Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky
Zdroj: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

I když je pořád ještě zima v plném proudu, my se už můžeme začít "těšit" na jarní únavu, která se dostavuje se železnou pravidelností. Letos by to tak ale být nemuselo, jen vědět, jaké potraviny a které triky pomohou tomuto nepříjemnému odbobí předejít.

Správně pít, správně jíst...

Jedním z problémů, s nimiž se mnozí lidé potýkají, aniž by si to uvědomovali, je špatný pitný režim. A přitom právě tekutiny jsou pro tělo tolik potřebné. Při jejich nedostatku pociťujeme zbytečnou únavu, tělo nemá dost šancí k tomu, aby vyloučilo všechny obtížné toxiny, ty se hromadí a zatěžují nás. Tak tedy rada jednoznačně zní: dostatečně pijte. Ideální je docela obyčejná voda. Pokud vám nechutná, přidejte do ní třeba lístky máty, citron nebo jiné ovoce. Určitě není nejlepší ochucovat vodu průmyslově vyráběnými a slazenými šťávami.

Samozřejmě - nesmíme zapomenout na vitamíny. Každý si určitě vzpomene na vitamín C, ten ale není jediný, který tělo ke správné funkci a dostatku energie potřebuje. K "céčku" určitě přidejme alespoň v tuto dobu vyšší dávky vitamínů D a také A, stejně jako celou skupinu B. Využít můžeme třeba i tabletky, ale jistě vhodnějším zdrojem je vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny, ideálně v syrovém stavu. Neměli bychom ale pohrdat ani masem, které dodá další nezbytné látky.

Už teď si můžeme zasít třeba řeřichu nebo semínka ředkviček. V případě řeřichy během několika dnů, u ředkviček o něco později, můžeme sklízet mladé vyklíčené rostlinky plné vitamínů. Ty poslouží jako ideální zdroj pro tělo, které musí bojovat s vysílením po šedivé zimě bez dostatku sluníčka a energie, kterou čerpáme i z přírody. Nezapomeňte si proto koupit sáček s řeřichovými semínky, uděláte pro tělo to nejlepší.

Nechme tělo odpočinout - ale ne příliš

Tělo je na počátku jara unavené, tak bychom mu neměli přidělávat další starosti s trávením zbytečně těžké stravy. Právě teď je ideální čas na to nahradit svíčkovou omáčku třeba lehkým salátem s kuřecím masem a pečený bůček houbovým rizotem. Uvidíte, jak rychle poznáte ten rozdíl.

Nejen strava, ale i celkové prostředí, ve kterém žijeme, je důležité. Proto bychom si měli dopřát i příjemné vůně. Účinky aromaterapie jsou přece jednoznačně prokázané. Dobrou službu udělá třeba exotické ovoce, jako jsou mandarinky, pomeranče a další. Navíc můžeme tuto "kúru" spojit s přísunem vitamínů pro tělo. Stačí jen nechat takovou oloupanou mandarinku chvíli na stole. Provoní byt, a pak si na ní ještě pochutnáte.

V souvislosti s kondicí a lepší náladou nemůžeme vynechat ani zmínku o cvičení. I když venku mrzne, pořád se můžeme vydat alespoň na kratší procházku. Okysličení mozku a protažení svalů udělá tělu dobře a přinese osvěžení. Ti zdatnější si samozřejmě mohou i zaběhat nebo zacvičit buď doma či ideálně venku. Protože je lepší podniknout preventivní kroky, než řešit případné problémy, uděláme lépe, když začneme s přípravou na boj s jarní únavou už nyní. Uvidíte, že se to vyplatí.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více