Rybízový sirup

Merylas Kuchař:

Zavařeniny 29 názorů

56

Suroviny

Rybíz černý nebo červený
cukr
kyselina citrónová
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme, přidáme trochu vody, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy).

  2. Necháme do druhého dne, občas promíchám. Nesmí ale moc zkvasit.

  3. Pak přes gázu, nebo řídké plátno zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby.

  4. Zahřejeme zhruba na 70°C a přidáme na každý litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové.

  5. Zahřejeme na 85°C, mícháme, sbíráme pěnu.

  6. Ihned ještě horké plníme do lahví, zavíčkujeme, položíme a necháme vychladnout. Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí.

  7. Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové. Čím je ovoce sladší,tak více kyseliny citrónové.

Poznámka

Recept je z nějaké knížky o konzervování, sirup dělám už léta. Pokud je zachována teplota a čistota láhví a víček tak se nekazí. Je sladký, ale nesladím už pak čaj.

Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rybízový sirup

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Tak jsem dnes dělala sirup, na chuť je výborný, ale je ještě teplý, tak uvidím až vychladne jestli nezrosolovatí. Asi jsem málo sbírala pěnu, protože mám půl láhve čirý a půl je zakalený.

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Super recept:yes:,letos dělám již po třetí z rybízu. Dáváme ho do čaje a já si ho dávám do vody:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Zuzana: Je vždy lepší použít to řidší platýnko nebo kus gázy, nechat procedit, dát do ranečku a pak jen velmi lehce nahoře zmáčknout. Neměla by se do šťávy dostat dřeň. Ta pak rosolovatí, sirup zakalí, drží se nahoře ve sklenici a někdy se tam může objevit i plíseň. Jinak nějaké to smítko chuť neovlivní, nějaké nečistoty se odstraní s pěnou, která se při zahřátí sbírá.:-K

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Tak po internetu různě brouzdala a hledala, jak si udělat domácí sirup a tenhle se mi zamlouval nejvíce :yes:. Teď jsem sirup dodělala...chuťově je opravdu vynikající...akorát ho nemám tak čirý :-/ bude to mít na něco vliv...? nedělala jsem to totiž přes plátýnko, ale přes cedník (s hodně malými dírkami, ale přes něj vždy nějaké to snítko uteklo) :-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    irena: Irenko, sirup spíše zrosolovatí, když je třeba méně té vody a převažuje ovoce, nebo taky může, když se vše hodně silou vymačká. Spíš to bylo v Tvém případě obojí. Ale jinak to ničemu nevadí, kazit se nebude, jen se hůře dostává ze sklenic. Tak třeba příště použít nějaké se širším hrdlem - třeba typově jako od kečupu, nebo dát celou láhev na chvíli nahřát do vodní lázně. Podle mých fotek vidíš, že jsem rosol neměla, myslím, že jsem asi použila více vody než Ty. Škoda, že jsem to kdysi přesně neodměřila a nezvážila, dělávala jsem to "od oka".Taky asi může výsledek ovlivnit zralost ovoce, čím je zralejší, tak obsahuje více pektinu a díky němu pak výrobky rosolovatí.:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    irena: absolútne nie, buď kľudná. ;-)

    Odpovědět

  • irena irena(neregistrovaná)

    tejaja:chutove je výborný. Přidala jsem zázvor a citrony s limetou...Jen je to holt rosol.:-D trvanlivost by to ale ovlivnit nemělo.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    irena::-)žiadne obavy, tvoj komentár by mali čítať všetci, čo tvrdia, že im ríbezľový lekvár netuhne. :-D Pri jednom som napísala, že ríbezle tuhnú, aj keď nechceme. To je tvoj prípad. :-) Ale nemaj obavy, ako lekvár to nebude a vo vode alebo čaji sa ti to rozpustí.;-)

    Odpovědět

  • irena irena(neregistrovaná)

    No bohuzel mně zrosolovatel...neni to tim, ze přes gazu vymačkávam stavu vice??? Rovněž jsem přidala cukr do studeného vylisovane šťávy a teprve pak zahrála. Vyklepu tu pak ze sklenice kdyz oprabdu fest zrosolovati?

    Odpovědět

  • vašek vašek(neregistrovaný)

    vasek.rybar@volny.czŠťávu z rybízu,(černého i červeného)a bezinek dělám úpně jednoduše.Suroviny,když je jich více proženu odšťavňovačem,menší množství odstopkuju.Šťávu z odšťavňovače smíchám
    1 l šťávy

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Eva: Děkuji:-K

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Můžu jen doporučit!!super recept!

    Odpovědět

  • Metaphora Metaphora(neregistrovaná)

    Dobrý den,dnes jsem zkoušela dělat sirup podle p.Rena a chutově je bezvadný,tak jsem zvědavá,až schládne,jaký bude;-)

    Odpovědět

  • Reno Reno(neregistrovaný)

    podle tohoto receptu jsem již vyzkoušel a je to v pohodě.
    prakticky to dělám od oka ;-), zhruba 1-1,2 kg rybízu, mám namrazeno v balíčkách, 1 kg cukru, asi litr vody a 40g kyseliny citronové (Labeta, tu zrovna měli).
    vezmu rybíz, mám namrazený, odstopkovaný, přes noc nechám odmrazit v lednici, rozemelu v mixéru a dám vařit, se vším,i s jadýrkama, zbytkama slupek. Když se vaří přidám cukr, míchám až se rozpustí a poté nasypu balíček 40g kyseliny citronové. až se směs povaří, tak po 10 minutách jí přecedím přes sítko, abych oddělil jadýrka, ty mě tam dost štvali, nechal sem je tam napoprvé a plním do lahví.

    mám pak sirupu cca 2 litry a mě vydrží na měsíc, takže ani nevím jak je to s kazením ;-).

    Odpovědět

  • ale ale(neregistrovaný)

    Martine,před plněním do lahví si udělejte zkoušku rosolovatění.Kápněte si trochu šťávy na talířek a dejte to do ledničky.Kyselina citrónová jde nahradit šťávou z citronu.Na konzervaci by to nemělo mít vliv.Důležitá je teplota,aby se to převařilo,a sterilita nádoby i víčka.Sklínky před plněním umyju a ještě dám upéct na 20minut do trouby.Víčka vyvařím.Je to ok,jen pozor na etikety,ať vám v troubě nevoní.. dílu zdar :-K

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo