Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky

I když je pořád ještě zima v plném proudu, my se už můžeme začít "těšit" na jarní únavu, která se dostavuje se železnou pravidelností. Letos by to tak ale být nemuselo, jen vědět, jaké potraviny a které triky pomohou tomuto nepříjemnému odbobí předejít.
Správně pít, správně jíst...
Jedním z problémů, s nimiž se mnozí lidé potýkají, aniž by si to uvědomovali, je špatný pitný režim. A přitom právě tekutiny jsou pro tělo tolik potřebné. Při jejich nedostatku pociťujeme zbytečnou únavu, tělo nemá dost šancí k tomu, aby vyloučilo všechny obtížné toxiny, ty se hromadí a zatěžují nás. Tak tedy rada jednoznačně zní: dostatečně pijte. Ideální je docela obyčejná voda. Pokud vám nechutná, přidejte do ní třeba lístky máty, citron nebo jiné ovoce. Určitě není nejlepší ochucovat vodu průmyslově vyráběnými a slazenými šťávami.
Článek z magazínu
Samozřejmě - nesmíme zapomenout na vitamíny. Každý si určitě vzpomene na vitamín C, ten ale není jediný, který tělo ke správné funkci a dostatku energie potřebuje. K "céčku" určitě přidejme alespoň v tuto dobu vyšší dávky vitamínů D a také A, stejně jako celou skupinu B. Využít můžeme třeba i tabletky, ale jistě vhodnějším zdrojem je vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny, ideálně v syrovém stavu. Neměli bychom ale pohrdat ani masem, které dodá další nezbytné látky.
Už teď si můžeme zasít třeba řeřichu nebo semínka ředkviček. V případě řeřichy během několika dnů, u ředkviček o něco později, můžeme sklízet mladé vyklíčené rostlinky plné vitamínů. Ty poslouží jako ideální zdroj pro tělo, které musí bojovat s vysílením po šedivé zimě bez dostatku sluníčka a energie, kterou čerpáme i z přírody. Nezapomeňte si proto koupit sáček s řeřichovými semínky, uděláte pro tělo to nejlepší.
Nechme tělo odpočinout - ale ne příliš
Tělo je na počátku jara unavené, tak bychom mu neměli přidělávat další starosti s trávením zbytečně těžké stravy. Právě teď je ideální čas na to nahradit svíčkovou omáčku třeba lehkým salátem s kuřecím masem a pečený bůček houbovým rizotem. Uvidíte, jak rychle poznáte ten rozdíl.
Nejen strava, ale i celkové prostředí, ve kterém žijeme, je důležité. Proto bychom si měli dopřát i příjemné vůně. Účinky aromaterapie jsou přece jednoznačně prokázané. Dobrou službu udělá třeba exotické ovoce, jako jsou mandarinky, pomeranče a další. Navíc můžeme tuto "kúru" spojit s přísunem vitamínů pro tělo. Stačí jen nechat takovou oloupanou mandarinku chvíli na stole. Provoní byt, a pak si na ní ještě pochutnáte.
Článek z magazínu
V souvislosti s kondicí a lepší náladou nemůžeme vynechat ani zmínku o cvičení. I když venku mrzne, pořád se můžeme vydat alespoň na kratší procházku. Okysličení mozku a protažení svalů udělá tělu dobře a přinese osvěžení. Ti zdatnější si samozřejmě mohou i zaběhat nebo zacvičit buď doma či ideálně venku. Protože je lepší podniknout preventivní kroky, než řešit případné problémy, uděláme lépe, když začneme s přípravou na boj s jarní únavou už nyní. Uvidíte, že se to vyplatí.
Témata: jaro, detox, jarní únava, zdravá strava, zdravá výživa, klíčky, mandarinka, ovoce, zelenina, vitamíny, vitamín C, vitamín D, vitamín A, dieta
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?
„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“… Číst více
Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?
Ne každý den je posvícení a ne každý den máme… Číst více
Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou
Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní.… Číst více
Na palačinky i proti nachlazení: Vyrobte si bezový sirup podle našich babiček
Bezová sezóna je tady a vy si můžete vyrobit… Číst více
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?
Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a… Číst více
Vzpomínky na dětství: Jak uvařit skvělou krupicovou kaši nebo rajskou s knedlíkem?
Zdánlivě obyčejné pokrmy bývají často mezi těmi… Číst více
5 zákusků do skla: Likérovou špičku, mrkvový dort nebo cheesecake můžete servírovat i zcela netradičně. Jak na to?
Milujete dorty všech příchutí? Kdo by ses nimi… Číst více
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Nejběžnější křehké těsto všichni určitě znáte jako těsto linecké, ale vsadím se, že ani různé slané i sladké koláče a páje nebo mřížkové koláče vám… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vylepšete své dobroty a vařte jako profesionál. Otestovali jsme pro vás tekuté koření od Podravky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovocné želé bonbony
Přidáno před 1 hodinou

Fazolová směs s bramborem
Přidáno před 2 hodinami

Čachochbili
Přidáno před 5 hodinami

Nanuky z ostružin
Přidáno před 21 hodinami

Vepřová plec ve smetanové znojemské omáčce
Přidáno 19. 5. 2022 10:19

Toust v omeletě
Přidáno 19. 5. 2022 10:17
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.