Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přírodní sladidla pro diabetiky: Čím se dá nahradit bílý cukr? Máme pro vás přehled toho nejlepšího
Zdroj: Pixabay - Humusak

Patříte mezi lidi, kteří mají cukrovku? Nebo si musíte hlídat zvýšený cukr či držíte dietu? Máte i přesto rádi oslazený čaj a moučníky? Pak je tento článek určený právě pro vás. Poradíme vám, jak si můžete osladit život i přesto, že si musíte bílý cukr odepřít.

Bílý cukr je považován za jednoho z největších zabijáků tohoto století. Zatímco v minulosti si lidé cukr dopřávali jen v podobě ovoce - čerstvého nebo sušeného - dnes se cukr přidává do většiny potravin a to ve zbytečně velkém množství, které lidské tělo nepotřebuje.

Bílý cukr v naší výživě

Bílý cukr má vysoký glykemický index. Naše tělo jeho přebytek dokáže zpracovat pomocí inzulínu jen tak, že ho ukládá do tukových buněk, ale zároveň mu nedovolí, aby se tento tuk odboural. Pocit hladu, který se po konzumaci cukru dostaví, můžeme zahnat zase jen sladkým jídlem - tak to jde pořád dokola a potravinářské firmy si mnou ruce. Jak z tohoto kola ven?

Ovocné cukry - fruktóza

Fruktóza má nízký glykemický index, ale to neznamená, že je zdravá. Její velká konzumace může vést k cukrovce i k nárůstu kilogramů, protože má hodně kalorií.

  • Fruktóza v podobě bílých krystalků má vyšší sladivost než cukr. Nemáme po ní delší dobu hlad, ale je zbytečné ji konzumovat, když ji obsahuje čerstvé i sušené ovoce, zelenina a luštěniny. Přezrálé ovoce osladí moučník, koláč i kaši stejně dobře jako cukr.
  • Med luční i lesní - obsahuje 40 % fruktózy a kolem 30 % glukózy. Jelikož je plný vitamínů, minerálů a stopových prvků, je vhodný jako náhradní sladidlo i pro diabetiky. I zde ale platí - všeho s mírou. Med se však vyrábí i z jiných zdrojů než od včel - jsou to rostliny nebo ovoce s cukrem a ty nepoužíváme vůbec.

Rostlinné cukry jsou zdravé

Získávají se z listů nebo stvolů rostlin a obsahují látky, prospěšné našemu zdraví.

  • Třtinový cukr, který se vyrábí z cukrové třtiny, rostliny podobné bambusu, je další variantou cukru. Neprochází chemickou rafinací a neztrácí proto své minerální látky. Jeho energetická hodnota je ale stejně vysoká jako u bílého cukru. 
  • Stévie sladká - rostlina původem z jižní Ameriky u nás rychle zdomácněla. Stévie má o polovinu vyšší sladivost než bílý cukr, téměř žádné kalorie a je velmi vhodná pro diabetiky. Prodává se ve formě tablet, prášku a kapek.
  • Xylitol je přírodní cukr, který se vyrábí z březové kůry a dá se koupit ve formě prášku, tablet i v tekutém stavu. Nemá žádné kalorie a snese i vysoké teploty, proto se používá i na pečení. Má nízký glykemický index a je velmi vhodný nejen pro diabetiky, ale i k redukční dietě.

Přírodní sirupy konzumujeme s rozumem

Sirupy jsou vhodné pro diabetiky jen v omezeném množství. Při cukrovce typu 1 bychom se měli cukru vyhýbat úplně.
  • Čekankový sirup, vyráběný z kořene čekanky, je jediným sirupem, který má velmi nízký glykemický index a téměř žádné kalorie. Kromě toho obsahuje důležitou vlákninu. Pro diabetiky je její používání ideální volbou.
  • Kokosový sirup je s nízkým glykemickým indexem a vysokou sladivostí další alternativou bílého cukru.
  • Datlový a agávový sirup nebo javorový sirup obsahují hodně fruktózy a vitamínů. Jejich glykemický index a kalorická hodnota je však stejně vysoká jako u bílého cukru a diabetikům se nedoporučuje.
Každý diabetik nebo člověk se zvýšenými hodnotami cukru v krvi by se měl nejdříve poradit s lékařem, jaké možnosti slazení mu jeho zdravotní stav umožňuje. Není na škodu vzdát se cukru úplně - stačí pár dní a zjistíte, že ho vlastně nepotřebujete.
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více