5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Pečení listového těsta má svá pravidla, která je velmi jednoduché dodržet. Učily nás je už naše babičky a díky jejich dodržování byly jejich moučníky z tohoto těsta vždy dokonalé. Přisvojit si je můžeme i my, a skvělé pak budou i naše dobroty, ať už slané nebo sladké.
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku. Nejlepší je použít kvalitní máslo, špetku soli a trochu citronové šťávy nebo octa. Pokud se pustíme do domácího těsta, raději připravíme více dávek najednou, je to praktičtější. Při dobrém uskladnění těsto vydrží i několik dnů, při zmražení ještě déle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct z listového těsta
Pečení z listového těsta, ať už kupovaného, nebo i domácího, má svá pravidla. Když je dodržíme, výsledek bude perfektní.
- Pečivo z listového těsta pečeme na plechu, který jsme nejprve vypláchli studenou vodou.
- Jednotlivé kousky z listového těsta před pečením propícháme na různých místech vidličkou, díky tomu bude pečivo naskakovat rovnoměrně a bude mít pěkný vzhled.
- Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme zpočátku prudce. Díky tomu pečivo pěkně a rychle naskočí a získá hezký tvar.
- Asi po deseti minutách již teplotu zmírníme a pozvolna dopékáme.
- Během pečení neotvíráme zbytečně troubu, a už vůbec ji neotvíráme v prvních sedmi minutách od vložení plechu - pečivo by totiž nejspíš nenaskočilo, a nízké tuhé kousky by moc dobré k jídlu nebyly.
Jak uchovat listové těsto
Nejjednodušší způsob uchování je mražení, v mrazničce snadno uchováme nejen těsto, které si koupíme jako mražené, ale i těsto, které jsme sami připravili, nebo těsto, které jsme koupili jako chlazené. Před použitím ho necháme pozvolna rozmrazit v teplé místnosti, a použijeme jako čerstvé. Můžeme upéct třeba závin podle následujícího videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Tvarohové poháry se švestkami a perníčky
Přidáno před 28 minutami

Kuřecí žaludky na houbách
Přidáno před 1 hodinou

Hovězí srdce na špeku
Přidáno před 1 hodinou

Krém z mascarpone a šlehačky s jahodami
Přidáno před 3 hodinami

Banánová zmrzlina s Lučinou
Přidáno před 7 hodinami

Kuřecí dráček
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře