Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačky

Různě ochucené šlehačky čítají mnoho druhů, i ty, které by vás nikdy nenapadly. Šikovná cukrářka vás naučí, jak připravit karamelovou, kávovou, pařížskou a jiné druhy šlehaček, které dodají moučníkům nový chuťový rozměr.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitta Mat Jitta Mat

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min Doba přípravy se odvíjí od druhu připravované šlehačky

30 min (30 min příprava, Doba přípravy se odvíjí od druhu připravované šlehačky )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 002 kJ /
8 844 kcal
Bílkoviny82,89 g
Tuky725,80 g
Vláknina14,56 g
Cholesterol 2,27 g
Sodík 1,08 g
Sůl2,83 g
Sacharidy487,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smetanou rozumějte smetanu ke šlehání s obsahem tuku 33% (215 g je klasický kelímek Kunín, Olma aj.). Aby bylo možno smetanu dobře vyšlehat, měla by být dobře vychlazená (2-6 °C). Krok 2: Šleháme vždy od nejnižšího stupně a když začne houstnout, rychlost šlehače zvyšujeme. Cukr přidáváme vždy až před ukončením šlehání. Čokoládu na vaření můžete nahradit čokoládovou polevou. Krok 3: Sladká šlehačka:
Dle postupu výše vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr. Krok 4: Kávová šlehačka:
Smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme. Krok 5: Karamelová šlehačka:
Cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g, tj. půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany (kelímek a půl) vyšleháme, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky. Krok 6: Pařížská šlehačka (lehká):
Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky. Krok 7: Pařížská šlehačka (těžká):
Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme. Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů. Krok 8: Čokoládová šlehačka:
Vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme. Krok 9: Náhradní šlehačka:
Mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku. Krok 10: Sněhová šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany. Krok 11: "Falešná" šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme.

TIP: Jak na dokonalou šlehačku

Zveřejněno 7. 5. 2015

Poznámka autorky Jitta Mat

Není-li uvedeno jinak, jsou šlehačky určeny k rychlé spotřebě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nxP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nxP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Díky za připomenutí náhradní šlehačky. Už ji chci dlouho vyzkoušet z kozího mléka a másla. Kvůli alergii na kravský kaseinát (tj. "kravské mléko ne, máslo ano"). Zajímá mne, jestli bude na přípravu jednodušší než domácí kokosová šlehačka. Ta je výborná, ale na přípravu trochu časově náročnější.

Jitta Mat: Jitko, vymyslela jsi aranzovani moc pekne!:-):yes:

Opět ukládám a dávám bod :yes:

yanull: Děkuji moc. Mě samotnou už to taky nebaví věčně někde nahánět po kuchařkách a sešitech, tak proto tento systém. Jsem ráda, že nejsem sama. ;-)

Hodnotím Jitko velmi kladně, zase vše pohromadě, jako náplně do buchet :-);-):-p:-K +1 :yes:

No, nikdy mě nenapadlo aranžovat a fotit samotnou šlehačku, takže zatím takové ilustrační foto.:-(

Tématické fráze:
šlehacka, domácí šlehačka ze smetany, domácí šlehačka, jak vyšlehat šlehačku, šlehačka ze smetany, šlehačka recept, šlehaní šlehačky, jak udelat slehacku, jak ušlehat šlehačku, rychlá domácí šlehačka, šlehačka ke šlehání, recept na slehacku, recepty ze slehacky, šlehačka domácí, šlehačka recept ze smetany, vyslehani slehacky, jak se děla šlehačka, kávová šlehačka, jak vyšleháme šlehačku, jak šlehat šlehačku

Suroviny:
smetana ke šlehání, cukr moučkový, smetana ke šlehání, cukr moučkový, káva, cukr krupice, smetana ke šlehání, smetana ke šlehání, kakao, cukr krupice, smetana ke šlehání, cukr krupice, čokoláda na vaření, kakao, smetana ke šlehání, cukr krupice, čokoláda na vaření, mléko plnotučné, máslo, bílek, cukr moučkový, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, bílek, cukr moučkový, máslo

Přidat fotografie receptu