Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo
Zdroj: Freepik, master1305, Freepik licence

Mít byt jako klícku si přeje řada hospodyněk a jaro ke generálnímu úklidu přímo vybízí. Zaplavit domov chemií, která mnohdy stojí obrovské peníze, už ale tak báječné není. Víte, že se spoustou odolné špíny vám pomohou i přírodní věci, které máte ve spíži?

Černá díra jménem trouba

Pokud jste už někdy myli troubu - a my věříme, že ano, ačkoliv je to úkol, který stačí provést jednou za čas - pak víte, že při jejím odmašťování je potřeba užít mnohdy opravdu silné chemické prostředky a celý proces i dost nevábně voní, jak z trouby mizí zbytky zpečeného jídla, tuku, různé pachy a tak dále. Naštěstí většinou stačí prostředek nastříkat dovnitř trouby, nechat působit a pak jen vytřít. S mřízkou už je to ale těžší - ta se musí pořádně vydrbat! Abyste si neničili ruce a zbytečně nedýchali chemické výpary, zkuste to tentokrát chytře.

Až se večer všichni členové domácnosti vykoupou, položte na dno vany starý ručník a na něj mřížku (ručník slouží k tomu, aby mřížka vanu nepoškrábala). Pak vanu zašpuntujte a napusťte ji horkou vodou tak, aby byla mřížka těsně pod hladinou. Do zavařovácí sklenice nasypte odměrku pracího prášku na bílé prádlo, přidejte trochu teplé vody, sklenici zavíčkujte nebo zakryjte dlaní a dobře protřepejte. Napěněný práškový roztok pak nasypte na mřížku a do vody okolo. Pokud je mřížka hodně špinavá, můžete ji ve vodě ještě posypat extra dávkou samotného pracího prášku. Nechte mřížku takto odmočit alespoň 5 hodin, nejlépe však přes noc. Ráno vezměte houbičku a uvidíte, jak vám špína z mřížky půjde snadno setřít. Díky odmočení a síle prášku totiž i ty nejhorší nejčistoty změknou a jdou snadno dolů.

Zanesená mikrovlnka

Špinavá mikrovlnka může být peklo. Špatně se umývá a navíc se v ní rády dlouho drží různé pachy z jídla. Pokud chcete proměnit mikrovlnou troubu v čistou, lesklou, voňavou a zcela odmaštěnou, stačí vám k tomu 10 minut času a 100 mililitrů octa. Ten nalijeme do sklenice. Skleničku dáme doprostřed mikrovlnky a zapneme ji na plný výkon na tři minuty. Pak mikrovlnku otevřeme, sklenici vyjmeme a vlhkým hadříkem ji vytřeme. Po mastnotě ani stopy!

Vodní kámen nemá šanci

Když už je řeč o octu - je to výborný zmekčovač vody, takže se hodí i na praní, ale rovněž na odstraňování vodního kamene z kohoutků nebo celých ploch. Jak na to? Připravte si roztok z octa a vody v poměru 1:1. Tip! Pro slinější účinek roztok udělejte z octa, vody a kyseliny citronové v poměru 1:1:1. Roztok si připravte večer před úklidem a nechte jej přes noc v lednici nabrat sílu. Pak už je na vás, na co jej použijete. Můžete do něj namočit hadřík a vydrhnout špatně dostupná místa kuchyňské linky nebo kohoutky nebo jej vyvařit v rychlovarné konvici, je-li zanesená vodním kamenem... Ocet je v tomto směru opravdu zázračný.

Kuchyňské prkénko jako nové

Dřevěná kuchyňská prkénka jsou praktická, a to i proto, že se na ně dají položit horké nádoby zrovna sundané z plotny. To ale na prkénku může zanechat tmavý otisk. Žádný problém! Vezměte větší citron a překrojte jej na polovinu. Dřevěné prkénko pak důkladně potřete citronovou šťávou tam, kde ho chcete vyčistit. Následně na prkénko nasypte bohatou vrstvu mořské soli a nechte působit 10 až 15 minut. Poté zase uchopte citron a prkénko přes sůl znovu vydrbejte. Na závěr stačí vše setřít vlhkým hadříkem - a prkénko bude jako nové.

Jak na zanesené hrnce a staré plechy?

Špinavé plechy a staré, zanesené hrnce mohou být opět krásné, i když úplně bez chemie to nepůjde. Zároveň to ale může vyjít celkem levně. Na vyčištění plechů a hrnců budete potřebovat jedlou sodu a peroxid vodíku, které smícháte v poměru 2:1, až vznikne pasta. Touto kašičkou s čistící mocí pak dokážete vydrhnout i opravdu silně zažrané nečistoty. Po použití pasty plech či hrnec ještě jednou omyjte jarem a důkladně opláchněte čistou teplou vodou. Uvidíte, že jej budete moci používat místo zrcadla!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více