkkých a rozbředlých byste získali jen podivnou mazlavou hmotu. Nejlepší smaženice je ze směsi hub – ideální jsou pravé hřiby, lišky, klouzci nebo křemenáče. V případě, že byste v lese neuspěli, směle se můžete pustit i do smaženice z kupovaných žampionů nebo z hlívy ústřičné. Uděláte ji i z uložených zásob, tedy z hub sušených (ty je ovšem třeba předem namočit) nebo mražených.

S vůní másla nebo sádla?

Houby je nejprve nutné očistit. Poté je nakrájejte na úhledné kostičky nebo plátky. Prvním krokem je osmahnutí hub. Pro tento účel je nejvhodnější máslo, díky němu má pak výsledný pokrm jemnou máslovou chuť. Pokud ho máte doma, sáhněte raději po přepuštěném másle ghí, to má totiž výhodu, že se nepřepaluje. Klidně ale zkuste i sádlo, smaženice bude výraznější a bude mít po něm typickou chuť. Masovou chuť můžete zvýraznit navíc přidáním na kostičky nakrájeného špeku či slaniny. Chybu ovšem neuděláte ani s olejem, a to ani s tím olivovým. Ještě před houbami patří na pánev cibule. Většinou se používá klasická žlutá. Jestliže je pro vás příliš štiplavá, vyměňte ji za jemnější šalotku nebo zelenou jarní cibulku. Ta navíc smaženici barevně osvěží. Směs hub a cibule je třeba nejprve krátce podusit. Předtím ji zalijte trochou vody, zakápnout ji ovšem můžete i bílým vínem. To pokrm zajímavě ovoní.

Mohlo by vás zajímat

Ať se vajíčka nesrazí

Pak už vám zbývá vmíchat jen vejce. I když se tento krok jeví jako nejsnadnější v celém postupu, poskytuje i největší prostor k tomu něco pokazit. Určitě vejce nepřidávejte do hub po jednom, ale nejprve si je předem rozšlehejte v hrnečku. Pozor si pak dejte hlavně na teplotu, aby se vám vajíčka nesrazila a nepřesušila. Když budete pánev dávat pryč ze sporáku, měla by být vaječná směs ještě trochu tekutá a nedodělaná. Na rozpálené pánvi totiž vajíčka ještě trochu dojdou, než budete servírovat.

Vylepšení na závěr

To poslední a hlavní, na co nesmíte zapomenout, je dokořenění. Tradičním dochucovadlem do smaženice je pepř (černý nebo jemnější bílý) a kmín. Kmín ovšem nepatří až na závěr, ale rovnou do hub při dušení. Vůni jídlu můžete dodat ještě tymiánem, klidně i čerstvým, případně smaženici dozdobte dalšími bylinkami, třeba petrželkou či pažitkou. Jemnější a lahodnější verzi získáte přilitím smetany. Obohatit ji můžete i o sýrovou příchuť tak, že do ní v poslední fázi vmícháte nastrouhaný sýr typu parmazán nebo čedar. Patříte-li k těm, kterým bývá po smaženici těžko, nebo upřednostňujete vegetariánskou stravu, zkuste to jinak.

Vynechejte vajíčka a místo nich použijte rozdrcené tofu. To vypadá v hotovém pokrmu jako míchaná vajíčka, ale je mnohem lehčí. Vaječnou chuť pak navíc dodejte pomocí speciální himalájské černé soli kala namak. Jiný rozměr dodá jídlu uzené tofu, které nejen vegetariánům nahradí slaninu. Jako náhražka vajec se dá využít i uvařená a rozmačkaná dýně hokkaido. Ta navíc barevně napodobí chybějící žloutek. Připravit si můžete také neobvyklou kombinaci s oříšky a kurkumou nebo se sušenými rajčaty. A poslední tip už je pro opravdové fajnšmekry. Před servírováním zakápněte hotovou smaženici pár kapkami lanýžového oleje. To jídlo, právě třeba v kombinaci s tymiánem a slaninkou, pozvedne na přímo luxusní specialitu.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Tonja

23. 10. 2021 14:04

Moje tchyně do houbové smaženice přidávala vždy ještě trochu krupičky.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více