Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé večeře od polévek a toustů až po saláty a pomazánky
Zdroj: Pixabay

Když se rodina po příchodu z práce a ze školy sejde doma, většina z nás řeší, čím hladové členy rychle, jednoduše a raději i zdravě a nápaditě nakrmit. Málokdo z nás má dost času trávit u sporáku několik hodin. Prohlížíme kuchařské knihy a projíždíme weby s recepty. Často při vymýšlení jídelníčku a nákupu využíváme i nabídku polotovarů, které nám ušetří čas. Některého jídla uvaříme nebo upečeme rovnou víc a můžeme to, co zbyde, nabídnout dětem na zítřejší svačinu do školy. Máme to při jedné práci.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Zatímco v létě se stravujeme lehce, v ostatních obdobích zařazujeme častěji jídla zahřívací a více kalorická. Dbáme přitom zásad zdravé výživy a snažíme se, aby jídla před spánkem nebyla zbytečně příliš kalorická a těžká pro trávení, abychom nezvyšovali svoji hmotnost a zůstali jsme zdraví.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Zelenina v hlavní roli

Často lze tento požadavek vyřešit zeleninovou polévkou nebo zeleninovým jídlem. Polévky můžeme vybrat od zeleninových vývarů po různé krémové, které doplněné pečivem mnohdy jako hlavní jídlo stačí. Snažíme se vyhýbat oblíbené smažené zelenině a volíme raději zeleninu grilovanou, pečenou, dušenou a zapékanou.

Maso rychle připravené

Z masitých jídel vybíráme ty z kuřecího, rybího nebo mletého masa, která jsou rychle hotová a doplní do stravy potřebné živočišné bílkoviny, aniž by příliš zatížily zažívací soustavu. Z druhů tepelných úprav používáme raději dietnější grilování, restování, opékání, pečení, dušení apod. 

Bezmasá jídla

Mezi rychle hotové teplé bezmasé pokrmy můžeme zařadit oblíbené těstoviny, obiloviny a z luštěnin čočku. Těstovin s některou z rychlých omáček je nepřeberně druhů, u mnohých se můžeme inspirovat rychlou a jednoduchou italskou kuchyní. Čočku nemusíme namáčet a ta červená je dokonce velmi rychle uvařená. V rodinách byla vždy oblíbená sladká obilná kaše. Taková sytá a sladká jídla se snažíme zařazovat jen výjimečně, protože zvláště dětem je důležité vytvářet dobré stravovací návyky, které si do života nesou z rodiny.

Slané moučníky

Také různé slané koláče a pizza mohou tvořit vítanou změnu v jídelníčku. Zde právě účelně využijeme polotovary jako hotové kynuté nebo listové těsto, které jen naplníme a upečeme. Náplň mohou tvořit libové uzeniny, různé sýry a hlavně zelenina. Důvtipně na ně zužitkujeme i zbytky z ledničky. 

Bramborová jídla

Mezi rychlá jídla můžeme zařadit i mnohá z brambor. Pečené a zapékané brambory můžeme např. doplnit zbylým masem, zeleninou, sýry, tvarohem, ochutit je česnekem, cibulí, bylinkami, uzeninou apod. Možností je mnoho a určitě si vyberete. Uplatníme k nim i různé omáčky a dipy nebo dresinky.

Tousty a topinky

V neposlední řadě mohou rychlé teplé večeře úspěšně tvořit různé tousty a topinky. Snažíme se pečivo nesmažit, pečeme a opékáme na minimálním množství tuku nebo nasucho. Doplníme je čerstvou zeleninou, vejci, sýry atd. Můžeme využít opět různé polotovary jako hotové tortillové placky nebo pitta chleby, které po prohřátí jen naplníme.

Studené večeře

Studené večeře tvoří nejčastěji různé pomazánky a saláty, z nichž většina je připravená opravdu rychle, využijeme do nich některé zbylé potraviny z chladničky a můžeme do přípravy zapojit ostatní členy rodiny. Podáváme k nim pečivo, k některým pomazánkám nebo dipům čerstvou zeleninu.

 

I děti si mohou připravit večeři

U školních dětí už můžeme příhodně využít jejich touhy po samostatnosti a pocitu důležitosti a zkusit je za nenápadného dozoru naučit bezpečně používat jednoduché domácí přístroje jako toustovač, topinkovač, mikrovlnku, rychlovarnou konvici apod. Stačí jim (nebo s nimi) budoucí večeři připravit a vysvětlit, jak s přístrojem bezpečně zacházet. Až to zvládnou pod naším dozorem, zvládnou to stejně dobře později i samy. Navíc v nich těmito drobnými úspěchy probudíme zájem o kulinaření, protože vlastnoručně uvařené jídlo lépe chutná, to je jasné. A také se jim získané dovednosti v životě neztratí. Prostě čas a práce vložené do dětí se nám časem vrátí tím, že z nich vychováme šikovné a samostatné osobnosti. Někdy se totiž stane, že rodiče řeší, jakou večeři rychle udělat dětem, protože ještě mají nějaké povinnosti nebo jdou do divadla anebo prostě dostali chuť na jídlo, které pro děti není úplně vhodné, drží nějakou dietu atd. Prostě důvodů může být víc, ale účel jeden – nasytit děti rychle, jednoduše a vhodně.

Zde je několik možností, které už děti zvládnou samy:

 
Zkuste prolistovat i naši kategorii Pro začátečníky, kde najdete plno jednoduchých receptů, které ocení i zkušený zaměstnaný rodič, byť jen jako inspiraci.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky