Šlehačky
Různě ochucené šlehačky čítají mnoho druhů, i ty, které by vás nikdy nenapadly. Šikovná cukrářka vás naučí, jak připravit karamelovou, kávovou, pařížskou a jiné druhy šlehaček, které dodají moučníkům nový chuťový rozměr.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 37 002 kJ / 8 844 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,89 g |
Tuky | 725,80 g |
Vláknina | 14,56 g |
Cholesterol | 2,27 g |
Sodík | 1,08 g |
Sůl | 2,83 g |
Sacharidy | 487,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smetanou rozumějte smetanu ke šlehání s obsahem tuku 33% (215 g je klasický kelímek Kunín, Olma aj.). Aby bylo možno smetanu dobře vyšlehat, měla by být dobře vychlazená (2-6 °C).
Krok 2: Šleháme vždy od nejnižšího stupně a když začne houstnout, rychlost šlehače zvyšujeme. Cukr přidáváme vždy až před ukončením šlehání. Čokoládu na vaření můžete nahradit čokoládovou polevou.
Krok 3: Sladká šlehačka:
Dle postupu výše vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr. Krok 4: Kávová šlehačka:
Smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme. Krok 5: Karamelová šlehačka:
Cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g, tj. půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany (kelímek a půl) vyšleháme, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky. Krok 6: Pařížská šlehačka (lehká):
Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky. Krok 7: Pařížská šlehačka (těžká):
Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme. Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů. Krok 8: Čokoládová šlehačka:
Vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme. Krok 9: Náhradní šlehačka:
Mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku. Krok 10: Sněhová šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany. Krok 11: "Falešná" šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme.
Dle postupu výše vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr. Krok 4: Kávová šlehačka:
Smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme. Krok 5: Karamelová šlehačka:
Cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g, tj. půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany (kelímek a půl) vyšleháme, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky. Krok 6: Pařížská šlehačka (lehká):
Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky. Krok 7: Pařížská šlehačka (těžká):
Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme. Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů. Krok 8: Čokoládová šlehačka:
Vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme. Krok 9: Náhradní šlehačka:
Mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku. Krok 10: Sněhová šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany. Krok 11: "Falešná" šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme.
Zveřejněno 7. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šlehačky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1nxP
Moje poznámka
Šlehačky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1nxP
Nejnovější recepty
Vánoční vaječný koňak
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s hermelínovou pomazánkou
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s nivou
Přidáno před 11 hodinami
Minikarbanátky s houbovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky z chleba s balkánskou pomazánkou
Přidáno před 11 hodinami
Kokosové špičky s rumovou náplní
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vánoce s dokonalým vínem: Jaké víno vybrat ke kaprovi a dalším svátečním pokrmům
Recept na vaječný koňak podle Josefa Maršálka: Voní po vanilce a mandlích, je krásně hladký a chutná fantasticky
Jak na krém do cukroví, který déle vydrží? Sázkou na jistotu je máslový základ, alkohol navíc a dostatek cukru
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapr pečený na cibuli
Renata Svetnov před 23 minutami
Sváteční pomazánka z nivy
Elivet před 9 hodinami
Vánoční linecká kolečka
Kava 2 před 11 hodinami
Medovo-kokosové cukroví
Panova před 11 hodinami
Kakaová kolečka s čokoládovo-koňakovým krémem
Panova před 12 hodinami
Citronové kytičky
Panova před 12 hodinami
Kuličky Raffaelo
80Katerina.M před 12 hodinami
Kuličky z medového těsta
juli90 před 14 hodinami
Těstoviny s brokolicí
LenuleJ. před 14 hodinami
Nejlepší marokánky
Santa Suzana21 před 15 hodinami
Tématické fráze:
šlehacka,
domácí šlehačka ze smetany,
domácí šlehačka,
jak vyšlehat šlehačku,
šlehačka ze smetany,
šlehačka recept,
šlehaní šlehačky,
jak udelat slehacku,
jak ušlehat šlehačku,
rychlá domácí šlehačka,
šlehačka ke šlehání,
recept na slehacku,
recepty ze slehacky,
šlehačka domácí,
šlehačka recept ze smetany,
vyslehani slehacky,
jak se děla šlehačka,
kávová šlehačka,
jak vyšleháme šlehačku,
jak šlehat šlehačku
Suroviny:
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
káva,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
kakao,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
cukr krupice,
čokoláda na vaření,
kakao,
smetana ke šlehání,
cukr krupice,
čokoláda na vaření,
mléko plnotučné,
máslo,
bílek,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
smetana ke šlehání,
bílek,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (6)