Máte stále plnou spíž kompotů a nestíháte je konzumovat? Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější recepty, kde kompotované ovoce hraje hlavní roli. Snadno si připravíte výborný oběd nebo lahodný moučník, a kompoty tak nepřijdou nazmar.
Ovocné kompoty nemusíme používat jen jako přílohu k hlavnímu chodu. Dají se z nich připravit také skvělé moučníky, bábovky, a pokud si pochutnáte na sladko-slaných kombinacích, jistě pro vás bude i oběd připravený z masa a kompotu to pravé. Vybrali jsem pro vás hned několik osvědčených receptů.
Sladká volská oka vypadají skvěle a hodí se jako rychlá snídaně, nebo večeře. Z vychlazené krupicové kaše vykrajujeme kolečka, na které pokládáme poloviny broskví. Tento nápad ocení i malí strávníci.
Nebeská dobrota se peče z listového těsta, které potřeme nutellou a naplníme oblíbeným kompotem. Před pečením moučník ohneme do tvaru podkovy a potřeme rozšlehaným vejcem. Jednoduchý recept zvládnou dokonce i děti.
Dále vám ukážeme inspiraci na výborný sladký oběd, který připravíme z uvařené rýže. Díky našlehaným bílkům je nákyp nadýchaný a nakrájené broskve s nálevem mu dodají správnou chuť. Můžeme ho podávat horký, ale i studený.
Další recept je osvědčená retro klasika, která rozhodně nezklame. Kuřecí prsa ochutíme kari kořením a zprudka opečeme. Poté pokládáme poloviny broskví, zasypeme sýrem a necháme zapéct dozlatova. Podáváme s vařenými nebo opékanými brambory.
Velmi návyková kombinace chutí je připravená z masa, medu a ovoce. Můžeme použít vepřové kousky, nebo kuřecí, či krůtí. Maso naložíme do medové marinády a po odležení dusíme společně s cibulí a mandarinkovým kompotem do změknutí. Pro zvýraznění chuti přidáme i šťávu z kompotu.
Pokud máte ještě domácí kysané zelí, připravte si z něj výbornou vitamínovou přílohu k masu, nebo podávejte i jako samostatné bezmasé jídlo. Stačí přidat nakrájenou cibuli, kompotovaný ananas a dochutit. Pokrm nejlépe chutná na druhý den, když je odleželý.
Sladká tečka na závěr je připravená v podobě jednoduchého hrníčkového receptu. Nadýchané těsto umícháme z polohrubé mouky, a přidáme do něho oblíbené kompoty i se šťávou. Tento rychlý koláč se hodí ke kávě i na snídani.
Nezapomeňme, že kompoty mají také svou dobu trvanlivosti. Vydrží nám nejdéle rok, proto je doporučujeme co nejdříve spotřebovat, ovoce totiž postupně ztrácí barvu i chuť.
A jako bonus na závěr pro vás máme videonávod na přípravu barevného jídla z kuřecího masa, zeleniny, ananasového kompotu a kokosového mléka.
Komentáře