Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naložit maso před grilováním, aby bylo křehké a šťavnaté. Máme pro vás osvědčené tipy
Zdroj: Pixabay - RitaE

Příprava pokrmů nad otevřeným ohněm je už od pradávna jeden ze základních způsobů úpravy jídla. V současnosti je grilování oblíbenou činností, při které se setkává rodina i přátelé. I když je opékání masa tradicí, můžeme se naučit několik vychytávek, jak maso před grilováním naložit.

Maso před grilováním zásadně nenaklepáváme - svalovina se naruší, šťáva vyteče a maso je pak suché. Stačí jen proříznout šlachy a blány na okrajích masa, aby se plátky nekroutily. Pokud okořeněné maso opékáte na grilu nebo otevřeném ohni, musíte koření odstranit papírovou utěrkou, aby se nespálilo, a jídlo dochucovat až na talíři. Před samotným grilováním je potřeba maso vyndat na hodinu z lednice.

Marinády pro skvělou chuť 

Nakládání masa je pro spoustu mužů alchymie, ke které nejsou ženy zvány. I ženy ale dokáží vyrobit marinádu, po které se muži jen oblíznou. Napohled jednoduché grilování se tak může stát opravdovou výzvou. Marináda je ochucená, okořeněná tekutina, do které se maso vkládá, aby změklo, zkřehlo a natáhlo do sebe chuť a vůni marinády. Marinování masa je nejoblíbenější, způsob úpravy, i když časově trochu náročnější. Marinád je totiž nespočet druhů a každý má tu svou, které se drží. Není ale na škodu zkusit nějakou jinou. 

Nakládání masa do marinády

Máme pro vás jednoduchý postup:

  • Zvolené ingredience smícháme a prošleháme metličkou, ideálně do jemné husté konzistence.
  • Vzniklou směs vmasírujeme do masa, které pak necháme v chladu odpočinout a vyndáme až hodinu před pečením.
  • Zbylou marinádou můžeme maso při grilování potírat, výsledek je vždy skvělý.

Nakládání masa suchou metodou

Tato metoda je velmi snadná a rychlá:

  • Plátky nebo kousky masa, popřípadě celý kus (žebírka) nasolíme, opepříme a posypeme kořením.
  • Vše do masa pečlivě vetřeme a necháme v chladu odležet na několik hodin, třeba i přes noc, rybu stačí na 2 hodiny.
  • Pokud maso na povrchu nařežeme, můžeme do něj koření lépe vmasírovat a jídlo bude chutnější.

Další způsoby nakládání masa

Méně tradiční, ale o to více originální je marináda jogurtová, olejová, medová, asijská nebo pivní. Marinádu můžeme ochutit pepřem, česnekem, paprikou, bylinkami nebo koupeným či domácím kořením na grilované maso. Před grilováním je potřeba maso osušit, aby marináda nebo olej nekapaly do ohně a maso nemělo připálenou chuť.

Doufáme, že jsme vás inspirovali a zkusíte si maso na gril naložit i jinak, než jste zvyklí. Každá zkouška za to stojí a rozhodně nebudete zklamaní. Na závěr pro vás máme recept, který vám v názorném videu předvede, jak připravit grilovanou krkovičku, předem naloženou v marinádě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více