Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví
Zdroj: Pixabay, Marina Pershina, Pixabay licence

Začínají se pomalu objevovat v zapomenutých koutech nejedné zahrady, na mezích, podél cest. Kopřivy nemáme rádi z mnoha důvodů, přitom tahle žahavá bylina patří k neocenitelným pomocníkům v péči o zdraví i krásu a nabízí spoustu využití také v kuchyni.

Kopřiva plná zdraví

Až budete vytrhávat čerstvé jarní kopřivy, zkuste jim dát šanci a nevyhazujte je. Především mladé rostliny jsou totiž obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů, kterých míváme na jaře nedostatek. Z těch nejdůležitějších jsou to zejména vitamíny C, K a B2, z minerálů pak draslík, železo, hořčík a řada zdraví prospěšných kyselin. Je o ní známo, že zbavuje tělo odpadních látek, proto ji bylinkáři staletí používají k jarní očistě organismu. Močopudné účinky kopřivy mají příznivý vliv na ledviny i močový měchýř. Dalším významným kladem je celkové posílení organismu, pozitivní vliv na hladinu cukru či léčba různých kožních onemocnění, což možná překvapí, vzhledem k tomu, že většina z nás se kopřivám vyhýbá kvůli tomu, že umí nepříjemně požahat.

Proč vlastně kopřivy pálí? Mohou za to chloupky, odborně zvané trichomy, kterými jsou pokryté listy blahodárné bylinky. Trichomy připomínají spíše malé bodliny a na špičce každé je malý váček obsahující směs kyseliny mravenčí, histaminů, serotoninu a nervových hormonů. Když o tyto chloupky zavadíte, zabodnou se do kůže a ampulka praskne, přičemž se tekutina z ní uvolní do rány a to pak bolí. Jedná se samozřejmě o obranný mechanismus rostliny, která se tak chrání před tím, aby ji požírala zvířata.

Krása z kopřiv

Na jaře nás často trápí takzvané sezónní padání vlasů. Navíc celá hřívá bývá po zimě mdlá, doslova bez života. Řešením tohoto problému může být kopřivová kúra, kterou si připravíte z nasekaných listů kopřivy, litru vody a dvou lžic jablečného octa. Používejte jako poslední oplach při mytí vlasů. Kopřiva je skvělým pomocníkem i při řešení akné nebo různých ekzémů. Na kožní potíže zabírá kopřivová voda. Tu vyrobíte z větší hrsti čerstvých kopřivových listů, které přelijete čtvrt litrem vroucí vody a necháte vyluhovat. Až vystydne, přecedíte ji do čisté sklenice s vodou. Používá se jako oplach dvakrát denně. V lednici vydrží pět dní.

Kopřiva v kuchyni

Uvaříte z ní ledacos. S ohledem na blížící se Velikonoce je třeba zmínit, že se tradičně přidává do velikonoční nádivky, které dodá barevnost a zajímavou chuť. Připravují se z ní i polévky nebo se dá zpracovat jako špenát. Kopřivy můžete použít do zapečených brambor, těstovin nebo do různých placek. Dá se z ní vyrobit i skvělý salát. V takovém případě je ale třeba kopřivy nejdřív spařit horkou vodou, abyste se nespálili už při jejich přípravě a následně konzumaci. Kopřivy nejsou jen součástí našeho jídelníčku, ale najdete je i v německé, italské nebo bulharské kuchyni. Zajímavé je, že se z kopřiv dokonce vyrábí i pivo. Sice má k tomu klasickému daleko, ale při jeho popíjení alespoň můžete říci, že jste svou jarní kopřivovou kúru splnili na jedničku.

Na co nezapomenout

Kopřivy byste měli sbírat ideálně ráno, kdy jsou nejvíc svěží. Bezpečné budou ty sebrané z vaší zahrádky či z meze někde u pole. Rozhodně byste se ale měli vyhnout jejich sběru na špinavých zaprášených plochách u cest, skládek a podobně. Pokud se rozhodnete kopřivu sušit, pak zásadně na tmavém a dobře větratelném místě. Nejspolehlivěji ji nasušíte v sušičce nastavené na 60 stupňů. A pozor na to, že ozdravná kopřivová kúra by neměla trvat déle než tři týdny, pak je třeba si udělat přestávku. Ani kopřiva navíc není všemocná, proto je třeba se o jejím užívání poradit s lékařem zejména ve chvíli, kdy berete například léky na ředění krve.