Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naložte si houby do octa. Získáte dokonalou pochutinu, která se hodí k steaku i do polévky
Zdroj: Pixabay, Alicja

Patříte k nadšeným houbařům? Pokud se můžete přiřadit i do skupiny těch úspěšných a vracíte se z lesa s přeplněnými košíky, určitě přemýšlíte, co s houbami udělat, aby vám vydržely co nejdéle. Jednou z nejlepších možností je jejich naložení do octa. V takové formě je to přímo delikatesa.

Nejlepší způsob uskladnění

Houby se sice dají sbírat celý rok, ale pokud si netroufnete na méně známé druhy a do košíku sbíráte jen ty s hnědou sametovou hlavičkou, je vaše sběračská sezona omezena. A vzhledem k tomu, že někdy se zkrátka nedaří a houby nerostou, vyplatí se mít nějaké uložené do zásoby. Nejčastější formou skladování hub je sušení nebo mrazení, dají se i zavařovat jen do nálevu vody a soli nebo naložit pouze do soli. Když je ale naložíte do octového nálevu, nejen že si je uchováte na delší čas, ale navíc získáte pikantní pochoutku, kterou můžete v zimě podávat k masu i ji využít do různých pokrmů. Houby stačí těsně před použitím jen propláchnout vodou, aby se odstranil typický slizký nálev. Vynikající jsou třeba do rizota, k dochucení smetanových omáček nebo nakyslých houbových polévek, jako je například kulajda. Vzhledem k tomu, že jsou houby hůře stravitelné, nedoporučuje se je jen dávat dětem do tří let a lidem s chorobami ledvin, žaludku, žlučníku a střev. Myslete i na to, že i když si nakládáním houby uskladňujete na delší dobu, doporučuje se je sníst do dvou let od zavaření.

Chce to malé hříbečky

Do octa je možné naložit téměř všechny druhy hub. Vynikající jsou malé hříbečky, ale vůbec všechny druhy hřibovitých hub, václavky, ryzce, klouzky, lišky nebo mladé žampiony. Vždy je lepší dávat do sklenice jen jeden druh. K nakládání se hodí tvrdší druhy hub. Důležité je hlavně vybírat mladé a zdravé houby, které jsou pevnější. Ty staré a rozměklé raději nechte v lese, případně si je nasbírejte a použijte do smaženice. Pokud se chystáte houby naložit, je lepší na ně vyrazit v ranních hodinách. Má to svůj význam, a to nejen proto, že by vám je mohli vysbírat jiní houbaři. Ráno jsou totiž houby ovlivněny nočním chladem, a tolik se tedy nekazí. Vzhledem k tomu, že houby podléhají zkáze velmi rychle, je třeba o ně po sběru pečovat. Ihned je očistěte a uložte nejlépe do košíčku, aby se nezapařily. Nakládejte je nejdéle do 24 hodin od sběru a do té doby je uchovávejte na vzdušném a chladném místě.

Před sterilováním povařit

K nakládání do octa jsou ideální malé houbičky, které je možné uložit do sklenic celé. Pokud máte trochu větší, ale kvalitní houby, nejprve je rozpulte nebo nakrájejte na menší kousky. Poté dejte očištěné houby do sítka, propláchněte je vodou a nechte okapat. Před naložením je nutné houby povařit. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu (na 1 litr dejte asi 1 lžičku soli). Můžete do ní přidat i lžičku kyseliny citronové nebo lžičku octa. Do vody vložte houby a povařte je na mírném plamení asi 3-5 minut, některé tvrdší (hřibovité) houby potřebují i 10 minut. Pěnu vzniklou při vaření průběžně odstraňujte lžící. Povařené houby propláchněte v cedníku pod proudem studené vody, aby se zchladily.

Připravte si čisté a vysterilované sklenice. Vložte do nich okapané houby buď samotné, nebo je můžete prokládat blanšírovanou cibulí nakrájenou na kolečka či jinou zeleninou. Vhodná je mrkev, celer, paprika, feferonka, květák, přidat můžete i česnek. A nyní přichází to hlavní, tedy nálev. Ten může být sladkokyselý nebo jen kyselý. Příprava je stejná, jen v kyselém se vynechá cukr. Na základní nálev na 1 kg hub potřebujete 3,5 dl vody, 1,5 dl 8% octa, 1 lžičku soli, 30 g cukru nebo sladidla. Záleží i na tom, jaké používáte houby, na hřiby můžete přidat trochu víc octa (cca 2-3 dl). Do nálevu pak vložte koření – bobkový list, hořčičné semínko, nové koření, pepř, koriandr nebo jalovec. Vše svařte a ještě horkým nálevem zalijte houby ve sklenicích. Sklenice zavíčkujte a sterilujte v zavařovacím hrnci při teplotě 100 °C přibližně 30 minut. Pak sklenice vyjměte a nechte vychladnout. Skladujte je na temném a chladném místě.

Témata: houby, nakládání, zavařování, hřiby, václavky, léto, letní sezona

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům