Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit lepivou rýži? Poradíme, jak toho dosáhnout a k čemu se taková rýže hodí
Top recepty

Lepivá rýže není vždy žádoucí a obvykle chceme dosáhnout opaku - nelepivé rýže s pěknými a pevnými zrnky, která jsou od sebe oddělená. I lepivá rýže ale může být užitečná. Poradíme, jak lepivosti dosáhnout a k čemu takovou rýži upotřebíme.

Je mnoho pokrmů, ve kterých oceníme nelepivou rýži - jsou to často jídla slaná, ve kterých rýže tvoří chutnou přílohu. Někdy však usilujeme o rýži lepivou, a to zvláště když chystáme něco dobrého dětem.

Jak dosáhnout lepivé rýže?

Pomůže, když se budeme řídit některými zásadami:
  • Především zvolíme správný druh rýže už při nákupu. Vyhneme se rýži parboiled, dlouhozrnné, jasmínové i basmati. 
  • Naopak se zaměříme na rýži kulatozrnnou, která je pro žádoucí lepivost ideální.
  • Důležitý je také správný postup při vaření. Postupujeme přesně naopak, než když si přejeme dosáhnout rýže nelepivé.
  • Rýži často a svědomitě mícháme - tím vznikne lepivá kašovitá směs.

A k čemu se lepivá rýže hodí? Nejlepší je na přípravu různých kaší a nákypů: 

Následující názorné video poradí, jak připravit rýžový nákyp. Určitě si na něm pochutnáme a uděláme radost i dětem:

Zajímá vás, jak připravit rýži smaženou? Podívejte se do našeho dalšího článku.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky