Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skotská vejce jsou podobně tajemná jako lochnesská příšera. Víte, jak je správně udělat?
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Možná je znáte i pod názvem pštrosí vejce, s největším opeřencem ale nic společného nemají. A možná ani se Skotskem ne. V každém případě jsou tam hodně populární, ostatně jako v celé Velké Británii a také v Americe, jako ideální jídlo na pikniky nebo na výlety.

Původ neznámý?  

Jak už to tak bývá u podobných slavných specialit, teorií o jejich vzniku je hned několik. Podle jedné z nich, uvedené na webu Guardian.com, vejce obalená v masové směsi nepocházejí ze Skotska ale ze severní Afriky. Obdobné jídlo je totiž i v alžírské kuchyni. Za zmínku ovšem stojí také nápadná podobnost s indickým pokrmem nargisi kofta – masovými kuličkami, v nichž jsou ukrytá vejce. Poprvé se název skotská vejce objevil v populární anglické kuchařské knize 19. století od Marie Rundellové Nový systém domácího vaření. Jejich původ ale zřejmě sahá do dřívějších dob. Slavný londýnský obchodní dům Fortnum & Mason prý takovouto pochoutku prodával pro cestovatele již v roce 1738, jak píší na svých stránkách Fortnumandmason.com. Podle další teorie pro změnu za skotská vejce vděčíme čilému obchodu s vejci mezi Skotskem a londýnskými trhy. Aby obchodníkům vajíčka vydržela delší dobu čerstvá, namáčeli je do speciální směsi. Tomuto procesu se říkalo „scotching“, což mohlo být chápáno i jako skotský. Možná ale mají i do Skotska daleko. Jak je totiž uvedeno na portálu Gourmetscotchegg.co.uk, název vznikl ve vyhlášené jídelně William J. Scott & Sons v hrabství Yorkshire, která pochoutku zvanou „Scotties“ nabízela. Vejce tehdy ovšem nebyla obalena mletým masem, ale rybí pastou. A možná šlo i jen o tzv. scorch eggs, tedy vajíčka opečená na ohni. Máte v tom zmatek? To asi všichni! Každopádně, ať je to jak chce, na skotských vejcích si pochutnáváme dodnes. V Anglii jsou oblíbeným piknikovým jídlem a seženete je nejen v restauracích, ale i balené v obchodech. Popularity dosáhly také v Americe, kde se často podávají s pikantní omáčkou nebo dresinkem.

Nejprve vařte, potom smažte

Z přípravy skotských vajec mají některé kuchařky či kuchaři obavy. Připravit je ale zas taková věda není. Vlastně stačí jen uvařit vajíčko, obalit je v mletém mase a v trojobalu a následně osmažit. Pokud ovšem nechcete mít jen zmenšenou verzi sekané s vejci, můžete si s jejich přípravou pohrát. S trochou snahy vytvoříte přímo delikatesu. Jak na to? Potřebujete 6 velkých vajec nejlépe z volného chovu, 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 lžičku soli, pepř, hrst nasekané čerstvé petrželky, špetku muškátového oříšku, špetku mletého chilli (můžete přidat podle chuti), 1 lžičku drceného hořčičného semínka, hladkou mouku na obalení, nahrubo nastrouhanou strouhanku na obalení (lze použít i kukuřičnou nebo drcené kukuřičné lupínky) a rozšlehané vejce na obalení. Celá vejce dejte vařit do vroucí vody na 7 minut. Chcete-li mít žloutek tekutější, vařte je jen 6 minut, v opačném případě přidejte ještě minutu. Vařená vejce ihned zchlaďte studenou vodou a opatrně oloupejte. Masovou směs ochuťte petrželí a kořením, osolte a promíchejte. Poté v ní v tenké vrstvě obalte vejce. Pokud máte vajíčka příliš měkká, můžete směs nanést na potravinovou fólii a s její pomocí nanést na vejce. Vejce v masové směsi pak obalte v mouce, v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. V pánvi si rozpalte dostatečné množství oleje a vejce v něm smažte ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 4 minuty. Můžete je osmažit také ve fritovacím hrnci. Případně lze vejce smažit kratší dobu a následně je jen dopéct v troubě. Nakonec vejce vejměte a nechte z nich okapat tuk na ubrousku. Chcete-li je podávat jako hlavní jídlo, ideální přílohou je bramborová kaše.

Trochu je vylepšete

Nebudeme si nic nalhávat, skotská vejce jsou poměrně tučnou a kalorickou pochoutkou. Můžete si je ale trochu odlehčit přípravou v troubě. Masové kuličky s vejci nejprve namočte do rozšlehaného vejce, teprve pak je obalte ve strouhance. Poté je položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 25 minut. V případě pečení v troubě je třeba vajíčko vařit kratší dobu, aby se vám i po zapečení při rozkrojení krásně roztekl žloutek. Stačí jen na hniličku 4 minuty. Místo velkých skotských vajec zkuste připravit jen malé chuťovky s křepelčími vajíčky. Je to již trochu piplačka, ale stojí to za to. Křepelčí vajíčka ale vařte pouze 2 minuty! Chcete-li mít jídlo chutnější, použijte místo mletého masa směs ze syrové italské klobásy salsiccia. Výhodou je, že je již ochucená a má jemnější konzistenci, takže lépe drží na vařeném vajíčku. Pokud použijete mleté maso, můžete si vyhrát dochucením. Vyzkoušejte i další čerstvé bylinky, např. tymián, šalvěj nebo koriandr. Nebo zkuste trochu exotičtější variantu s římským kmínem. Fantazii se meze nakladou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více