Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené houby
Zdroj: Pixabay, halibaba

Zásoba sušených hub se hodí po celý rok nejen do omáček a polévek, ale lze je použít do celé řady dalších pokrmů. Jak sušené houby správně připravit na další zpracování a plně využít jejich specifickou chuť i v netradičních pokrmech?

Namáčení hub před dalším použitím

Sušené houby lze použít do většiny pokrmů stejně jako ty čerstvé, ovšem až poté, co absolvují lázeň ve vodě. Ta může být jak studená, tak i horká, v závislosti na receptu, do kterého jsou houby určeny.

  • Studená voda zajistí zachování intenzivní chuti hub, kterou oceníte především v omáčkách, houbových polévkách nebo tradičním houbovém kubovi.
  • Horká voda chuť mírně potlačí a je tak vhodné ji použít v případě, že chcete dát vyniknout i ostatním ingrediencím. Hodí se to například při použití do klasické bramboračky, houbové nádivky nebo do nejrůznějších směsí a placek.

Houby necháme ve vodě máčet alespoň půl hodiny a následně je propláchneme, aby se odstranily případné nečistoty, které po sběru nebylo možné mechanicky odstranit. Vodu, ve které byly sušené houby namočené, lze dále využít místo vývaru nebo na podlévání.

Jak využít a kombinovat sušené houby?

Houby si chuťově skvěle rozumí s bramborami, kroupami, těstovinami, vepřovým a hovězím masem nebo zelím. Z koření a bylinek se k nim hodí kmín, majoránka, tymián, rozmarýn, zázvor a petrželová nebo celerová nať.

Houbová omáčka je stálicí české kuchyně

Smetanová houbová omáčka s knedlíkem, vařenými bramborami nebo natvrdo uvařeným vajíčkem je oblíbeným vegetariánským jídlem, omáčku však lze podávat i s těstovinami, noky, polentou, kuskusem nebo pohankou. Přidáte-li namočené sušené houby pod vepřové nebo hovězí maso během pečení, dostanete vynikající houbovou omáčku s chutí výpeku.

Polévky s houbami se hodí i jako hlavní jídlo

Houbové polévky, nebo klasické husté zeleninové polévky s trochou sušených hub, jsou vydatné a zasytí na dlouhou dobu. Klasikou české kuchyně je jihočeská kulajda ochucená koprem, zjemněná smetanou a podávaná nejlépe se ztraceným vejcem. Houby patří také do tradiční bramboračky a lze z nich udělat i houbový krém, ke kterému se hodí kopeček zakysané smetany. Chuť hub krásně vynikne také v polévce z uzených žeber. Speciální houby, jako je shitake, hlíva nebo jidášovo ucho, jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených asijských polévek.

Krémové rizoto s houbami

Houbové rizoto je výborný sytý oběd a s tímto receptem na krémovou italskou klasiku se vždy povede. Připravujete-li italské rizoto dětem, místo vína použijte vodu po namáčení hub a parmezán kvůli jeho výrazné chuti nahraďte jiným oblíbeným sýrem.

Houbová nádivka do masa i zeleniny

Nádivka ze sušených hub vynikne v kombinaci s kuřecím, krůtím a králičím masem a hodí se i k sladkovodním rybám nebo pro naplnění paprik, vydlabaných cuket a jiné zeleniny. Chcete-li si houbovou nádivku připravit jako samostatný pokrm, vyzkoušejte staletími prověřenou kombinaci s kroupami a česnekem, která je známější z tradičního receptu na houbového kubu.

Pomazánka ze sušených hub

Do houbové pomazánky lze spotřebovat zbytek sušených hub, které se předem namočí a podusí na cibulce asi 15 minut. Nadrobno nakrájené houby lze smíchat se smetanovým sýrem, pomazánkovým máslem nebo žervé a ochutit drceným kmínem, čerstvou petrželkou či sladkou paprikou. Vyzkoušet můžete i veganskou verzi se slunečnicovými semínky a římským kmínem.

Další tipy na využití sušených hub

Namočené a vymačkané sušené houby můžete přidat do zapečených brambor nebo těstovin, mletého masa na sekanou či karbanátky, jako přísadu na pizzu nebo do bramborových placek. Skvělé jsou také dušené společně se zelím jako příloha k uzenému nebo pečenému vepřovému masu.

Houbové koření pro intenzivnější chuť

Máte dostatek sušených hub a chcete houbové pokrmy ještě vylepšit? Udělejte si zásobu rozemletého houbového koření, které využijete do omáček, polévek, šťávy pod maso a dalších pokrmů, kterým dodá intenzivnější chuť a aroma.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více