Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
Zdroj: Merylas, Toprecepty

Také máte pudink s piškoty a ovocem spojený hlavně s dětstvím? Tahle lehce stravitelná lahůdka ovšem může sloužit nejen jako samostatný dezert, ale také jako základ jemného cukrářského krému. Když ten se vám povede, má spoustu využití v nejrůznějších moučnících.

Pudink v průběhu věků

Pod pojmem pudink byste v dávné minulosti mohli ochutnat mnohá jídla, dokonce i slaná, která náš dnešní oblíbený rosolovitý dezert připomínala jen vzdáleně. Ostatně, ani typický anglický vánoční pudink se tomu našemu nepodobá, připomíná spíš hutnou, velmi sladkou bábovku plnou ořechů, kandovaného ovoce, rozinek a mnoha dalších surovin. Zajímá-li vás víe, jaké proměny zažil pudink v průběhu staletí a kdo první a proč vymyslel jeho práškovou verzi, kterou používáme dodnes, přečtěte si to v našem článku zde.

Ale zpět k jemné dobrotě z mléka, cukru a škrobu. Příprava pudinku z prášku je relativně snadná, byť má svá pravidla. Pojďme si je zopakovat a přidejme navíc tipy, jak z hutného pudinku vyrobit jemně nadýchaný cukrářský krém.

Fígl s máslem

Při vaření pudinku se mohou pokazit v zásadě dvě věci. Pudink se může připálit a můžou se v něm udělat hrudky. Obojímu se dá velice snadno zabránit. Proti připálení existuje malý fígl, a tím je máslo. Stačí jím vymazat kastrůlek, v němž se bude pudink vařit. Nejen, že se pak pudink nepřichytí, ale také získá během vaření krásnou máslovou vůni. Proto vždy začněte vymazáním kastrůlku, a až pak do něj vlijte asi 2/3 mléka určeného k přípravě. Ve zbylé části mléka rozmíchejte pudink s moučkovým cukrem. Jakmile bude mléko v kastrůlku horké, což poznáte i podle páry, vlijte do něj zbylé mléko s pudinkovým práškem a okamžitě začněte směs vařečkou míchat. Teď přichází důležitý moment. V míchání skutečně nepolevujte, protože během chvilky se začne pudinková tekutina měnit v hustou kaši. Právě míchání zabrání vzniku hrudek. Tento základ přípravy je stejný jak u pudinku, tak u pudinkového krému. Rozdíl je pouze v poměru surovin.

Jak se vyhnout škraloupu?

Pro přípravu pudinkového máslového krému je potřeba použít méně mléka. Na jeden klasický kupovaný pudinkový prášek dáváme 500 ml mléka, při vaření základu na krém ale bude stačit jen 300 ml. Dále postupujte stejně jako při vaření pudinku, jen počítejte s tím, že směs bude opravdu hustá a je potřeba míchat ji ke konci vaření intenzivně. Od chvíle houstnutí stačí už jen velmi krátce provařit a pudink je hotov. Ještě horký jej vlijte do hlubokého talíře a přikryjte potravinářskou folií. Přitiskněte ji přímo na pudink tak, aby velmi těsně přiléhala. Folie zabrání vytvoření škraloupu, který nám u pudinku ve formě dezertu nevadí, ale v krému by dělal neplechu.

Prošlehání s máslem

Pudink máte uvařený, teď je nutné nechat jej zcela vychladnout. Ve stejné době vyjměte máslo z lednice. Aby se obě suroviny dobře spojily, je nutné, aby měly stejnou teplotu. Máslo musí být změklé a pudink nesmí být ani studený, ani na pohmat přes folii teplý. Nedávejte proto pudink chladnout do lednice, nechte jej klidně stát na kuchyňské lince. Při běžné pokojové teplotě pudink vychladne asi za 2 hodiny. A zhruba stejný čas potřebuje máslo, aby změklo. Jakmile budou obě suroviny připraveny, můžete do pudinku po částech vešlehávat máslo. Obě suroviny se spojí a vznikne odlehčený máslový cukrářský krém. A kolik másla dát? Záleží na tom, jestli chcete krém víc pudinkový, nebo víc máslový. Podle toho použijte mezi 130 až 200 g másla.

Kam s krémem a jak jej ochutit?

Pudinkový máslový krém je skvělý v dortech, velmi dobře se s ním zdobí malé dortíčky cupcakes, ale využijete jej i do piškotové rolády nebo při plnění cukroví. Hodí se také na různé buchty. Pokud jej připravíte z vanilkového nebo smetanového pudinku, dá se skvěle dochutit; třeba ořechy, kokosem, datlovým sirupem nebo mletou kávou. Případně si ochucení krému zvolte už při výběru pudinkového prášku. Je libo banánový, malinový, nebo snad čokoládový?

Počítejte s tím, že pudink vydrží asi stejně dlouho jako všechny zákusky. Dezerty s pudinkem proto spotřebujte do tří dnů. Pokud tímto krémem plníte cukroví, dělejte to až den před podáváním. Není to ideální krém na uležení, mohl by se zkazit.

Tip navíc: šlehačka!

Máslo je pro vás moc tučné a chcete krém opravdu nadýchaný? Pak spojte pudinkový základ na krém se šlehačkou. Jak na to? Opět uvařte hustý pudink, ale nechte jej vychladnout v lednici. Potom ušlehejte jeden kelímek smetany ke šlehání dotuha a ručně jej vmíchejte do vychlazeného pudinku. Tento krém je ideální do věnečků, hodí se ale i na piškotové řezy.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více