Luxusní francouzský toustový chléb

Slané pečivo Doba přípravy: 15 minut + kynutí + pečení 1 názor

Slané pečivo Doba přípravy: 15 minut + kynutí + pečení 1 názor

Suroviny

1 sušené droždí - 7g
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku teplé vody
1 lžička cukru
1 lžička soli
kousek másla (pokojové teploty)

Postup přípravy receptu

  1. Sušené droždí smícháme v misce s teplou vodou (rozkvedláme vidličkou), přidáme půl lžičky cukru a přikryjeme utěrkou. Necháme 15 minut nakynout.

  2. Ve velké míse smícháme mouku, lžičku soli a půl lžičky cukru. Nalijeme vykynutý kvásek a hněteme. Používám ruční hnětač (asi na 5 minut). Zapracujeme kousek másla a zase hněteme. Těsto musí být vláčné. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 25 minut na teplém místě. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

  3. Vykynuté těsto přehodíme na vál a rukou ještě párkát přehneme a prohněteme. Vymažeme formu na toustový chléb máslem a vložíme těsto do formy. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 40 minut kynout.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 st. 25 minut. Po upečení ihned vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce (já pokládám na mísu).

Komentáře k receptu Luxusní francouzský toustový chléb