Vařený bůček předem nasucho naložený

Suroviny

1000-1200 g bůčku bez kostí (kůži jsem nechala)
300 g soli
1 rovná lžíce cukru
2 lžičky sušeného česneku
1 rovná lžička mletého pepře
kvalitní paprika na obalení
6 kuliček nového koření do vody
cibule

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme sůl, pepř, cukr a česnek. Bůček omyjeme a dobře osušíme. Připravíme vhodnou dózu nebo pekáček (přibližně velikosti masa).

  2. Potravinářskou fólii roztáhneme do dózy a bůček pořádně zasolíme ze všech stran. Zabalíme pevně do folie a zatížíme. Uložíme do chladna kolem 4 st. na 5-6 dní.

  3. Poté ho vytáhneme a necháme 1/2 hodiny v pokojové teplotě. Rozbalíme a opláchneme ve vodě. V hrnci přivedeme vodu s cibulí a kořením (bez soli) k varu.

  4. Přidáme bůček a vaříme prvních pět minut naplno. Pak teplotu snížíme na minimum a necháme pomalu probublávat asi 1,5-2 hodinky. Maso musí být úplně měkké.

  5. Po uvaření ho necháme ve vývaru lehce zchladnout, vytáhneme a necháme krátce oschnout. Obalíme v paprice, zabalíme do alobalu a necháme vychladit.

  6. Ihned po ztuhnutí se maso může podávat. Můžeme ho před obalením nakrájet na dva menší kousky, ale může zůstat i vcelku. Podáváme jako studené pohoštění.

Komentáře k receptu Vařený bůček předem nasucho naložený