Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Košíčky Izidor chutnají úžasně. Všechny ingredience tohoto cukroví se příjemně spojují do lahodné harmonie
Zdroj: Top recepty

Někdo má raději sušší kousky cukroví, jiný krémovější. A co říkáte na košíčky? Košíčky Izidor jsou dobrotou sice složitější na přípravu, ale jejich chuť je bohatá a příjemná. Ořechová náplň se krásně spojuje s marmeládou a čokoládovou polevou.

Košíčky patří i na pohled mezi nejkrásnější druhy cukroví, každý po nich rád sáhne. Na tyto budeme potřebovat dostatek vlašských ořechů - mají totiž nejen ořechový korpus, ale i náplň je připravená z mletých ořechů. S tím, jak snadno a rychle vyloupat ořechy, poradí náš další článek.

Jak připravit košíčky Izidor

Jakmíle budeme mít upečené korpusy, samotné zdobení už je příjemná zábava

  • Na těsto potřebujeme 210 g hladké mouky, 70 g mletého cukru, 20 g kakaa, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, skořici, citronovou kůru a vanilku.
  • Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto a necháme odležet v chladničce.
  • Plníme formičky a to tak, že v prostředku těsta vytvoříme prohlubeň, aby bylo kam dávat náplň. Poté košíčky upečeme v troubě. Po vytažení z trouby je co nejdříve vyklepneme z formiček.
  • Do košíčku dáme vždy nejprve trochu marmelády, pak přidáme malý kopeček ořechové náplně - smícháme na ni 300 g strouhaných ořechů, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr a trošku rumu.
  • Poté nastříkáme cukrářským sáčkem máslový čokoládový krém a košíčky necháme v chladu ztuhnout.
  • Nakonec je máčíme v rozpuštěné čokoládě a ihned ozdobíme, dříve než čokoláda začne tuhnout. K ozdobení lze použít např. půlku vlašského ořechu, půlku mandle, lentilku nebo koupené barevné zdobení

Postup pečení a plnění košíčků předvede názorné video.

Více možností podle naší fantazie

K náplni z uvedeného receptu můžeme použít i jiný korpus. Stejně tak je těsto výborné nejen na tyto košíčky, ale i k plnění dalších formiček rozdílných tvarů (např. ořechy). Navíc můžeme střídat ještě jiné náplně a zdobení.

Přejeme, aby se vám košíčky povedly.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více