Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízový sirup

Sklízíte jeden rybíz za druhým, ale koláčů už máte dost? Pokud vám tyhle nakyslé bobulky samotné nejedou, vyrobte si rybízový sirup. Je velice lahodný a pokud ho nebudete dlouho tepelně zpracovávat, zachová si i velké množství vitamínů.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min + doba odstátí ovoce ve vodě do druhého dne

150 min (150 min příprava, + doba odstátí ovoce ve vodě do druhého dne)

6. 7. 2008 20:38

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše chalupářská
kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie26 776 kJ / 6 400 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 600,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové. Čím je ovoce sladší, tak přidáme více kyseliny citrónové.

Recept je z nějaké knížky o konzervování, sirup dělám už léta. Pokud je zachována teplota a čistota láhví a víček, tak se nekazí. Je dost sladký, ale nesladím už pak čaj. Množství cukru ale jde i snížit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jitka

12. 8. 2016 17:18

Tak jsem dnes dělala sirup, na chuť je výborný, ale je ještě teplý, tak uvidím až vychladne jestli nezrosolovatí. Asi jsem málo sbírala pěnu, protože mám půl láhve čirý a půl je zakalený.

Michaela Medkova Michaela Medkova

3. 8. 2015 14:13

Super recept:yes:,letos dělám již po třetí z rybízu. Dáváme ho do čaje a já si ho dávám do vody:yes:

Merylas Merylas

12. 7. 2015 08:36

Zuzana: Je vždy lepší použít to řidší platýnko nebo kus gázy, nechat procedit, dát do ranečku a pak jen velmi lehce nahoře zmáčknout. Neměla by se do šťávy dostat dřeň. Ta pak rosolovatí, sirup zakalí, drží se nahoře ve sklenici a někdy se tam může objevit i plíseň. Jinak nějaké to smítko chuť neovlivní, nějaké nečistoty se odstraní s pěnou, která se při zahřátí sbírá.:-K

Zuzana

10. 7. 2015 17:56

Tak po internetu různě brouzdala a hledala, jak si udělat domácí sirup a tenhle se mi zamlouval nejvíce :yes:. Teď jsem sirup dodělala...chuťově je opravdu vynikající...akorát ho nemám tak čirý :-/ bude to mít na něco vliv...? nedělala jsem to totiž přes plátýnko, ale přes cedník (s hodně malými dírkami, ale přes něj vždy nějaké to snítko uteklo) :-)

Merylas Merylas

26. 7. 2014 06:34

irena: Irenko, sirup spíše zrosolovatí, když je třeba méně té vody a převažuje ovoce, nebo taky může, když se vše hodně silou vymačká. Spíš to bylo v Tvém případě obojí. Ale jinak to ničemu nevadí, kazit se nebude, jen se hůře dostává ze sklenic. Tak třeba příště použít nějaké se širším hrdlem - třeba typově jako od kečupu, nebo dát celou láhev na chvíli nahřát do vodní lázně. Podle mých fotek vidíš, že jsem rosol neměla, myslím, že jsem asi použila více vody než Ty. Škoda, že jsem to kdysi přesně neodměřila a nezvážila, dělávala jsem to "od oka".Taky asi může výsledek ovlivnit zralost ovoce, čím je zralejší, tak obsahuje více pektinu a díky němu pak výrobky rosolovatí.:-K

tejaja tejaja (moderátorka)

22. 7. 2014 20:45

irena: absolútne nie, buď kľudná. ;-)

irena

22. 7. 2014 19:04

tejaja:chutove je výborný. Přidala jsem zázvor a citrony s limetou...Jen je to holt rosol.:-D trvanlivost by to ale ovlivnit nemělo.

tejaja tejaja (moderátorka)

21. 7. 2014 18:07

irena::-)žiadne obavy, tvoj komentár by mali čítať všetci, čo tvrdia, že im ríbezľový lekvár netuhne. :-D Pri jednom som napísala, že ríbezle tuhnú, aj keď nechceme. To je tvoj prípad. :-) Ale nemaj obavy, ako lekvár to nebude a vo vode alebo čaji sa ti to rozpustí.;-)

irena

21. 7. 2014 15:20

No bohuzel mně zrosolovatel...neni to tim, ze přes gazu vymačkávam stavu vice??? Rovněž jsem přidala cukr do studeného vylisovane šťávy a teprve pak zahrála. Vyklepu tu pak ze sklenice kdyz oprabdu fest zrosolovati?

vašek

19. 7. 2014 21:48

vasek.rybar@volny.czŠťávu z rybízu,(černého i červeného)a bezinek dělám úpně jednoduše.Suroviny,když je jich více proženu odšťavňovačem,menší množství odstopkuju.Šťávu z odšťavňovače smíchám
1 l šťávy

Merylas Merylas

16. 7. 2014 22:22

Eva: Děkuji:-K

Eva

16. 7. 2014 12:36

Můžu jen doporučit!!super recept!

Metaphora

17. 7. 2013 12:00

Dobrý den,dnes jsem zkoušela dělat sirup podle p.Rena a chutově je bezvadný,tak jsem zvědavá,až schládne,jaký bude;-)

Reno

1. 9. 2012 12:28

podle tohoto receptu jsem již vyzkoušel a je to v pohodě.
prakticky to dělám od oka ;-), zhruba 1-1,2 kg rybízu, mám namrazeno v balíčkách, 1 kg cukru, asi litr vody a 40g kyseliny citronové (Labeta, tu zrovna měli).
vezmu rybíz, mám namrazený, odstopkovaný, přes noc nechám odmrazit v lednici, rozemelu v mixéru a dám vařit, se vším,i s jadýrkama, zbytkama slupek. Když se vaří přidám cukr, míchám až se rozpustí a poté nasypu balíček 40g kyseliny citronové. až se směs povaří, tak po 10 minutách jí přecedím přes sítko, abych oddělil jadýrka, ty mě tam dost štvali, nechal sem je tam napoprvé a plním do lahví.

mám pak sirupu cca 2 litry a mě vydrží na měsíc, takže ani nevím jak je to s kazením ;-).

ale

5. 8. 2012 23:22

Martine,před plněním do lahví si udělejte zkoušku rosolovatění.Kápněte si trochu šťávy na talířek a dejte to do ledničky.Kyselina citrónová jde nahradit šťávou z citronu.Na konzervaci by to nemělo mít vliv.Důležitá je teplota,aby se to převařilo,a sterilita nádoby i víčka.Sklínky před plněním umyju a ještě dám upéct na 20minut do trouby.Víčka vyvařím.Je to ok,jen pozor na etikety,ať vám v troubě nevoní.. dílu zdar :-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše chalupářská
kuchařka

Nově v prodeji!

Koupit

Marie

Další recepty

Tématické fráze: rybízová šťáva černý rybízový recepty stava z rybizu sirup z černého rybízu šťáva z červeného rybízu domácí sirup z černého rybízu sirup z ostružin ribizovy sirup štáva z černého rybízu sirup z cerveneho rybizu-recept stava z cerveneho rybizu recept rybízová šťáva recept cerveny rybiz recepty rybízový syrup domácí sirup domácí sirup z ostružin sirup z černého rybízu recept sirup z cerneho rybizu za studena domácí rybízová šťáva sirup za studena

Suroviny: rybíz, cukr krupice, kyselina citronová

TopRecepty.cz

Rybízový sirup

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LND