Nepečené dorty pro začátečníky se připravují s piškotovým nebo sušenkovým korpusem, smetanovou směsí a ovocem
Nepečené dorty mají svůj název podle toho, že se ani jedna jejich část nepeče v troubě. Korpus tvoří piškoty nebo rozdrcené sušenky s máslem a na nich je směs ze smetany, tvarohu, mléka a želatiny. Horní část dortu může tvořit želatinová vrstva s ovocem.
Nepečený dort je zdravější variantou klasického pečeného dortu s máslovým krémem. Jeho příprava je velice jednoduchá i pro začínající cukráře. Jde o lehký dort, který se hodí k létu a čerstvému ovoci a vychlazený z lednice báječně osvěží.
Nepečené dorty s piškoty
- Dort z piškotů a kysané smetany je velice snadný. Dortovou formu vyloženou potravinářskou fólií plníme vrstvami dětských kulatých piškotů a oslazené kysané smetany. Do smetany můžeme namáčknout i kousky ovoce. Tekutina se vsákne do piškotů. Dort necháme přes noc v lednici a podáváme vychlazený, ozdobený ovocem nebo čokoládou.
- Dort Malakov nebo Šarlota se připravují podobně, na piškoty se vrství směs kysanky, tvarohu, jogurtu nebo šlehačky a mascarpone, která se prokládá kousky broskví, jahod nebo jiného měkkého ovoce. Na vnitřek dortové formy skládáme po obvodu dlouhé piškoty cukrovou vrstvou navrch, ty můžeme rychle namočit v ovocné šťávě.
- Dort nebo řezy Tiramisu jsou dalším velice jednoduchým nepečeným dezertem. Základem jsou dlouhé piškoty, namáčené v silné kávě s likérem Amareto. Piškoty vkládáme do formy a prokládáme krémem, připraveným z ušlehaných žloutků s cukrem a opatrně vmíchaným sýrem mascarpone. Povrch sypeme kakaem.
Sušenkový korpus na nepečený dort
Připravíme ho v případě, že nechceme rozmáčené piškoty, ale pevný korpus. Používáme máslové sušenky typu Lotus, Oreo nebo Bebe. Sušenky rozdrtíme pomocí sekáčku, mixéru nebo v sáčku válečkem. Pokapeme je rumem a spojíme s kouskem másla do těsta, které řádně propracujeme. Pak ho natlačíme do formy a upěchujeme.
Mohlo by vás zajímat
Smetanová směs na nepečený dort
Na sušenkový základ potřebujeme směs se želatinou nebo želatinovým ztužovačem.
- Na obalu s jedlou želatinou je napsáno, jak s ní pracovat a jaký objem surovin potřebujeme. Návod dodržujte přesně, aby dort ztuhnul.
- Na směs nejčastěji používáme ušlehanou šlehačku, mascarpone, tvaroh, kysanou smetanu, jogurt, ricotu nebo čerstvý sýr typu Lučina.
- Chceme-li nahradit část sladké smetany nebo jogurtu ovocnou šťávou, musíme dodržet požadovaný objem surovin, proto ubereme jogurt nebo jinou ingredienci.
- Ovoce zamícháme do směsi úplně nakonec, naneseme na sušenkový korpus a uhladíme. Dáme nejméně na několik hodin ztuhnout do lednice.
Dortové želé na dozdobení dortu
Sladké drobečky
Komentáře