Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová hitparáda: Dáte si vepřové na houbách, babiččinu bramboračku nebo houbový guláš ?
Zdroj: Toprecepty, maris

Houbová polévka, omáčka, smaženice… Receptů na jídla z hub jsou spousty. Ale možná i přesto občas po návratu z lesa tápete, co s těmi praváky, bedlami nebo liškami udělat. Připravili jsme proto pro vás výběr těch nejoblíbenějších receptů na našem webu. Vyberte si podle své chuti!

Smetanová houbová polévka

Houbová polévka, které se někdy taky říká bramboračka, patří na první příčky v pomyslné hitparádě houbových jídel. Příprava je jednoduchá a kombinace brambor, čerstvé zeleniny a hub k sobě skvěle chuťově ladí. Skoro jako každé jídlo, i tohle se ale dá zajímavě vylepšit. Nic například nepokazíte nadrobno nasekanou hladkolistou petrželkou, chuť zjemní také sladká či zakysaná smetana:

 

Houbová omáčka

Nikde na světě nefrčí tolik druhů omáček a tolik druhů knedlíků jako u nás. Ale právě houbová omáčka, byť v trochu jiné úpravě, je oblíbená i v jiných zemích. Každopádně ta naše česká i tak nemá konkurenci. Výborná je s domácím houskovým knedlíkem, ale klidně ji můžete podávat i s těstovinami nebo s noky. Omáčku lze provonět trochou nastrouhaného muškátové oříšku, pro zesílení chuti poslouží lžíce rozemletých sušených hub a zjemnění dosáhnete oříškem másla, které vmícháte do již hotové omáčky. Ovšem úplným hitem je zahustit i ochutit omáčku pomazánkovým máslem. Vyzkoušejte to:

Maso na houbách

Vepřové, hovězí nebo i kuřecí si s houbami také skvěle rozumí. Trávíte-li léto na chatě, pak se navíc hodí recepty „z jednoho hrnce“ či pekáče. Přesně takové jsme pro vás vybrali! Zkuste podle našeho videa uvařit třeba vepřové na houbách, provoněné slaninou a paprikou, nebo si udělejte houbový guláš se zeleninou, případně upečte kuřecí stehna na maďarské tarhoni:

 
A pokud se vám zas tak moc vařit nechce, nebo hledáte jen něco rychlého k snídani, pak si přečtěte náš článek o tom, jak několika malými triky vylepšit houbovou smaženici.

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více