Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Zdroj: Kaarma, Pixahive.com, CC0

Našli jste nový recept na výbornou buchtu, nakoupíte ingredience a hodláte se pustit do vaření... Když tu náhle se v prvním kroku objeví: „Ušlehejte sníh z bílků.“ Noční můra mnoha hospodyněk! Není se ale čeho bát. S našimi radami dokážete vyšlehat ten nejlepší bílkový sníh. Vaše bublaniny budou lehké jako obláček a koláče se budou doslova rozplývat na jazyku.

Používejte čerstvá vejce

Na čerstvosti záleží a u bílkového sněhu to platí dvojnásob. Snažte se tedy používat vajíčka co nejčerstvější. Bílek z čerstvých vajec totiž drží po rozklepnutí daleko lépe než bílek ze starších vajec, protože je bohatší na bílkoviny. Ty časem ubývají, bílek ztrácí svou hustou konzistenci a řídne. Proto se sníh ze starších vajec nedá vyšlehat pořádně a hůř drží. Pokud vám stáří vajíček není známo, dobrou pomocí je přidat k bílkům lžičku studené vody. Vyšleháte tak dokonce dvojnásobný objem pěvného sněhu.

Oddělte bílek od žloutku. Ale opatrně!

Na šlehání je potřeba striktně jen bílek, proto jej musíme nejdříve oddělit od žloutku. Použijeme dvě misky, vajíčko rozklepneme v půlce, bílek necháme vytéct do jedné z misek a žloutek následně opatrně přeléváme mezi dvěma půlkami skořápek, aby u něj zbylo co nejméně bílku. Obecně platí, že zatímco u žloutku při vaření může zůstat trochu bílku, sníh z bílků neuděláme, pokud v nich je tuk ze žloutku. Na každé rozklepnuté vejce bychom proto měli použít zvláštní misku na bílek, aby se v případě jednoho nezdaru neznehodnotily i ty ostatní.

I teplota hraje roli

Může to znít jako úplná alchymie, ale na kvalitu vyšlehaného sněhu má vliv i teplota. Platí, že při šlehání by měly bílky mít pokojovou teplotu. Vyšlehají se totiž mnohem lépe, než když jsou studené. Naberou si totiž do sebe víc vzduchu. Pokud se tedy chystáte péct, myslete na to a vajíčka vyndejte z lednice s dostatečným předstihem, ideálně hodinu předem, stačí ale i 30 minut. Profesionální cukráři většinou oddělí bílky večer před pečením, vloží je do nádoby, kterou následně zakryjí a použijí druhý den.

Dodejte sněhu stabilnější základ

Pro lepší konzistenci sněhu zašlehejte do bílků trochu cukru. Sníh tak bude pevnější a tužší, nejlepší je použít ten krupicový. Moučkový cukr není příliš vhodný, může totiž obsahovat stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty. Důležitý je i způsob přidávání cukru. Na začátku šlehání přidejte jen půl dávky cukru. Když jsou bílky ušlehané tak, aby při zvednutí metly zůstávaly na povrchu sněhu špičky, začněte za stálého šlehání tenkým pramínkem přisypávat zbylý cukr. Sníh napřed trochu zřídne, ale postupně se zase vyšlehá dotuha. Pokud potřebujete sníh do slaného pečiva, přidejte místo cukru špetku soli.

Šlehali jste správně?

Dobře vyšlehaný sníh poznáte tak, že po vytažení metly zůstávají vytažené sněhové špičky, které by se neměly ohýbat. Pokud jste si opravdu jisti, můžete zkusit sníh obrátit dnem vzhůru, a když zůstane pevně na místě, šlehali jste správně. Další šlehání je spíše na škodu než k užitku: Přešlehaný sníh totiž rychle vlhne a potom špatně "kypří" těsto. Sníh by měl být našlehaný přibližně za 10 minut.

Komentáře

manzelka

23. 3. 2024 11:29

Na1 bílek dávám 5dkg krystalového cukru a špetku soli a ve vodní lázni šlehám do zhoustnutí .Odstavím a ještě chvíli šlehám. Je to sníh do kremrolí. Z 10bílků naplním 80ks kremrolí.

martina2105

21. 3. 2021 20:09

Tak v tom případě dělám všechno špatně...a nechápu sníh mam vždy tuhý :-O
Vejce z lednice občas se stane že ukapne maličko žloutku v tom množství ...cukr nedávám jen špetku soli ????
Přijde mi to strašné složité

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více