Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit křepelčí vajíčka: Poradíme vám několik tipů na jejich zpracování
Zdroj: Freepik - KamranAydinov

Křepelčí vajíčka jsou pětkrát menší než slepičí vejce, ale jejich tepelná úprava je stejná. Připravují se vařená, pečená, sázená, smažená i nakládaná. Jejich nevýhodou je, že jich potřebujeme podstatně více než slepičích.

Křepelčí vajíčka jsou maličká, ale zdravá a velice chutná. Konzumují se připravená v různých kuchyňských úpravách a jsou součástí studené kuchyně jako ozdoba na chlebíčky a saláty. Doporučují se i v případě některých diet.

Jak připravovat křepelčí vajíčka

Rozklepáváme je ostrým nožem nebo pomocí speciálních nůžek:
  • Vařená vajíčka připravujeme krátce - naměkko 2 minuty a natvrdo 4 minuty.  Vkládáme je do vařící vody s octem - ocet zabrání vytečení bílku
  • Volská očka jsou výborná k přímé konzumaci, na tousty nebo na saláty. Smažíme je pouze pár sekund. Do misky v lívanečníku můžeme dát dvě vajíčka. 
  • Smažená vajíčka jsou výborná. Jejich nevýhodou je, že jich potřebujeme hodně. Smažíme je rozšlehaná se solí a pepřem na másle jako míchaná vajíčka.
  • Ztracená vajíčka se připravují stejně jako slepičí - vejce rozklepneme do misky s octem, roztočíme vařící se vodu a do víru vlijeme obsah misky.

Další využití křepelčích vajíček

Vejce můžeme kombinovat s mletým masem nebo naložit do kyselého nálevu:

  • Skotská vajíčka se připravují zabalením uvařených a oloupaných vajíček do směsi z mletého masa. Stejně se připravuje sekaná plněná křepelčími vajíčky.
  • Nakládaná vajíčka - uvaříme, oloupeme a naskládáme do sklenic spolu s cibulí, pálivými papričkami, česnekem, zeleninou a kořením. Zalijeme teplým nálevem, zavíčkujeme a necháme uložené v lednici alespoň 1 týden. 
Křepelčí vajíčka jsou běžně k dostání u soukromých chovatelů, kontakty můžeme najít na internetu. Jejich tvar vypadá v salátech a na malých chlebíčcích i chuťovkách velmi efektně a hodí se nejen ke každodennímu stravování, ale i pro slavnostní příležitosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více