Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První zeleninová pomoc: Na sluncem spálenou kůži pomůže rajče, na hmyzí bodnutí cibule
Zdroj: Unplash, Elaine Casap

Zelenina by měla být každodenní součástí našeho jídelníčku. Ale naše babičky, nebo i babičky v jiných zemích, ji dokázaly využívat také k léčbě různých zranění a jiných zdravotních potíží. Zkusíte to taky?

Obklady z přírody

Jistě, dnes už jsou léky skoro na všechno. Když vás štípne vosa, můžete místo potřít speciálním chladivým gelem, když si podvrtnete kotník, dáte na něj krém z lékárny. Naši předkové tyhle možnosti neměli, tak zkoušeli využít darů přírody. A nutno říci, že často úspěšně. Proto i my dnes můžeme ušetřit peníze a vrátit se, alespoň někdy, k „zelené lékárně“. V dnešním článku se zaměříme na léčení potíží pomocí zeleniny přikládané zvenku na tělo.

Brambory pomůžou na kolena

Levná zelenina je plná vitamínů a může tak být nejen skvělou potravinou, ale také účinným léčebným prostředkem. Teplý bramborový zábal mírní bolest, ulevuje namoženým svalům, prohřívá klouby a podporuje prokrvení dýchacích cest. Zábal připravíte jednoduše. Je potřeba uvařit brambory ve slupce, poté je rozmačkat vidličkou a nanést na čistou bavlněnou látku. Obklad přikládá na postižená místa. Jen dejte pozor, aby brambory moc nepálily! Šťáva ze syrových brambor pro změnu pomáhá mírnit akné, léčí drobné záněty a zesvětluje pigmentové skvrny. Stačí nastrouhat najemno brambory, šťávu vymačkat, aplikovat na postižená místa a nechat 15 až 20 minut působit.

Zelí odstraní bolehlav

Další levný zázrak z kuchyně! Zelné listy pomáhají mírnit bolesti hlavy i zubů, jsou nápomocné při léčbě zánětu v prsou při kojení a výhodné jsou i na popáleniny. Použijte vždy čerstvou hlávku zelí, z níž odstraníte vnější nebo poškozené listy. Jemné křupavé spodní lístky vyloupněte, vyřízněte středové žebro a list vždy rozválejte válečkem na nudle, nebo jej natlučte paličkou na maso. Takto zelný list pustí šťávu, kterou můžete využít při obkladech. List vždy položte na postižené místo, u bolesti hlavy například na čelo nebo zátylek, a přikryjte gázou. Nechte působit, a pak pokožku opláchněte.

Rajčata zachrání kůži

V době dovolených se nám občas přihodí nemilá věc. Ze sluníčka si spálíme kůži. V takovém případě jsou vynikající první pomocí rajčata nebo salátové okurky. Čerstvou zeleninu stačí nakrájet na plátky, přiložit na spálená místa a nechat působit. Někdy se též doporučuje smíchat rozmixovaná rajčata s řeckým jogurtem a touto omáčkou kůži potírat. Rajče dodá hydrataci, jogurt zase tuk, obojí dohromady pomůže sluncem namáhané kůži dát se zase do pořádku. Při plavání v moři se občas nevyhneme setkání se žahavou medúzou. Pokud nás popálí, odborníci radí nepanikařit, ale vylézt hned v klidu z vody, odstranit ručníkem z pokožky případné zbytky chapadel a jemných ostnů a na kůži ihned přiložit rozkrojené rajče. Pomáhá stejně jako při spálení pokožky sluncem. 

Cibule mírní otoky

Svědění, pálení, otok… To vše může nastat při hmyzím útoku. Komáři, ovádi a jiné potvory totiž dovolenou nemají, naopak rády využijí té naší třeba u jihočeského rybníku nebo na břehu Balatonu. Máte-li ale po ruce cibuli, moc si neškrtnou. Cibule díky obsaženým silicím rychle mírní následky poštípání, zbaví vás svědění i bolesti a zabrání vzniku otoku. Je potřeba jen rozkrojit čerstvou cibuli a hned ji přiložit na místo. Obklad z vařené cibule pro změnu uleví bolavému krku.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více