Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?
Zdroj: Unsplash, Bruna Branco

Křehké těsto je na letní koláče jako stvořené. Rychle je připravíte, výborně se hodí k jakémukoliv druhu ovoce a je parádně křupavé. A navíc vám na jeho přípravu budou stačit jen tři ingredience, které určitě máte doma.

Stačí jen tři suroviny

Rychlejší těsto na přípravu snad ani nenajdete. Rychlost zpracování je dokonce důležitým předpokladem pro to, aby se vám těsto povedlo. Na křehké těsto potřebujete jen tři základní surovinyhladkou mouku, máslo a trochu ledové vody. Pak už stačí jen špetka soli na zvýraznění chuti, někdy se přidává rovněž vajíčko. V některých receptech bývá uveden cukr, ten je lepší použít moučkový. Vše se jen vloží do mísy a vypracuje se těsto, které se pak nechá na chvíli odpočinout v lednici. Jak prosté! Chcete-li ale dosáhnout dokonalosti, je nutné se řídit následujícími zásadami.

Hlavně nastudeno

Prvním předpokladem zdárného výsledku je, že voda i máslo musejí být studené. Ale pozor, pravé křehké těsto uděláte právě jen z másla. Pokud byste použili margarín, bude koláčový korpus příliš drobivý a ani chuť nebude stát za to. Na rozdíl od jiných těst v tomto případě nenecháváme máslo před použitím povolit, ale nakrájíme ho do těsta ještě pevné a studené. Klidně je můžete předtím na chvíli vložit do mrazáku. Není ani nutné, abyste máslo s moukou vypracovali do hladka. Malé kousíčky másla jsou dokonce přímo žádoucí. Jen díky nim se totiž těsto přímo rozplývá na jazyku. Kousky másla se totiž při pečení rozpustí, vytvoří v něm jakési vzduchové bublinky a na povrchu malé šupinky, které dodávají těsto tu správnou strukturu a zmíněnou křehkost. Chladná, ba přímo ledová, by měla být i voda do těsta, klidně si do ní přidejte pár kostek ledu. Vodu v těstě lze nahradit i mlékem či podmáslím, nebo navíc ještě přidat vejce. Nesmíte jen zapomenout na to, že suroviny musí být opravdu studené.

Pracujte rychle

Při spojování ingrediencí k sobě a vypracovávání těsta je nutné hlavně pracovat rychle. Máslo by nemělo být dlouho v kontaktu s teplem vašich rukou, v tom vám pomůže právě ledová voda. Do ní je možné si klidně průběžně i ruce namáčet. Vše můžete nejprve rychle a krátce promíchat v elektrickém sekáčku, nebo máslo v mouce nasekejte na úplně malinkaté kousíčky nožem. Teprve pak vypracujte těsto. Vodu do něj přidávejte postupně, výsledný produkt nesmí být příliš lepivý, jinak bude těsto tvrdé. Také by nemělo být hladké a kompaktní, mohou v něm být i nezpracované kousky. Hotové těsto zpracujte na kouli, zabalte ji do fólie a dejte chladit do lednice. Nechte odpočívat aspoň dvě hodiny, ale klidně tam vydrží přes noc. Ba naopak, delší pobyt v chladu těstu jen prospěje. Nejdéle ovšem skladujte těsto v lednici tři dny. Pokud nechcete péct hned, dejte těsto do mrazničky, tam může být až tři měsíce. 

Nejdříve je předpečte

Vychlazenou kouli nejprve trochu zmáčkněte a vyválejte na vále na tenký plát. Raději ale těsto nepodsypávejte moukou, aby se nepokazila jeho struktura. Na pomoc si vezměte pečicí papír nebo potravinovou fólii a těsto rozválejte mezi nimi. Poté je vložte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Doporučuje se těsto nejprve krátce předpéct. V opačném případě by je mohla tekutější náplň zbytečně rozmáčet. Jak tedy nejlépe postupovat? Nejprve těsto propíchejte vidličkou, položte na ně pečicí papír a zatižte třeba fazolemi nebo jinými luštěninami, aby se plát při pečení nevyboulil. Pečte asi 8-10 minut při 180 °C. Po upečení můžete ještě těsto potřít rozšlehaným vejcem nebo jen bílkem. Tak ještě víc zabráníte prosakování náplně a těsto bude křehčí. Teprve pak dopečte s náplní podle potřeby.

Sladký nebo raději slaný?

Křehké těsto se používá převážně do ovocných koláčů, kterým se říká také anglicky pie (česky páj) nebo francouzsky galette. Místo ovoce se dají použít i různé krémy (pudinkové, čokoládové), tvaroh nebo slané náplně se smetanou a dalšími ingrediencemi (třeba se sýrem, slaninou, zeleninou či houbami). Díky tomu upečete francouzskou specialitu quiche. Snadno uděláte i bezlepkovou variantu křehkého těsta, stačí místo běžné mouky použít třeba mandlovou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie